Hoe zet je goede koffie met een AeroPress?

Brew Guide

Hoe zet je goede koffie met een AeroPress?

De AeroPress kent 2 zetmethoden: rechtop en ondersteboven. Voor beide methoden vind je hieronder een helder stappenplan.

Direct naar Stappenplan

De AeroPress
De AeroPress is een vrij recente zetmethode, waarbij je handmatig water door een koffiefilter duwt. Je maakt hiermee één kop koffie per keer. De AeroPress is een klein en handzaam apparaat dat bestaat uit twee buizen en een filterdrager. De grootste buis noemen we de brewing unit. Deze heeft aan de ene zijde een filterdrager en aan de andere zijde een opening voor de smallere buis. Deze smallere buis noemen we de plunger.

De plunger schuif je in de brewing unit. Door een rubberen, afsluitende ring ontstaat in de brewing unit een afgesloten ruimte voor de gemalen koffie en het water. Door de buizen in elkaar te schuiven, duw je het water door het filter met de gemalen koffie. Op die manier maak je eenvoudig en snel een goede kop koffie. In de filterdrager worden vaak papieren filters gebruikt, maar je kunt ook een herbruikbare metalen filter gebruiken.

De AeroPress is ook ideaal om mee te nemen op reis. Je hebt immers geen elektriciteit nodig, hij is van kunststof en daarmee niet breekbaar, je kunt hem makkelijk meenemen en eenvoudig schoonmaken.

De geschiedenis van de AeroPress
In 2004 bedacht Alan Adler de AeroPress. Hij deed de uitvinding vanuit zijn wens om zijn dagelijkse koffie minder bitter te laten smaken. Adler deed jarenlang onderzoek en experimenteerde met verschillende zetmethodes en barista-technieken. De oplossing voor zijn probleem bleek een verkorte doorlooptijd, waarbij je menselijke druk gebruikt om dit te bewerkstelligen. Adler maakte vele prototypes voor hij tevreden was met zijn ontwerp. De AeroPress heeft – sinds hij op de markt kwam in 2004 – snel aan populariteit gewonnen. Er is zelfs een AeroPress wereldkampioenschap!

De smaak van koffie gezet met de AeroPress
Zoals hierboven al in de tekst staat, heeft koffie die je zet met een AeroPress een minder bittere smaak dan koffie die je zet met andere zetmethoden. Dit was immers het doel van de ontwerper.

Wanneer je deze koffie vergelijkt met bijvoorbeeld een espresso, dan zijn zowel de smaak als de structuur totaal anders. Bij een espresso wordt de koffie tijdens het zetten veel meer gemanipuleerd dan bij filterkoffie. Filterkoffies – zoals koffie die je zet met de AeroPress – zijn dunner van structuur en je proeft de aroma’s die in de koffiebonen zitten veel beter. Deze zetmethode geeft daarom een eerlijker en echter beeld van de koffie. Hoewel de doorlooptijd korter is dan bij andere filterkoffies, zit ook in deze koffie meer cafeïne zit dan in een espresso. Dit komt doordat ook bij deze zetmethode het water langer in contact is met de gemalen koffie dan bij een espresso.

Je hebt ook bij de AeroPress veel invloed op de smaak van de koffie. Zo kan je variëren met zettijd, de tijd die je neemt om de plunger door de koffie te duwen, de maalgraad, de hoeveelheid koffie, waterverhoudingen, watertemperatuur en zelfs het al dan niet op de kop zetten van de AeroPress. Al deze factoren bepalen samen de uiteindelijke smaak.

AeroPress op zijn kop?
Wanneer je een AeroPress bestelt vind je in de verpakking de standaard instructies voor het zetten van koffie, waarbij je de AeroPress rechtop houdt. Daarnaast kiezen ook veel gebruikers voor de omgekeerde methode, maar waarom? Wat is het verschil? Bij de normale methode sijpelt de koffie direct al door het filter, waardoor je minder controle hebt over de uiteindelijke smaak van de koffie. Voordeel van de normale methode is wel dat de AeroPress al direct goed staat en omdraaien niet nodig is.

Bij de omgekeerde methode heb je meer controle over de smaak van de koffie. De koffie en het water zijn langer in contact met elkaar, waardoor de gemalen koffie beter kan intrekken. Dit komt doordat het water bij de start nog niet door het filter kan uitsijpelen. Hierdoor benut je alle koffie optimaal en worden de smaken beter afgegeven aan het water. Bij deze zetmethode houd je de AeroPress ondersteboven bij de start van het zetproces en moet je halverwege je Aeropress omdraaien.

Er is hierin geen goed of fout, het is maar net wat jouw persoonlijke voorkeur heeft. Het is sowieso leuk om de verschillende manieren van koffiezetten te ontdekken en het verschil te proeven. Onderstaand vind je een stappenplan voor zowel de traditionele, als de omgekeerde methode.

Heb je nog geen AeroPress en wil je er wel één voor thuis of op reis? Klik hier voor het vernuftige ontwerp van Alan Adler.

Ready for some experience?

Let’s start!

HOW TO: AEROPRESS

HOW TO:
AEROPRESS

Wat heb je nodig?

Heb je nog niet alle tools in huis? Geen nood, hier vind je een selectie van onze favorieten. Enkel de producten die we zelf ook graag gebruiken vinden een weg naar onze webshop.

TRADITIONELE METHODE

STAP 1:
Voorbereiding

STAP 2:
Bloomen

Het bloomen van de koffie.
Laat het water na het koken enigszins afkoelen. Kokend water is namelijk te heet voor de gemalen koffie, waardoor deze zou verbranden. Voor wie graag precies werkt en de temperatuur wil meten: een watertemperatuur tussen de 82˚C en 85˚C is perfect. Maak vervolgens de koffie in de filter volledig vochtig met zo min mogelijk water. Wacht vervolgens 30 seconden. De koffie krijgt hiermee de tijd om alle aroma’s en smaken af te geven. Dit is het bloomen van de koffie.

