Hoe zet je een goede Espresso? Die vraag wordt mij vaak gesteld. Om de beginnende barista op weg te helpen heb ik hieronder een stappenplan gemaakt, waar je op moet letten en wat essentieel is voor het zetten van een goede Espresso! Een espresso is namelijk vaak het beginnende recept voor vele koffies. Ben je er klaar voor?
Espresso: dat is ongeveer 30 ml koffie extractie. Een geweldige espresso kan complex, vol en zoet zijn. Het kan het beste zijn wat je op een dag kan hebben. Een espresso is niet alleen een drankje op zich – het is ook het hart van de favoriete drankjes van veel gasten, zoals de Cappuccino, Latte, Flat White, Cortado, Macchiato en meer! Met andere woorden, leren hoe je een geweldige espresso-shot kunt maken, is misschien wel een van de meest belangrijkste dat je als barista leert en moet beheersen.
Let op: Het maken van een espresso vereist inzet, aandacht voor detail en consistentie. Maar wanneer je dit eenmaal onder de knie hebt, is het altijd de moeite waard. Dus.. laten we beginnen!
De basis ingrediënten van een espresso
Wanneer je een espresso zet moet je:
– de gemalen koffie;
– de hoeveelheid water;
– de extractietijd en het eindvolume weten.
Al deze factoren zijn gerelateerd, voor een goede espresso. voor nu laten we het watervolume even achterwegen.
Alles even op een rijtje:
- Laten we beginnen met een Extractietijd/doorlooptijd van 25 seconden. Houd 25 seconden vast tot je de rest goed onder de knie hebt. Want vanaf dan kunnen we gaan experimenteren met leuke espresso recepten!
- De hoeveelheid droge koffiedik is afhankelijk van je portafilter-formaat, maar je zult waarschijnlijk 8-10 gram per enkele espresso gaan gebruiken.
- Een enkele espresso-shot is over het algemeen 25-35 ml, wat gemakkelijk haalbaar moet zijn met bovenstaande variatie.
Houd er echter rekening mee dat dit flexibele richtlijnen zijn en geen vaste regels. Elke koffie is anders. Sommigen zullen beter smaken met een kortere extractietijd, andere met een iets langere extractietijd. Het brandprofiel en maalgraad zullen ook de beste variaties beïnvloeden.
Terwijl je leert hoe je een espresso kunt maken, dien je deze richtlijnen als basis te gebruiken, maar als je verder gaat in de koffie-wereld, wees dan niet bang om te experimenteren! Onthoud: smaak boven alles! Het moment waarop je de espresso drinkt, is, wanneer je weet of je het goed hebt gedaan.
Oke.. De informatie is binnen, laten we dan nu écht beginnen!
First Things First: de koffiemok!
Het is belangrijk om het kopje voor te verwarmen voordat je hem gaat gebruiken. Spoel het kopje desnoods af met heet water, mocht je geen warmhoudplaat op je espressomachine hebben, zodat het porselein (of glas) wanneer het in aanraking komt met je koffie niet afkoelt.
Stap 2: De Portafilter
Controleer vervolgens het handvat van je portafilter om ervoor te zorgen dat het schoon en droog is. Bedenk dat oude koffieresten invloed kan hebben op de smaak van de nieuwe espresso die je maakt. Een natte filterhouder beïnvloedt de extractie-tijd, omdat de koffie dan vochtig wordt en de mand kan gaan verstoppen. Gebruik daarom altijd een droge doek om de mand vochtvrij te houden voordat je de koffie gaat malen! 😉 Tip van Henry!
3: Koffiemolen & Dosering
Doseer je gemalen koffie in de filterhouder. Let op de maalgraad en de dosis om ervoor te zorgen dat je espresso-shot niet te lang of te kort doorloopt. Denk eraan: onder-extractie zal zurig zijn, over-extractie zal je koffie bitter smaken. Als je een gekalibreerde on-demand koffiemolen hebt, (dan mag je wel even een dansje doen! Haha) is het eenvoudig om de dosis te controleren. Sommige rekenen in tijd, de andere machines in hoeveelheid. Mocht je dit niet hebben, niet getreurd.. Dan is het beste om een weegschaal te gebruiken en daar je dosering op af te wegen.
