Hoe zet je een goede Espresso?

Die vraag wordt mij vaak gesteld. Om de beginnende barista op weg te helpen heb ik hieronder een stappenplan gemaakt, waar je op moet letten en wat essentieel is voor het zetten van een goede Espresso! Een espresso is namelijk vaak het beginnende recept voor vele koffies. Ben je er klaar voor?

How to

Heb je nog niet alle tools in huis? Geen nood, hier vind je een selectie van onze favorieten. Enkel de producten die we zelf ook graag gebruiken vinden een weg naar onze webshop.

Naar de webshop

Espresso: dat is ongeveer 30 ml koffie extractie. Een geweldige espresso kan complex, vol en zoet zijn. Het kan het beste zijn wat je op een dag kan hebben. Een espresso is niet alleen een drankje op zich - het is ook het hart van de favoriete drankjes van veel gasten, zoals de Cappuccino, Latte, Flat White, Cortado, Macchiato en meer! Met andere woorden, leren hoe je een geweldige espresso-shot kunt maken, is misschien wel een van de meest belangrijkste dat je als barista leert en moet beheersen.

Let op: Het maken van een espresso vereist inzet, aandacht voor detail en consistentie. Maar wanneer je dit eenmaal onder de knie hebt, is het altijd de moeite waard. Dus.. laten we beginnen!

De basis ingrediënten van een espresso

Wanneer je een espresso zet moet je:
- de gemalen koffie;
- de hoeveelheid water;
- de extractietijd en het eindvolume weten.
Al deze factoren zijn gerelateerd, voor een goede espresso. voor nu laten we het watervolume even achterwegen.

Alles even op een rijtje:

 • Laten we beginnen met een Extractietijd/doorlooptijd van 25 seconden. Houd 25 seconden vast tot je de rest goed onder de knie hebt. Want vanaf dan kunnen we gaan experimenteren met leuke espresso recepten!
 • De hoeveelheid droge koffiedik is afhankelijk van je portafilter-formaat, maar je zult waarschijnlijk 8-10 gram per enkele espresso gaan gebruiken.
 • Een enkele espresso-shot is over het algemeen 25-35 ml, wat gemakkelijk haalbaar moet zijn met bovenstaande variatie.

Houd er echter rekening mee dat dit flexibele richtlijnen zijn en geen vaste regels. Elke koffie is anders. Sommigen zullen beter smaken met een kortere extractietijd, andere met een iets langere extractietijd. Het brandprofiel en maalgraad zullen ook de beste variaties beïnvloeden.

Terwijl je leert hoe je een espresso kunt maken, dien je deze richtlijnen als basis te gebruiken, maar als je verder gaat in de koffie-wereld, wees dan niet bang om te experimenteren! Onthoud: smaak boven alles! Het moment waarop je de espresso drinkt, is, wanneer je weet of je het goed hebt gedaan.

Oke.. De informatie is binnen, laten we dan nu écht beginnen!

First Things First: de koffiemok!

Het is belangrijk om het kopje voor te verwarmen voordat je hem gaat gebruiken. Spoel het kopje desnoods af met heet water, mocht je geen warmhoudplaat op je espressomachine hebben, zodat het porselein (of glas) wanneer het in aanraking komt met je koffie niet afkoelt.

voor verwarmen van de koffiemok

Stap 2: De Portafilter

Controleer vervolgens het handvat van je portafilter om ervoor te zorgen dat het schoon en droog is. Bedenk dat oude koffieresten invloed kan hebben op de smaak van de nieuwe espresso die je maakt. Een natte filterhouder beïnvloedt de extractie-tijd, omdat de koffie dan vochtig wordt en de mand kan gaan verstoppen. Gebruik daarom altijd een droge doek om de mand vochtvrij te houden voordat je de koffie gaat malen! 😉 Tip van Henry!

3: Koffiemolen & Dosering

Doseer je gemalen koffie in de filterhouder. Let op de maalgraad en de dosis om ervoor te zorgen dat je espresso-shot niet te lang of te kort doorloopt. Denk eraan: onder-extractie zal zurig zijn, over-extractie zal je koffie bitter smaken. Als je  een gekalibreerde on-demand koffiemolen hebt, (dan mag je wel even een dansje doen! Haha) is het eenvoudig om de dosis te controleren. Sommige rekenen in tijd, de andere machines in hoeveelheid. Mocht je dit niet hebben, niet getreurd.. Dan is het beste om een ​​weegschaal te gebruiken en daar je dosering op af te wegen.