STAP 3:
Verder opgieten

Water aanvullen en roeren.
Na 30 seconden vul je het water aan tot de weegschaal 250 gram aantoont. Laat dit 30 seconden staan en roer vervolgens met de bijgeleverde spatel je koffie door.

STAP 4:
Koffie doorduwen

Duw vervolgens met de plunger de koffie heel langzaam door.
Probeer het doorduwen binnen de 30 tot 45 seconden te hebben afgerond. Het laatste restje duw je niet door het filterbed om een teveel aan bitters te voorkomen.

Inschenken
Neem de AeroPress van de koffiekop of het kannetje.
Drink de koffie direct uit de kop, of schenk uit. De smaak van de koffie verandert gedurende de verschillende temperatuurfases.

STAP 5:
Schoonmaken

Koffiedik verwijderen.
Het koffiedik kan je eenvoudig op de volgende manier verwijderen: draai de filterdrager van de brewing unit en duw vervolgens de plunger door, waardoor het koffiedik er vanzelf uitkomt.

De AeroPress is ook ideaal om mee te nemen op reis. Je hebt immers geen elektriciteit nodig, hij is niet breekbaar, je kunt hem makkelijk meenemen en eenvoudig schoonmaken.

INVERTED METHODE

STAP 1:
Voorbereiding

A) Gebruik Henry’s koffiebonen geschikt voor filterkoffie
Het is bij de AeroPress belangrijk dat je gebruikmaakt van verse, licht gebrande koffiebonen. Deze hebben namelijk een rijke smaak met zachte en diverse aroma’s. Dit proef je straks in de uiteindelijke koffie. Te donker gebrande, of oude koffiebonen hebben weinig aroma’s meer. Daarmee zal ook je koffie minder aroma’s bevatten. Helaas zijn de meeste bonen in de markt al te oud voor ze in de winkel terechtkomen en ook te donker gebrand, waarmee ze niet geschikt zijn als je een goede filterkoffie wilt zetten met je AeroPress.

B) Laat het water koken en neem 18 gram koffie. Maal deze grover dan gemiddeld.
Als je dat prettig vindt malen we de koffie alvast voor je bij Henry’s Coffee, zodat je deze stap kunt overslaan. Maar beter maal je de koffie pas op het laatste moment zelf, zodat je optimaal van alle smaken en geurtonen geniet. Een gemalen koffieboon verliest namelijk sneller aroma’s. Voor het zelf malen volstaat al een eenvoudige handmolen, zoals bijvoorbeeld deze.

C) Overgiet de papieren filter met heet water.
Leg de papieren filter in de losse filterhouder en overgiet deze met heet water om ongewenste papiersmaak te verwijderen.

D) Zet de AeroPress op zijn kop in elkaar.
Duw de plunger voor een klein deel in de brewing unit en draai deze vervolgens ondersteboven. De opening voor de filter zit nu aan de bovenkant. Draai de filter er nog niet op, dat doe je pas bij stap 4. Schep of giet de gemalen koffie in de Brewing unit en zet de AeroPress op de weegschaal. Breng de weegschaal op 0 gram.

STAP 2:
Bloomen

Het bloomen van de koffie.
Laat het water na het koken enigszins afkoelen. Kokend water is namelijk te heet voor de gemalen koffie, waardoor deze zou verbranden. Voor wie graag precies werkt en de temperatuur wil meten: een watertemperatuur tussen de 82˚C en 85˚C is perfect. Maak vervolgens de koffie in de filter volledig vochtig met zo min mogelijk water. Wacht vervolgens 30 seconden. De koffie krijgt hiermee de tijd om alle aroma’s en smaken af te geven. Dit is het bloomen van de koffie.

STAP 3:
Verder opgieten

Water aanvullen en roeren.
Na 30 seconden vul je het water aan tot de weegschaal 250 gram aantoont. Laat dit 30 seconden staan en roer vervolgens met de bijgeleverde spatel je koffie door.

STAP 4:
Koffie doorduwen

Duw volgens onderstaande stappen de koffie heel langzaam door.
Draai vervolgens de filterhouder met filter op de brewing unit. Hierna keer je de AeroPress om met een soepele beweging. Dit gaat nogal eens mis (we spreken uit ervaring, haha). Om te voorkomen dat het misgaat zetten wij vaak een koffiemok of kan ondersteboven op de AeroPress, waarna we deze samen omdraaien. Zodra je de AeroPress hebt omgedraaid duw je met de plunger de koffie heel langzaam door. Probeer het doorduwen binnen de 30 tot 45 seconden te hebben afgerond. Het laatste restje duw je niet door het filterbed om een teveel aan bitters te voorkomen.

Inschenken
Neem de AeroPress van de koffiekop of het kannetje.
Drink de koffie direct uit de kop, of schenk uit. De smaak van de koffie verandert gedurende de verschillende temperatuurfases.

STAP 5:
Schoonmaken

Koffiedik verwijderen.
Het koffiedik kan je eenvoudig op de volgende manier verwijderen: draai de filterdrager van de brewing unit en duw vervolgens de plunger door, waardoor het koffiedik er vanzelf uitkomt.

STAP 3:
Verder opgieten

STAP 3:
Verder opgieten

STAP 3:
Verder opgieten

Water aanvullen en roeren.
Na 30 seconden vul je het water aan tot de weegschaal 250 gram aantoont. Laat dit 30 seconden staan en roer vervolgens met de bijgeleverde spatel je koffie door.