Stap 4: verdelen van de gemalen koffie
Tik zacht op de filtermat op de filterhouder om de gemalen koffie gelijkmatig te verdelen, of – als je er een hebt – een distributietool te gebruiken. Ook wel bekend als de OCD (Ona Coffee Distributor)
Dit is een zeer belangrijke stap, omdat het ervoor zorgt dat je geen luchtbellen in de koffie krijgt. Mocht je dit niet doen, dan gaat het water namelijk de makkelijkste weg door de koffie kanalen (channeling). Dat wil zeggen dat het een makkelijke route door de gemalen koffie zal nemen in plaats van gelijkmatige verspreiding. Dit betekent ook dat, niet alle koffie haar aroma’s en smaak kan afgeven. Kortom, Tik het lucht eruit en show some love to the coffee!
Stap 5: Tampen
De volgende stap is om te tampen. Nogmaals, het doel is om eventuele luchtbellen te verwijderen en ervoor te zorgen dat de koffie volledig waterpas staat.
Pak je tamper en druk hem op de gemalen koffie, zorg ervoor dat je zowel steil tampt, als voldoende druk gebruikt. De druk is belangrijk omdat hierdoor de koffie voldoende wordt gecomprimeerd en de puck zijn vorm behoudt. Ook zorgt een rechte druk ervoor dat de koffie gelijkmatig is. Op deze manier helpt het om kanalen (channeling) en, op zijn beurt, over, onder of inconsistente extractie te voorkomen.
Stap 6: de puck polijsten
Gebruik ten slotte de tamper om het oppervlak van de gemalen koffie te polijsten. Om dit te doen, plaats de tamper bovenop de puck en draai. Hierdoor worden eventuele kleine richels gladgestreken, zodat het oppervlak van de koffie echt glad en vlak is.
Stap 7: Schoonmaken
Kun je voorstellen dat je een cappuccino besteld en er koffiedik in te vinden is? Om dit te voorkomen, moet je van te voren het overtollige droge koffie van de bovenkant, oren en tuit van uw filter schoonmaken / wegvegen. En blijft alles op het werkblad ook weer netjes schoon!
Stap 8: Spoelen
Spoel de kop van de groep door voordat je de filterhouder plaatst. Mocht het nodig zijn, borstel van te voren nog even de kop. Hiermee worden eventuele oude koffiedeeltjes uit de douchekop verwijderd. Wees voorzichtig om deze stap niet over het hoofd te zien! Als een van die deeltjes de espresso heeft gemaakt, kun je verwachten dat deze inconsistent of muf is. Blegh..!
Stap 9: 3,2,1 let’s go!
Eindelijk ben jij klaar om de portafilter-houder in de groepskop te steken en je espresso te zetten! Begin na het plaatsen onmiddellijk met het zetten van de koffie, omdat anders de hitte kan leiden tot het verbranden van het oppervlak van de koffie. En dat moeten we niet hebben he?
Stap 10: Serveer
Zodra het apparaat stopt – automatisch of omdat je het handmatig 25 seconden hebt gestopt – haal je het kopje eronder vandaan. Je kunt nu de espresso serveren of beginnen met het stomen van melk voor een latte of cappuccino.
Een vers gezette espresso, klaar om te serveren.
Stap 11: Gooi de puck weg
Verwijder de filterhouder van de machine en gooi de koffiepuck in de uitklopbak. Vergeet deze stap nooit over te slaan! Hygiëne voor alles! 😉
Stap 12: Reinig de portafilter-houder
Reinig en spoel hem af zodat deze klaar is voor de volgende espresso! Vergeet niet om het ook te drogen!
Stap 13: Reinigen van de zetgroep
Spoel en borstel de kop van de groep. Je moet het grondig reinigen om eventuele oliën of deeltjes te verwijderen die de volgende opname kunnen bederven.
Stap 14: Alles klaar zetten voor stap 1.
Plaats de filterhouder weer in de groepskop, klaar voor de volgende ronde. Dit houdt de portafilter schoon en warm en voorkomt ook dat het verloren gaat!
Zo, dat was het dan. Nu weet je hoe je in 14 stappen een geweldige espresso kan zetten! Dit is natuurlijk een algemene instructie, maar alles begint bij de basis. Wanneer je dit goed onder de knie hebt, weet ik zeker dat The Next Level, Piece of cake wordt!