Stap 4: verdelen van de gemalen koffie

Tik zacht op de filtermat op de filterhouder om de gemalen koffie gelijkmatig te verdelen, of – als je er een hebt – een distributietool te gebruiken. Ook wel bekend als de OCD (Ona Coffee Distributor)

Dit is een zeer belangrijke stap, omdat het ervoor zorgt dat je geen luchtbellen in de koffie krijgt. Mocht je dit niet doen, dan gaat het water namelijk de makkelijkste weg door de koffie kanalen (channeling). Dat wil zeggen dat het een makkelijke route door de gemalen koffie zal nemen in plaats van gelijkmatige verspreiding. Dit betekent ook dat, niet alle koffie haar aroma’s en smaak kan afgeven. Kortom, Tik het lucht eruit en show some love to the coffee!

Stap 5: Tampen

De volgende stap is om te tampen. Nogmaals, het doel is om eventuele luchtbellen te verwijderen en ervoor te zorgen dat de koffie volledig waterpas staat.

Pak je tamper en druk hem op de gemalen koffie, zorg ervoor dat je zowel steil tampt, als voldoende druk gebruikt. De druk is belangrijk omdat hierdoor de koffie voldoende wordt gecomprimeerd en de puck zijn vorm behoudt. Ook zorgt een rechte druk ervoor dat de koffie gelijkmatig is. Op deze manier helpt het om kanalen (channeling) en, op zijn beurt, over, onder of inconsistente extractie te voorkomen.

Stap 6: de puck polijsten

Gebruik ten slotte de tamper om het oppervlak van de gemalen koffie te polijsten. Om dit te doen, plaats de tamper bovenop de puck en draai. Hierdoor worden eventuele kleine richels gladgestreken, zodat het oppervlak van de koffie echt glad en vlak is.

Stap 7: Schoonmaken

Kun je voorstellen dat je een cappuccino besteld en er koffiedik in te vinden is? Om dit te voorkomen, moet je van te voren het overtollige droge koffie van de bovenkant, oren en tuit van uw filter schoonmaken / wegvegen. En blijft alles op het werkblad ook weer netjes schoon!

Stap 8: Spoelen

Spoel de kop van de groep door voordat je de filterhouder plaatst. Mocht het nodig zijn, borstel van te voren nog even de kop. Hiermee worden eventuele oude koffiedeeltjes uit de douchekop verwijderd. Wees voorzichtig om deze stap niet over het hoofd te zien! Als een van die deeltjes de espresso heeft gemaakt, kun je verwachten dat deze inconsistent of muf is. Blegh..!

Stap 9: 3,2,1 let’s go!

Eindelijk ben jij klaar om de portafilter-houder in de groepskop te steken en je espresso te zetten! Begin na het plaatsen onmiddellijk met het zetten van de koffie, omdat anders de hitte kan leiden tot het verbranden van het oppervlak van de koffie. En dat moeten we niet hebben he?

Stap 10: Serveer

Zodra het apparaat stopt – automatisch of omdat je het handmatig 25 seconden hebt gestopt – haal je het kopje eronder vandaan. Je kunt nu de espresso serveren of beginnen met het stomen van melk voor een latte of cappuccino.

EspressoEen vers gezette espresso, klaar om te serveren.

Stap 11: Gooi de puck weg

Verwijder de filterhouder van de machine en gooi de koffiepuck in de uitklopbak. Vergeet deze stap nooit over te slaan! Hygiëne voor alles! 😉

Stap 12: Reinig de portafilter-houder

Reinig en spoel hem af zodat deze klaar is voor de volgende espresso! Vergeet niet om het ook te drogen!

Stap 13: Reinigen van de zetgroep

Spoel en borstel de kop van de groep. Je moet het grondig reinigen om eventuele oliën of deeltjes te verwijderen die de volgende opname kunnen bederven.

Stap 14: Alles klaar zetten voor stap 1.

Plaats de filterhouder weer in de groepskop, klaar voor de volgende ronde. Dit houdt de portafilter schoon en warm en voorkomt ook dat het verloren gaat!

Zo, dat was het dan. Nu weet je hoe je in 14 stappen een geweldige espresso kan zetten! Dit is natuurlijk een algemene instructie, maar alles begint bij de basis. Wanneer je dit goed onder de knie hebt, weet ik zeker dat  The Next Level, Piece of cake wordt!

Gratis bezorging boven 60 euro

Op werkdagen voor 16:00uur besteld, dezelfde dag verzonden

Heb je hulp nodig? Neem contact op

Meld je aan voor de nieuwsbrief


  Contact

  Email: info@henryscoffee.nl
  Tel: 020-2101031
  KVK: 61050377
  BTW: NL002229527B41
  Algemene voorwaarden
  Privacyverklaring

  Privacy Preference Center

  Open chat
  1
  Heb je een vraag?
  Stuur je vraag via Whatsapp, wel zo makkelijk!
  Wij proberen zo snel mogelijk je vraag te beantwoorden!