STAP 4:
Koffie doorduwen

Duw vervolgens met de plunger de koffie heel langzaam door.
Probeer het doorduwen binnen de 30 tot 45 seconden te hebben afgerond. Het laatste restje duw je niet door het filterbed om een teveel aan bitters te voorkomen.

Inschenken
Neem de AeroPress van de koffiekop of het kannetje.
Drink de koffie direct uit de kop, of schenk uit. De smaak van de koffie verandert gedurende de verschillende temperatuurfases.

STAP 5:
Schoonmaken

INVERTED METHODE

STAP 1:
Voorbereiding

STAP 1:
Voorbereiding

STAP 1:
Voorbereiding

A) Gebruik Henry’s koffiebonen geschikt voor filterkoffie
Het is bij de AeroPress belangrijk dat je gebruikmaakt van verse, licht gebrande koffiebonen. Deze hebben namelijk een rijke smaak met zachte en diverse aroma’s. Dit proef je straks in de uiteindelijke koffie. Te donker gebrande, of oude koffiebonen hebben weinig aroma’s meer. Daarmee zal ook je koffie minder aroma’s bevatten. Helaas zijn de meeste bonen in de markt al te oud voor ze in de winkel terechtkomen en ook te donker gebrand, waarmee ze niet geschikt zijn als je een goede filterkoffie wilt zetten met je AeroPress.

B) Laat het water koken en neem 18 gram koffie. Maal deze grover dan gemiddeld.
Als je dat prettig vindt malen we de koffie alvast voor je bij Henry’s Coffee, zodat je deze stap kunt overslaan. Maar beter maal je de koffie pas op het laatste moment zelf, zodat je optimaal van alle smaken en geurtonen geniet. Een gemalen koffieboon verliest namelijk sneller aroma’s. Voor het zelf malen volstaat al een eenvoudige handmolen, zoals bijvoorbeeld deze.

C) Overgiet de papieren filter met heet water.
Leg de papieren filter in de losse filterhouder en overgiet deze met heet water om ongewenste papiersmaak te verwijderen.

D) Zet de AeroPress op zijn kop in elkaar.
Duw de plunger voor een klein deel in de brewing unit en draai deze vervolgens ondersteboven. De opening voor de filter zit nu aan de bovenkant. Draai de filter er nog niet op, dat doe je pas bij stap 4. Schep of giet de gemalen koffie in de Brewing unit en zet de AeroPress op de weegschaal. Breng de weegschaal op 0 gram.

STAP 2:
Bloomen

Het bloomen van de koffie.
Laat het water na het koken enigszins afkoelen. Kokend water is namelijk te heet voor de gemalen koffie, waardoor deze zou verbranden. Voor wie graag precies werkt en de temperatuur wil meten: een watertemperatuur tussen de 82˚C en 85˚C is perfect. Maak vervolgens de koffie in de filter volledig vochtig met zo min mogelijk water. Wacht vervolgens 30 seconden. De koffie krijgt hiermee de tijd om alle aroma’s en smaken af te geven. Dit is het bloomen van de koffie.

STAP 3:
Verder opgieten

Water aanvullen en roeren.
Na 30 seconden vul je het water aan tot de weegschaal 250 gram aantoont. Laat dit 30 seconden staan en roer vervolgens met de bijgeleverde spatel je koffie door.

STAP 4:
Koffie doorduwen

Duw volgens onderstaande stappen de koffie heel langzaam door.
Draai vervolgens de filterhouder met filter op de brewing unit. Hierna keer je de AeroPress om met een soepele beweging. Dit gaat nogal eens mis (we spreken uit ervaring, haha). Om te voorkomen dat het misgaat zetten wij vaak een koffiemok of kan ondersteboven op de AeroPress, waarna we deze samen omdraaien. Zodra je de AeroPress hebt omgedraaid duw je met de plunger de koffie heel langzaam door. Probeer het doorduwen binnen de 30 tot 45 seconden te hebben afgerond. Het laatste restje duw je niet door het filterbed om een teveel aan bitters te voorkomen.

Inschenken
Neem de AeroPress van de koffiekop of het kannetje.
Drink de koffie direct uit de kop, of schenk uit. De smaak van de koffie verandert gedurende de verschillende temperatuurfases.

STAP 5:
Schoonmaken

Experimenteren met de AeroPress

Tips voor het zetten van jouw ideale AeroPress koffie.

Hoe jij je AeroPress koffie lekker vindt is erg persoonlijk. Het recept hierboven houden wij zelf altijd aan als startpunt, maar experimenteer vooral tot je tevreden bent met jouw kop koffie. Probeer ook eens de volgende variaties voor een andere koffie ervaring met dezelfde AeroPress:

  • Gebruik eens twee papieren filters in plaats van éé De druk wordt daarmee hoger en de koffie helderder, doordat er meer oliën in de papieren filters blijven hangen (net als bij koffie gezet met de Chemex, die standaard filters hebben van dikker papier).
  • Wil je minder bitters in je koffie? Kies dan eens een grovere maalgraad. Door de grovere maalgraad worden de stoffen van de koffieboon – zoals aroma’s en cafeïne – minder snel in het water opgenomen, wat voorkomt dat de koffie bitter gaat smaken. Wanneer je hiervoor kiest, verleng dan ook de tijd dat het water in contact is met de koffie vóór het doorduwen. Doe je dit niet, dan heeft je koffie wellicht te weinig smaak. Doordat het zetproces langer duurt, komen de smaken weer in balans. Houd ongeveer een halve minuut extra aan.
  • Gebruik meer of minder water. Wil je bijvoorbeeld koffie die meer lijkt op een espresso? Gebruik dan een fijnere koffiemaling, dubbele papieren filters en minder water. Je zult het verschil proeven.

Door het uitproberen krijg je wellicht zelf nog meer ideeën hoe je kunt variëren met deze zetmethode. Deel deze dan vooral in de comments, zodat we kunnen meegenieten van jouw variaties. En misschien zien we je de volgende keer bij de Dutch AeroPress Championship!