Leuk! Ik heb het zelfde apparaat. Kan je me zeggen op welke stand de maalgraad en koffiehoeveelheid het beste kan staan.
(Ligt natuurlijk aan de bonen.)
Heb al wat geprobeerd.
Tips zijn welkom 😉
Hoi Anke,
Wat leuk dat je ook zo’n zelfde machine in Huis hebt!
Uiteindelijk draait het wel om het type boon wat je in huis haalt. + ieder machine is anders! De maalschijven slijten ook in de loop der tijd.
Het beste wat je kan doen is om de barometer in de gaten te houden. 🙂
Hoeveel gram koffie houd jij aan voor een dubbele espresso? Ik krijg hooguit 15 of 16 gram in de 54mm portafilter van deze Solis/Sage. Bij 16 gran zit die vaak al zo vol dat de druk veel te hoog wordt bij het zetten van de espresso.
Alvast bedankt!
Hi Ard! Bedankt voor je bericht!
Ja 18,5 /19 gr zorgt bij mij wel voor een hele intense smaak. ik denk dat de maling bij mij dan fijner is, aangezien het bij mij wel in de filter paste.
Hoi Mitch,
Wat een leuk en leerzaam stuk.
Ik heb zelf onlangs de Solis 115 Pro aangeschaft en ben al een aantal dagen met het apparaat in gevecht om er een lekkere espresso uit te krijgen.
Ik krijg het maar niet voor elkaar om een goede maal/druk/tijd verhouding te krijgen.
Ik gebruik de standaard instelling van het apparaat voor wat betreft de hoeveelheid water dat geleverd wordt.
Het probleem is echter dat ik of op 25 seconden uitkom met een te hoge druk.
Of een goede druk maar dan zit ik ruim onder de 25 seconden.
Heb jij wat tips voor mij om het apparaat goed af te stellen.
Bij voorbaat dank.
Mvg.,
Fabian
Hoi Fabian,
Bedankt voor je bericht! Wat leuk dat je nu in het bezit bent van een piston-machine!
Je vraag; je geeft twee dingen aan, namelijk:
1. Goede druk maar onder de 25sec.
2. te hoge druk met 25sec.
Als ik het zo lees denk ik dat je maalgraad/hoeveel koffie i.c.m. het aandrukken van de koffie ligt.
Hoe ziet de koffie prut na het zetten van de espresso eruit? als een koekje? of is het blubberig..? (haha)
aan het koekje kan je een paar dingen vaststellen/uitsluiten.
bij het uitkloppen van de koffieprut is het beste resultaat wanneer het koffieprut een dezelfde vorm van de piston blijft.(als een koekje dus)
Het kan zijn dat de koffie TE droog is, probeer even de maalgraad iets groffer te zetten (je bent er bijna!) let wel op wanneer je de maalgraad groffer/fijner zet. De eerste keer na aanpassen van de maalgraad moet je de koffie daarvan weggooien. er zit namelijk altijd nog een mix tussen de huidige en de oude instelling in de maler. EN wanneer je de maalgraad groffer zet, is het makkelijker om te malen en zal je daardoor ook meer koffie in je piston krijgen. zorg ervoor dat je dan de maaltimer ook iets korter zet!
is het koekje te blubberig:
– dan zit er te weinig koffie in OF je hebt de koffie niet goed aangedrukt.
“ja maar, wat als de druk te hoog is waardoor er geen espresso uitkomt?”- dan is de koffie te fijn gemalen en zou je deze groffer moeten zetten OF je hebt te hard de koffie aangedrukt.
Next tip:
Weet je toevallig hoeveel gram koffie je in de piston hebt?
Je kan een weegschaal gebruiken om continu hetzelfde kopje koffie te produceren. ik gebruik zelf die van Brewista, vooral handig door de functies, waarmee je deze ook kan gebruiken voor filterkoffie e.d.!
Brewista Smart scale
Wat je als eerst kan proberen is om de maalgraad iets fijner te zetten.
Het water heeft dan meer moeite om door de koffie te komen. is het koffiekoekje vervolgens te blubberig? dan kan je iets meer koffie in je piston doen.
Succes en Laat me weten als het gelukt is!
De filtermand zit behoorlijk strak in de houder en het is een gepeuter (nagels, mesje) om hem er weer uit te halen…… Zie ik iets over het hoofd of heeft iemand een tip voor me?
Vriendelijke groet, Erna
Beste Erna, Bedankt voor je bericht!
Het filtermandje zit inderdaad goed vast maar is met een beetje kracht los te wrikken. Mocht je dit nog nooit eraf hebben gehaald, kan het zijn dat in de loop der tijd het filtermandje is vast gaan koeken in de filterhouder.
Wellicht dat je de filterhouder rechtop in een bak met heet water kan zetten zodat het los kan weken. Even laten weken met wat reinigingspoeder, maar let op vul de bak met heetwater tot het filtermandje onder water staat, de houder/handvat niet. hopelijk dat dit helpt!
Succes en Ik hoor graag van je!
Groet, Mitch van Henry’s Coffee
Hoi Mitch,
Ik heb de Barista express sinds 2mnd en bij mij schiet de drukmeter naar het einde van het “ideale” gebied richting over extractie.
Nu tamp ik hem al niet te hard en heb de maling al wat grover gezet. Het koekje komt er blubberig uit. Spoelen en ontkalken heb ik uitvoerig gedaan.
Heb jij tips?
Groet, Bert-Jan
Hoi Bert-Jan,
Leuk dat je een berichtje plaatst!
Allereerst zou ik denken, iets meer koffie en maal je koffie nog groffer.
Maargoed, Je maakt het nu wel lastig voor mij hoor. haha!
ook omdat ik er geen beeld bij heb natuurlijk..
Mocht bovenstaande niet lukken, misschien heb je wat aan deze tips!
-Is je filterbakje droog voordat je de gemalenkoffie erin doet?
-hoe zit het met je koffiemaler? zou het kunnen dat je koffiemaler bij een vochtige plek staat?
bijvoorbeeld aan de kant van het stoompijpje, of waterkoker?
mogelijk dat dit problemen veroorzaakt?
je koffie moet namelijk zo droog mogelijk blijven (en bewaard blijven) tot het moment dat je de espresso zet.
laat even weten of het gelukt is!
Beste Mich,
Bedankt voor je reactie!
Het apparaat is nog nieuw voor ons, dus je tip is niet van toepassing. Omdat er toch vaak gewisseld moet worden…..nou ja, ik kreeg het niet voor elkaar, kwam er afgelopen weekend iemand met een goeie tip..: Filterhouder op de kop houden, dan wip je met de rand van een ander filtermandje zo het mandje eruit!
Groet Erna
Beste Mich,
Super uitleg in je stuk!
Vraagje wat is de ideale stand wat betreft de barometer? Heb vernomen tussen de 11-12. Echter komt die bij mij niet hoger dan 2,5 heb btw maalstand 8.
Ik hoor graag van je.
Geef je toevallig ook cursussen? 🙂
Groetjes!
Hoi Lamyaa, bedankt voor je bericht!
Ja ik geef ook cursussen op locatie.
Dan zorgen we ervoor dat je je machine door en door kent 🙂 cursus aanvragen kan je via de contactpagina indienen
Hoi Mitch,
Vandaag de machine in huis, uitgetest en proberen maar. Alleen tot nu toe zie ik bij geen enkele keer de barometer uitslaan….
Als nieuweling vraag ik dan ook: wat doe ik verkeerd en hoe dan anders?
Ik hoor het graag van je.
Betreft Barista Express.
Alvast dank.
Belangrijk is dat sommige machines uitgeleverd worden met de molen te grof, zelfs met de knop links op de machine in de fijnste stand! Je krijgt dan nooit goede esoresso…..totdat je de molen op een andere maalrange zet. Dat doe je door de bonen hopper te verwijderen. Daarna leeg te malen. Dan met de metalen ring de maalkern te unlocken en te verwijderen. Dan de metalen ring verwijderen uit de maalkern. Op de ring op de maalkern zie je vaag cijfertjes staan. Verdraai die nu een klik fijner. Plaats de ring weer, plaats maalkern en hopper terug en kijk of je nu fijn genoeg kunt maken. Zo ja: top Zo nee: nog een klik fijner instellen. Nu kun je weer de knop links gebruiken voor de maalgraad vinnen de nu ingestelde maal-range.
Hi Douglas,
Thanks voor de tip, wat vervelend dat dat gebeurd..! Dat moet je dan ook maar nét weten..