Naar Henry’s koffie, speciaal geschikt voor de AeroPressNaar de webshop voor koffiebenodigdheden, zoals filters

Cafetiere of French press

Hoe zet je goede koffie met een cafetiere of french press?

Brew Guide

Hoe zet je goede koffie met een cafetiere of french press?

“Gebruik je een cafetière, dan zullen er oliën en kleine vaste stoffen uit de bonen, in de koffie terechtkomen. Goed bereid en met de juiste bonen is deze koffie krachtig en vol, maar met een natuurlijke frisheid.

Direct naar Stappenplan

Cafetière of French Press
Sterke koffie met een volle smaak

Cafetière
Cafetières worden verkocht in allerlei soorten en maten, maar het basisontwerp bestaat uit een (glazen) pot met een frame en een metalen filter. Je laat de gemalen koffie bij deze zetmethode voor een langere tijd in contact komen met het water, waarna je de koffie naar beneden duwt met het filter. Een cafetière is gebruiksvriendelijk en het resultaat redelijk consistent. Dit maakt het een prettige en eenvoudige manier om thuis van goede koffie te genieten.

De geschiedenis van de cafetière
De cafetière wordt ook wel French Press genoemd. Het is echter niet helemaal duidelijk of Frankrijk daadwerkelijk de uitvinder is van de cafetière. Zowel de Italianen als de Fransen claimen de ontwerper te zijn van deze zetmethode. De Fransen dienden in 1852 het eerste patent in en pas in 1929 volgden de Italianen met hun patentaanvraag. Frankrijk was dus eerder, maar het Italiaanse ontwerp lijkt het meest op wat we tegenwoordig gebruiken. Ongeacht wie de eerste was, is het een interessante zetmethode met unieke eigenschappen.

Cafetiere of French press

"Voor de beste smaakbeleving maal je koffiebonen zo kort mogelijk voor het opgieten, maar wil je toch liever gemalen koffie, dan kan dat natuurlijk ook. We malen dan jouw koffiebonen speciaal voor jou vlak voor verzending."

De smaak van de koffie gezet met een cafetière
Koffie die je zet met een cafetière behoort tot de familie van de filterkoffies. De koffie is vol van smaak en troebeler van structuur dan bijvoorbeeld koffie die je zet met een V60 of Chemex. Dit komt door het metalen filter van de cafetière. Deze laat oliën en kleine vaste stoffen uit de bonen door, die dan in de koffie terechtkomen. Het kan gebeuren dat er soms wat koffiegruis in de koffie achterblijft. Houd je daar niet van, dan kan je beter kiezen voor een andere zetmethode, zoals de eerdergenoemde Chemex of de V60.

Filterkoffies zoals de cafetière geven een zeer goed beeld van de koffie, doordat je de koffie veel minder manipuleert dan bij het zetten van bijvoorbeeld een espresso. Ook zit er in filterkoffie meer cafeïne dan in een espresso. Dit komt doordat bij filterkoffie het water langer in contact is met de koffie.

Bij deze zetmethode heb je veel invloed op de smaak van je uiteindelijke kop koffie. Afhankelijk van je voorkeuren kan je experimenteren met de zettijd, de maalgraad, de hoeveelheid koffie, de waterverhoudingen en de watertemperatuur. Hieronder lees je hoe wij graag de cafetière gebruiken. Zie dit als een basisrecept met tips en trucs als mogelijk startpunt voor je eigen variaties.

Ready to make your coffee?

Let’s start!

HOW TO: CAFETIÈRE

HOW TO:
CAFETIÈRE

Ben je benieuwd geworden, maar heb je nog geen cafetière? Kijk dan hier in de webshop en bestel meteen onze verse, licht geroosterde bonen mee, speciaal geschikt voor de French Press zetmethode. 

STAP 1:
Voorbereiding

gemalen koffie koffiebonen
Cafetiere of French press

STAP 2:
Bloomen

Het bloomen van de koffie.
Laat het water iets van de kook komen. Kokend water is namelijk te heet waardoor de koffie zou verbranden. 92˚C is perfect, maar het hoeft niet zo precies. Bevochtig de koffie in de cafetière volledig, maar met zo min mogelijk water. Wacht vervolgens 20 seconden. De koffie kan in die tijd alle aroma’s en smaken afgeven. Dit wordt ook wel het bloomen van de koffie genoemd.

Cafetiere of French press

STAP 3:
Verder opgieten

STAP 3:
Verder opgieten

STAP 3:
Verder opgieten

Opgieten, roeren en koffie doorduwen
Giet na 20 seconden de rest van het water op, tot de weegschaal 300 gram aantoont. Laat dit 1,5 minuut staan en roer vervolgens heel langzaam de koffie even door. Zet de deksel op de cafetière en duw het filter door zodra de timer 4 minuten aangeeft. Het filter onder de deksel zal nu het koffiegruis scheiden van de uiteindelijke koffie.

 

Inschenken
Schenk de koffie direct uit, eventueel in een thermoskan.
Laat de koffie in ieder geval nooit in de cafetière staan. Doe je dit wel, dan krijgt je koffie een erg bittere smaak, doordat het koffiegruis en de koffie met elkaar in contact blijven. Tijdens het proeven merk je dat de koffie verandert gedurende de verschillende temperatuurfases.

Dit is ons French Press basisrecept. Probeer vooral uit wat je zelf lekker vindt en pas de zetwijze aan tot je tevreden bent met jouw kop koffie.

Cafetiere of French press
Cafetiere of French press

STAP 4:
Eventueel smaak aanpassen; finetunen

Extra tips voor het zetten van koffie met een cafetière .

Was de koffie nog niet helemaal naar je zin? Dan kan je een aantal dingen aanpassen: verander bijvoorbeeld de maalgraad van de koffie, of de hoeveel gemalen koffie die je gebruikt. Ook kan je spelen met de zettijd en experimenteren met de waterverhoudingen of de watertemperatuur. Heb je het basisrecept geprobeerd en was je koffie toch te bitter? Begin dan eerst met een grovere maalgraad. De mogelijkheden zijn eindeloos en het is geen exacte wetenschap. Geniet – naast van de koffie – vooral ook van het zetproces.

Naar Henry’s koffie, speciaal geschikt voor cafetièresNaar de webshop voor koffiebenodigdheden, zoals onze favoriete cafetièreMeer lezen over andere zetmethodes
Cafetiere of French press

koffie zetten met een chemex

Hoe zet je koffie met een Chemex?

Brew Guide

Hoe zet je goede filterkoffie met een Chemex?

“Koffiezetten met de Chemex is een feest voor het oog! Al drie jaar na het ontwerp, maakte de Chemex deel uit van de permanente collectie van het Museum of Modern Art (MoMA) in New York.

 

Direct naar Stappenplan

De Chemex
Museumwaardig koffiezetten
De Chemex is een filtersysteem dat bestaat uit één stuk hittebestendig glas in de vorm van een zandloper. Het bovenste deel van de zandloper is de filterdrager en het onderste deel de koffiepot. De houten kraag en het leren touwtje zorgen ervoor dat je de Chemex makkelijk kan vastpakken zonder je handen te branden.

Chemex in collectie MoMA, New York
Hoewel het ontwerp modern oogt, bestaat de Chemex al sinds 1941. De Chemex is ontworpen door de Duitse chemicus Peter Schlumbohm. De Chemex is niet enkel een goede, maar ook een heel stijlvolle uitvinding. Al drie jaar na het ontwerp, maakte de Chemex deel uit van de permanente collectie van het Museum of Modern Art (MoMA) in New York. Koffiezetten met de Chemex is een feest voor het oog!

Wil je ook zo’n prachtige design Chemex? Bekijk hier de verschillende uitvoeringen en bestel meteen je Chemex filters mee.

Zetmethode Chemex en de smaak van je koffie
Chemex is een filtermethode. De smaak en structuur van filterkoffie verschilt flink van andere koffies, zoals bijvoorbeeld een espresso. Een filterkoffie geeft je een eerlijker en ‘echter’ beeld van de koffie.  Dit komt doordat de koffie veel minder gemanipuleerd wordt dan tijdens het zetten van espresso.

In vergelijking met een espresso is filterkoffie altijd dunner van structuur en binnen de groep filterkoffies geeft de Chemex zelfs de meest heldere koffie. Dit komt door de Chemex filters die je gebruikt. Deze zijn namelijk gemaakt zijn van dikker papier dan normale koffiefilters, waardoor de oliën in het filter achterblijven. De aroma’s in de koffiebonen worden juist erg goed geconserveerd bij deze zetmethode en dat proef je! De uiteindelijke koffie is helder en de smaak fris en zuiver. Nog een verschil is de hoeveelheid cafeïne in de koffie: doordat bij filterkoffie het water veel langer in contact is met de gemalen koffie, bevat ook koffie die gezet is met een Chemex meer cafeïne dan een espresso. Dit in tegenstelling tot wat men vaak denkt.

Basiskoffie met Chemex en persoonlijke voorkeuren
Het aardige van deze zetmethode is dat je zelf veel invloed hebt op de smaak van de uiteindelijke koffie. Door te spelen met de maling van de koffie en het opschenken van het water (pour over techniek), beïnvloed je de doorlooptijd en de uiteindelijke smaak. Wat je lekker vindt hangt natuurlijk samen met jouw persoonlijke voorkeuren. In onderstaande ‘How To: Chemex’ neem ik stap voor stap door hoe je een goede basiskoffie zet met de Chemex en geef ik je tips voor het lekkerste resultaat.

Ready to make your coffee?

Let’s start!

HOW TO: CHEMEX

HOW TO:
CHEMEX

Heb je nog niet alle tools in huis? Geen nood, hier vind je een selectie van onze favorieten. Enkel de producten die we zelf ook graag gebruiken vinden een weg naar onze webshop.

STAP 1:
Voorbereiding

STAP 2:
Bloomen

Het bloomen van de koffie.
Laat het water iets afkoelen, maar zorg dat het minimaal 90˚C is bij het opgieten. Kokend water is namelijk te heet, waardoor de koffie zou verbranden. Maak de koffie in de filter volledig vochtig met zo min mogelijk water (houd ongeveer 50 gram water aan). Doe dit door geleidelijk en in cirkelvormige bewegingen het water over de koffie te gieten. Wacht vervolgens 30 seconden. Dit is de tijd die de koffie nodig heeft om alle aroma’s en smaak af te geven. Dit proces wordt ook wel het bloomen van de koffie genoemd.

Bij de Chemex is de wijze van opgieten erg belangrijk voor de uiteindelijke smaak. Een ketel met schenktuit is daarom aan te raden; daarmee kan je het water in een kleine, consistente straal opschenken.

koffie zetten met een chemex

STAP 3:
Verder opgieten

STAP 3:
Verder opgieten

STAP 3:
Verder opgieten

Giet het water met tussenpozen op, net zoals je deed tijdens het bloomen in stap 2.
Giet eerst geleidelijk water over de koffie, tot de weegschaal 180 gram aantoont. Let op; Giet niet op de rand van het filterpapier. Doe je dit wel, dan zal het water de snelste weg kiezen en achter de filter weglopen, zonder dat het de koffie passeert.
Laat het water wat doorsijpelen voordat je weer water bijgiet, maar voorkom dat de gemalen koffie tussen de verschillende schenkbeurten droogstaat. Je kan aanhouden dat je weer opgiet als ongeveer 80% van het water doorgelopen is. Giet vervolgens op tot 280 gram en tot slot tot de weegschaal 320 gram aantoont.