Hopelijk kunnen de mensen die problemen hebben met de maling, jouw tip goed gebruiken!
Wij hebben inmiddels al via whatsapp met elkaar gesproken, hopelijk is het probleem inmiddels verholpen! 💪
Hallo allemaal leuke site…..maar jullie hebben het over een barometer, nu die zit er echt niet op.wel een manometer(drukmeter) groet ben
Ik zie het inderdaad, je hebt helemaal gelijk Ben! Zal het z.s.m. Aanpassen!
Hallo Mitch,
Ik heb een Sage barista touch , als ik deze instel op een grote koffie dan krijg ik soms een middel koffie , terwijl het goed staat ingesteld op en grote koffie .
Waar kan dit aan liggen ?
Groetjes Lies
Hoi Lies!
jeetje lastige vraag! (vooral omdat ik er zelf niet bij ben, haha!)
Dit kunnen heel veel factoren hebben.
Persoonlijk denk ik dat je de koffie te hard hebt aangedrukt, waardoor je grote kop koffie een middel wordt. (doordat het voor de machine moeilijker is om het water door de koffie te drukken)
Heb je veel kopjes koffie achter elkaar gezet? zo zomaar kunnen dat de koffiebonenmaler warm wordt en de bonen (onbewust) verwarmd.
Koffiebonen zijn gevoelig voor veranderingen van temperatuur/vochtigheid. (daarom is bijvoorbeeld het stoompijpje voor melkopschuimen aan de andere kant van de machine bevestigd)
hopelijk heb je hier wat aan!
Hallo Mitch,
Jazeker heb ik hier wat aan, zou idd wel is kunnen dat ik het te hard aandruk. Haha met mijn 65 kg gewicht vol er op 🤔Is niet goed .
Ook heb ik nu de maalgraad wat terug gezet van 10 naar 9.
En ook de cup dubbelwandig eigenlijk toch voor gemalen koffie maar die doet het bij mij beter .
Ik had zonet een grote kop heerlijke koffie .
Fijn dat er iemand is die me uit dit probleem helpt .
Thx ,Thx
Fijn dat je er wat aan gehad hebt!!
Enjoy your coffee! 🤗
Hoi Mitch,
Met mijn Sage Barista Express kom ik met geen mogelijkheid aan de 25/30 seconde doorlooptijd.
De gemalen koffie klop ik eerst met de filterhouder op het matje, zodat de koffie goed in het filtermandje verdeeld is. Daarna met de tamper aandrukken (best hard naar mijn idee). Ik gebruik de Sage tool voor het afstrijken van de teveel koffie, zodat ik de juiste hoeveelheid koffie heb (19 gram in de dubbel filtermand).
Daarna de gemalen koffie polijsten met de tamper. Als ik vervolgens het water doorloop start, duurt het ongeveer 6 á 7 seconden voordat de koffie uit de houder komt. hierna nog ongeveer 10 seconden doorstomen van de koffie. Dus van moment van starten tot ophouden met doorstromen is een ruime 16 á 17 seconden.
Als ik fijner maal duurt het wel langer, maar smaakt de koffie (espresso) niet lekker. Ik gebruik overigens een maatbekertje (Joe Frex) om te controleren hoeveel koffie (incl. crema laag) de machine afgeeft. dit is 60cl voor een dubbele espresso.
Wat kan ik doen om de ideale doorlooptijd (25 sec.) en dus een goede extractie te krijgen?
Hi Patrick,
Iedere koffie is anders, het kan zijn dat de smaak minder wordt wanneer je de koffie fijner maalt. (Zoals je al zei)
Probeer eens 18gram koffie, fijnere maling.
kijk of je dan wel op de 25-30sec max 60ml komt. 🙂
Hopelijk komt de smaak dan ook tot z’n recht!
Mbt die razor. Ik vind dat we een “onding”.. kost ook veel te veel tijd. probeer gewoon je koffie te tampen, sluit de portafilter goed, dan komt de verhouding tussen gemalen koffie en portafilterbakje goed overeen.
Sluit je portafilter niet goed op de machine? Dan gebruik je teveel koffie.. dus. minder koffie of fijnere maling. Probeer wel op de 18-19gram te komen
Hoi Mitch,
Hoewel ik de smaak al best oké vind (na drie weken oefenen), schiet de meter (na de eerste seconden nat maken van de koffie) van onder extractie (5 a 7 sec) naar over extractie.. Wat kan ik hier aan doen?