Bovenstaande proces duurt 3,5 tot maximaal 4 minuten. Wanneer het proces langer dan 4 minuten duurt is het water te lang in contact met de koffie. Wanneer dat gebeurt zal de koffie een bittere smaak krijgen. Als de looptijd te lang is, maal je de koffie de volgende keer iets grover. Is de looptijd te kort, dan maal je de koffie de volgende keer iets fijner.

Inschenken
Om te veel bitters in de koffie te vermijden, laat je het laatste beetje water niet door de filter druppelen. Verwijder de filter en schenk de koffie in een kop, zodat de koffie kan afkoelen. Bij het proeven zal je merken dat de smaak van de koffie verandert gedurende de verschillende temperatuurfases.

koffie zetten met een chemex
koffie zetten met een chemex

STAP 4:
koffie beoordelen

STAP 4:
koffie beoordelen

In de basis heb je goede koffie gezet wanneer de koffie binnen de juiste tijd door de filter is gelopen. Het belangrijkste is natuurlijk dat je zelf blij bent met de uiteindelijke smaak. Dit is het basisrecept waar vanuit wij zelf altijd beginnen bij het zetten van koffie met een Chemex. Smaakvoorkeuren zijn persoonlijk, dus voel je vrij om te experimenteren tot je tevreden bent met jouw kop koffie. Houd bij de beoordeling van de smaak ook altijd de eigenschappen van je gebruikte koffiebonen in gedachte.

"Het ritueel is onderdeel van het plezier: experimenteren, testen en proeven horen bij het zetproces met een Chemex. "

STAP 5:
Smaak aanpassen; finetunen

"Tips voor het zetten van jouw ideale Chemex koffie."

Was de koffiesmaak nog niet helemaal naar je zin? Pas dan de doorlooptijd aan. Dit doe je door te spelen met een aantal factoren, zoals de maalgraad van de bonen, de hoeveelheid water, het aantal keren dat je water opgiet, of de temperatuur van het water. Experimenteren, testen en proeven horen bij het zetproces met een Chemex. Het ritueel is onderdeel van het plezier en het is een genot als je de juiste verhoudingen gevonden hebt. Dit maakt de Chemex tot één van onze favoriete zetmethoden.

Naar Henry’s koffie, speciaal geschikt voor de ChemexNaar de webshop voor koffiebenodigdheden, zoals filters
koffie zetten met een chemex

filterkoffie

Hoe zet je goede filterkoffie met een V60?

Brew Guide

Hoe zet je goede filterkoffie met een V60?

“Filterkoffie is aan een opmars bezig en terecht! Goed uitgevoerd zorgt deze zetmethode voor een eerlijk beeld van de koffie, waarbij veel meer aroma’s bewaard blijven.”

Direct naar Stappenplan

De V60 zetmethode
Koffie met een rijke, pure smaak

De V60 is één van de meest gebruikte zetmethodes in koffiebars. De zetmethode dankt zijn naam aan de V-vormige filter en de 60 graden hoek van de filterhouder. De trechtervormige filterhouder heeft aan de binnenzijde spiraalvormige groeven. Deze groeven geleiden het water en geven de koffie daarnaast meer ruimte voor het opzwellen na het opgieten.

filterkoffie

“In filterkoffie zit meer cafeïne dan in een espresso.”

Zetmethode V60 en de smaak van je koffie
De smaak van filterkoffie is anders dan bijvoorbeeld een espresso. Filterkoffie geeft een zeer eerlijk en echt beeld van de koffie, doordat de koffie veel minder wordt gemanipuleerd dan bij espresso. In vergelijking met een espresso is filterkoffie dunner van structuur. Wel proef je flink meer van de aroma’s van de koffiebonen. Wat niet veel mensen weten, is dat in filterkoffie meer cafeïne zit dan in een espresso. Dit komt doordat bij filterkoffie het water veel langer in contact is met de koffie, dan bij een espresso.

Experimenteren met de V60 zetmethode
Het leuke van deze zetmethode is dat je zelf invloed hebt op de uiteindelijke smaak van de koffie. Door de juiste maling van de koffie en het opschenken van het water (pour over techniek) bepaal je de doorlooptijd en de uiteindelijke smaak. Hoe jij graag filterkoffie drinkt is afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeur. Hieronder lees je het ‘basisrecept’ voor de V60 zetmethode, inclusief tips over materialen en waar je op moet letten.

Ready to make your coffee?

Let’s start!

HOW TO: V60

HOW TO:
V60

Heb je nog niet alle tools in huis? Geen nood, hier vind je een selectie van onze favorieten. Enkel de producten die we zelf ook graag gebruiken vinden een weg naar onze webshop.

STAP 1:
Voorbereiding

STAP 2:
Bloomen

Giet volgens onderstaande stappen een klein deel van het water over de koffie en wacht 30 seconden. Dit wordt ook wel het bloomen van de koffie genoemd.
Laat het water iets van de kook komen (tussen de 82˚C en 95˚C is perfect). Kokend water is namelijk te heet, waardoor de koffie dan alsnog zou verbranden. Bevochtig de koffie in de filter volledig, maar met zo min mogelijk water (houd ongeveer 50 gram water aan). Dit doe je als volgt: giet geleidelijk het water over de koffie. Doe dit in ronde bewegingen, tegen de klok in. Wacht vervolgens 30 seconden. De koffie krijgt hiermee de tijd om alle aroma’s en smaak af te geven.

Bij de V60 is de manier waarop je het water op de koffie giet erg belangrijk voor de uiteindelijke smaak. Een ketel met schenktuit is daarom aan te raden, omdat je daarmee het water in een kleine consistente straal kan opschenken.

filterkoffie v60

STAP 3:
Verder opgieten

STAP 3:
Verder opgieten

STAP 3:
Verder opgieten

Giet het water verder op, zoals bij het bloomen in stap 2.
Doe dit tot de weegschaal 150 gram aantoont. Laat het water wat doorsijpelen voordat je weer water bijgiet. Giet vervolgens op tot 300 gram. Giet vervolgens het laatste water op, tot de weegschaal 400 gram aantoont. Het totale proces kan tussen de 3 en 3,5 minuten duren.

Zorg dat de gemalen koffie tussen de verschillende schenkbeurten nooit volledig droog komt te staan. Giet telkens op zodra 80% van het water is doorgelopen.

Inschenken
Je kunt nu de koffie inschenken, zodat de koffie kan afkoelen. Je zult merken dat de smaak van de koffie verandert gedurende de verschillende temperatuurfases.

filterkoffie
filterkoffie

STAP 4:
koffie beoordelen

STAP 4:
koffie beoordelen

Wanneer de filterkoffie binnen de juiste tijd door de filter is gelopen, heb je in de basis goede koffie gezet. Het allerbelangrijkste is natuurlijk dat je zelf tevreden bent met de smaak. Dit is de basis die wij zelf altijd aanhouden bij het zetten van een nieuwe koffie met een V60. Maar voel je vrij om te experimenteren tot je blij bent met jouw kop koffie. Houd bij de beoordeling van de smaak ook altijd de kenmerken van de gebruikte koffiebonen in je achterhoofd.

STAP 5:
Smaak aanpassen; finetunen

"Tips voor het zetten van jouw ideale V60 koffie."

Was de koffiesmaak nog niet helemaal naar je zin? Pas dan de doorlooptijd van de koffie aan. Dat kan op verschillende manieren: je kan spelen met de maalgraad van de bonen, de hoeveelheid water, het aantal keren dat je water opgiet, of de temperatuur van het water. Is de koffie te bitter, dan is de doorlooptijd te lang geweest. Dit kan komen doordat de bonen te fijn gemalen zijn.

Koffiezetten met een V60 is testen, proeven (en soms mislukken), maar het is zo fijn als je de juiste verhoudingen gevonden hebt. Onthoud dat ook het zetten onderdeel is van de ervaring en dus van het plezier. Precies om die reden behoort de V60 tot onze favoriete zetmethodes.

Naar Henry’s koffie, speciaal geschikt voor V60Naar de webshop voor koffiebenodigdheden, zoals filters

een goed gezette espresso van henry's coffee komt uit een espressomachine

Hoe zet je een goede espresso?

Brew Guide

Hoe zet je een goede espresso?

Een espresso is erg veelzijdig, want naast een drankje op zichzelf is het ook het hart van vele andere drankjes, waaronder de cappuccino, de latte macchiato en de ristretto.

Direct naar Stappenplan
Een goede espresso zetten

“Hoe zet ik een goede espresso?” Die vraag krijgen we regelmatig. Niet gek, want een espresso is niet enkel een drankje op zichzelf, maar ook het hart van de cappuccino, latte, flat white, ristretto en meer koffiesoorten. Met andere woorden: als je deze techniek beheerst gaat er een wereld aan mogelijkheden voor je open. Mede daarom is het handig dat je als barista de techniek beheerst.

De smaak van koffie gezet met een espressomachine

In tegenstelling tot filterkoffie waarbij - in de meeste gevallen - de zwaartekracht het werk doet, perst de espressomachine bij het zetten van een espresso het water onder hoge druk door de koffie. Het resultaat is een klein kopje koffie met een intense en volle smaak. Espresso heeft een flink dikkere structuur dan bijvoorbeeld koffie die je zet met de V60, of de Chemex. Espresso heeft een diepbruine tot roodachtige cremalaag.

een goed gezette espresso van henry's coffee komt uit een espressomachine

Het maken van een goede espresso vereist oefening en aandacht voor detail.

Meten is weten

Bij het zetten van een goede espresso is het de kunst om alle elementen precies goed op elkaar af te stemmen: de hoeveelheid koffie, de maalgraad van de koffie en de hoeveelheid water. Als deze drie factoren goed op elkaar zijn afgestemd, loopt de espresso in 23 tot 30 seconden in het kopje en is het volume van de espresso 25 tot 35 milliliter. Vervolgens kun je nog kleine aanpassingen doen tot de smaak helemaal naar je zin is.

Finetunen

Tijdens het instellen van de espressomachine ga je door een proces van meten, proeven en finetunen. Nadat je de basisstappen hebt doorlopen ga je hiermee door tot je de perfecte espresso uit jouw machine krijgt, want elke koffiemaler heeft andere instellingen en elke koffieboon reageert anders. Pas altijd één factor per keer aan, want anders zie je door de bonen 😉 het bos niet meer. Dus wijzig bijvoorbeeld ofwel de maalgraad, ofwel de koffie, maar niet tegelijk.

In onderstaande stappenplan lees je precies wat je moet doen en waarop je moet letten voor een goede espresso.

Ready to make your espresso?

Let’s start!

HOW TO: ESPRESSO

HOW TO:
ESPRESSO

Wat heb je nodig?

Heb je nog niet alle tools in huis? Geen nood, hier vind je een selectie van onze favorieten. Enkel de producten die we zelf ook graag gebruiken vinden een weg naar onze webshop.