Hartelijke groet, Eline
Hoi Eline,
Lastige vraag om hier antwoord op te geven!
dat de eerste paar seconde geen/nauwelijks druk is, kan kloppen.
misschiendat je iets grover-gemalen koffie kan gebruiken?
Anders stuur je even een whatsapp foto/filmpje. dan kan ik er naar kijken!
Beste Mitch,
Wat fijn zo’n pagina vol met beantwoorde vragen. Ik kom er helaas ook niet uit met mijn Sage Barista Express. De extractie begint na zon 6 a 7 seconde en duurt vervolgens maar ongeveer 10 seconde. Nu kan ik wel de doorlooptijd langer zetten, maar hierdoor bevat de espresso te veel ML. De maalsterkte kan ik op mijn machine aanpassen van 0(fijn) tot 16(grof) en staat nu al op 6. Ik heb geen keukenweegschaal om de grammen te meten maar de tamper sluit perfect aan op de rand van de piston, dus hier ligt het naar mijn mening niet aan.
Heb zelf lang als barista gewerkt en weet van de rest van het koffie zetten alle kneepjes wel, helaas lukt het afstellen mij dus niet..
Hi Lisa,
Bedankt voor je reactie!
zoals ik het zie heb je nog 6stappen om je maalgraad fijner te zetten.
– Zet hem op maalgraad 3.
– Maal 1 dosis en gooi dat weg. Hier zit namelijk ook nog de maling van maalgraad6 tussen.
– gezien je koffie fijner gemalen wordt, zal er minder koffie in je filterbakje terecht komen.
– aan de voorkant van je machine kan je als het goed is de tijd van koffiemalen instellen. zet je het malen 1-2 stapjes langer.
kijk wat er nu gebeurt. als het goed is zal het zetten van je espresso langer duren.
als het goed is krijg je nu 3 verschillende uitkomsten.
1. je koffie komt er nog steeds te snel uit je machine.
– kijk je in je filterbakje, is het te blubberig? dan heb je waarschijnlijk net te weinig koffie gebruikt. zet je de koffiemaaltijd nog wat langer.
– of, zet je maalstand naar 2.
2. Je koffie komt druppelend uit je machine.
– oke, kijk naar je filterbakje, is de koffie die daar inzit te droog? dan heb je teveel koffie gebruikt, zet je koffiemaaltijd iets korter zodat er minder koffie gemalen wordt.
– is dat niet de oplossing? zet je maalstand naar stand 4, en probeer nog eens.
– tip, bij dit soort dingen is een weegschaal wel erg handig om erbij te hebben.
3. Je koffie komt er perfect uit 🙂
– geniet ervan!
Succes Lisa!
Heel erg bedankt voor deze tips.
Ik heb de barista touch nu 2 maanden in gebruik en ben nog wel aan het puzzelen. De ene keer sluit het filter perfect in de houder de andere keer moet ik zoveel kracht zetten dat het hele apparaat verschuift. Dit terwijl ik niets aan de maalinstelling heb aangepast.
Ga het nu proberen met de basisinstelling die je in het begin gegeven hebt.
Ik las ook dat je workshops geeft, wat zijn de kosten hiervan en wat kan ik daarbij verwachten
Groetjes,
Esther
Hoi Esther,
Fijn dat je wat aan de tips hebt gehad!
Ja klopt, voor workshops vraag ik je om even een email te sturen met de behoefte en waar je woonachtig bent, dan kan ik een passende offerte voor je opmaken!
Meerendeel van de workshops die im geef zijn basis trainingen om goed opweg te kunnen met de machine. Het gaat met name om, het ontdekken waar “de fout” zit, wanneer je erachter kan komen om dit probleem te verhelpen. Weet ik zeker dat je vanaf dat moment goede espressos kan zetten!
Is er nog tijd over, dan kunnen we nog wat latte-art oefenen. Bijvoorbeeld Het maken van hartjes in capuccinos.
Beste Mitch, leuke informatieve site. Tnx!
Zelf ben ik aan het twijfelen over de aanschaf van een Sage expresso machine.
Ik lees op verschillende forums dat er best wat commentaar is op de maler en dat je je kan afvragen of je dat geïntegreerd in je machine wilt hebben. Hoe kijk jij hier tegenaan? Ben je zelf tevreden over de grinder van jouw machine? Of heb je ook nog een aparte die je gebruikt.
Ook over de temperatuur van de espresso wordt veel geschreven. Is dat bij jou constant?
Het gemak van het automatisch melk opschuimen lijkt mij (vooral mijn vrouw 😉 erg makkelijk. Wij zijn beiden onervaren home-barista’s. Daarom komen we uit op de Touch…
Thanks, Wouter
Wouter, Bedankt voor je bericht!
Dit artikel is al een aantal jaren oud. De Solis grind en infuse pro (type115) is de machine die ik heb gebruikt om dit artikel te schrijven.
De overweging die ik toen der tijd had gemaakt, kwam voornamelijk door ruimte besparing in mijn keuken. vandaar dat ik de geintregeerde bonenmaler wel een ideale oplossing vond.
Inmiddels heb ik hard gespaard voor een andere machine, La Marzocco Linea Mini met een Ceado Maler. daardoor is mijn keukenblad wel een stuk kleiner geworden hoor! haha
Dus echt antwoord op jouw vraag kan ik niet geven. wel kan ik je vertellen dat het regelen van temperatuur in je machine veel effect kan hebben op de smaak van de koffie. Voor de fijnproevers is dit natuurlijk goud 🙂 mocht je zelf gewoon zin hebben in een lekker bakkie, dan zou ik mij daar niet zo druk om maken.
Hetzelfde geldt voor het melk opschuimen.
Ik weet niet of het wat uitmaakt qua prijs? maar ik zou lekker handmatig de melk opschuimen.
(mocht daar animo voor zijn, is het misschien nog wel een idee om daar een blog over te schrijven.)
ik zie momenteel nog geen voordelen aan automatisch opschuimen. Melk opschuimen gebeurd enkel door stoom dat onder druk gezet wordt.
dat de machine meer technologie in bouwt, is de kans groter dat de modules/opties sneller defect raken (elektra en vocht/stoom is natuurlijk niet ideaal)
uiteraard zal het goed getest zijn, maar ik zie het persoonlijk ook als een soort verdienmodel voor Sage.
Betreft het malen; de Solis die ik toen der tijd had, had de mogelijkheid om de maalschijven te kunnen vervangen. persoonlijk vond ik dat prettig aangezien ik dat zelf kon vervangen.
iedere maler heeft zo zijn kwaliteit.
je kan al een maler kopen van 120 euro, maar daar is natuurlijk enorm veel bespaard op kwaliteit. de kwaliteit van de schijven, de snelheid, decibel etc.
naar ook bijvoorbeeld de bouw waarvan de omhulsing van plastic is. (dat enorm statisch is, als je gemalen koffie blijft plakken)
soms kan je nog beter investeren in een goede koffiemolen dan in de machine. de koffiemolen koop je eigenlijk voor het leven. daar is weinig aan kapot te maken. enige onderhoud dat je verricht is om de 4-5jaar een keer nieuwe maalschijven te kopen. zie het als een servicebeurt. (ci.35-60euro) maar dat is een keuze.
ik hoop je niet gedemotiveerd te hebben! haha!
maar iedere overweging heeft zijn voor en nadelen. waarbij het nadeel voornamelijk de prijs zal zijn..
persoonlijk zal ik kijken naar wat je wens is.
wil je lekker bezig zijn, en het geniet moment laten beginnen van a tot z of;
wil je met 1 druk op de knop geniet van je koffie en beperkt zijn in de opties. (zoals maalgraad/tijd etc)
de volgende stap is budget.
– Jura zijn de toppers als het gaat om automatische machines (vaak ook prijzig, maar wel waardevast, neem maar eens een kijkje op marktplaats, wat je nog voor een 7jaar oude Jura kan krijgen)
– koop je liever een jura die alles voor je doet voor pakweg 1000-1200euro of besteed je dat liever een een mooie ECM en een baratza sette?
– alles daaronder (dus een sage of een solis) zijn leuke instapmodellen, maar krijg je een huis vol visite, dan kunnen die machines dat niet echt aan.
schroom niet om vooral te reageren, ik ben benieuwd naar je keuze!