STAP 1:
Voorbereiding

Gebruik Henry’s koffiebonen geschikt voor espressomachine
Gebruik altijd verse, niet te donker gebrande koffiebonen. Vers gebrande bonen die geschikt zijn voor espresso, zijn idealiter iets donkerder gebrand dan de bonen voor filterkoffie, maar nog steeds minder donker dan de meeste koffiebonen in de markt. Te donker gebrande bonen hebben minder aroma’s. Dit proef je dan ook in de uiteindelijke espresso. Henry’s koffiebonen geschikt voor de espressomachine zijn altijd vers en altijd licht gebrand en hebben daardoor een breed smaakpalet en veel verschillende aroma’s.

Verwarm je koffiekopje
Zorg dat je espressokopje warm is, zodat de espresso niet meteen afkoelt wanneer het je kopje raakt. Heb je geen warmhoudplaat op je espressomachine, spoel het kopje dan af met heet water.

Maak de portafilter schoon en droog
Oude koffieresten beïnvloeden de smaak van de nieuwe espresso die je zet. Controleer daarom de portafilter en maak deze indien nodig schoon. Doe dit met een droge barista doek, want je wilt de portafilter drooghouden. Is deze nat, dan wordt de gemalen koffie vochtig, waardoor de mand verstopt kan raken en de doorlooptijd langer wordt.

Portafilter_baristadoek_Henrys Coffee-3839

STAP 2:
Bepaal de hoeveelheid koffie en maal de bonen

De juiste hoeveelheid koffie en de juiste maalgraad van de koffie bepalen de uiteindelijke doorlooptijd van de espresso. Bij te weinig, of te grof gemalen koffie wordt het water te makkelijk door de koffie geperst. De doorlooptijd is daardoor korter. De espresso zal dan zurig van smaak zijn. Bij te veel, of te fijn gemalen koffie gaat het water heel moeilijk door de koffie. De doorlooptijd wordt dan te lang en de espresso zal dan te bitter van smaak zijn. Wanneer je espresso niet helemaal naar wens uit de machine komt, zijn dit de elementen waarmee je kan spelen.

De hoeveelheid droge koffie die je nodig hebt is afhankelijk van het formaat van je portafilter. Voor een enkele espresso zal je waarschijnlijk rond de 7-11 gram nodig hebben. Voor een dubbele espresso tussen de 18-20 gram. In sommige koffiemolens kan je de bonen meteen afwegen. Kan dit niet, dan gebruik je de weegschaal. Kies voor een fijne maalgraad en maal de koffie.

STAP 3:
Verdeel de gemalen koffie in de portafilter en druk de koffie aan

STAP 3:
Verdeel de gemalen koffie in de portafilter en druk de koffie aan

STAP 3:
Verdeel de gemalen koffie in de portafilter en druk de koffie aan

Voorkom een toren aan gemalen koffie en verdeel de koffie gelijkmatig over de filterhouder. Dit kan op twee manieren:

Voor de eerste manier gebruik je enkel een tamper. Plaats deze op de gemalen koffie, duw aan en draai. Controleer na het draaien of de koffie waterpas in de filter zit. Het aandrukken en waterpas maken van de koffie is een belangrijke stap. Wanneer je de koffie niet gelijkmatig verdeelt of aanduwt, kiest het water de makkelijkste weg door de gemalen koffie. Het water zal dan niet alle koffie bereiken, waardoor de koffie minder aroma’s en smaak zal afgeven.

Vind je het gelijkmatig verdelen van de gemalen koffie lastig, dan is er een tweede manier. Je gebruikt dan de Motta levelingtool voor het verdelen van de gemalen koffie. Bij deze tool draai je de schijf in de filterhouder. Deze draaibeweging verdeelt de koffie vanzelf gelijkmatig in de portafilter. Gebruik vervolgens een tamper voor het aandrukken van de koffie.  Deze motta levelingtool gebruiken we zelf graag.

Na het aandrukken van de koffie maak je de randen van de filterhouder schoon. Dit doe je om te voorkomen dat deze koffieresten vanaf de rand, in je koffiekopje belanden.

STAP 4:
3,2,1 let’s go!

Het is zover! Je bent nu klaar voor het zetten van je espresso. Zet de filterhouder in de groepskop. Het is belangrijk dat je meteen na het plaatsen van de filterhouder doorgaat met het zetten van de koffie. Zou je nu te lang wachten, dan kan de hitte de bovenste laag gemalen koffie verbranden. Dat zorgt dan voor een bittere smaak.

Start nu de machine. De espresso moet nu in 25 tot 30 seconden in het kopje lopen. Het volume voor een enkele espresso hoort dan 25 tot 35 milliliter te zijn. Voor een dubbele espresso is het volume dan 50 tot 70 milliliter.

Achtergrondkennis
Wanneer je bij een enkele espresso in een kortere doorlooptijd tot de gewenste 25 tot 35 milliliter espresso komt, kan het zijn dat de maalgraad van je koffie te grof is, of dat je te weinig koffie hebt gebruikt. In dat geval is de cremalaag licht van kleur en bestaat deze cremalaag vaak uit grote belletjes. De koffie heeft dan ook weinig smaak, doordat het water te gemakkelijk door de koffie is gegaan en de koffie daardoor minder aroma’s heeft afgegeven.

Wanneer je bij een enkele espresso in een langere doorlooptijd tot de 25 tot 35 milliliter espresso komt, kan het zijn dat de maalgraad te fijn is, of dat je te veel koffie hebt gebruikt. Als gevolg daarvan gaat het water te langzaam door de koffie. De cremalaag is in dat geval vaak donker en de koffie is dan erg sterk en smaakt bitter.

STAP 5:
Espresso beoordelen

STAP 5:
Espresso beoordelen

Wanneer de juiste hoeveelheid espresso in de juiste tijd uit de machine is gekomen, heb je in de basis een goede espresso gezet. Maar het allerbelangrijkste is natuurlijk dat je zelf tevreden bent met de smaak. Experimenteer met de verhoudingen, maar houd bij de beoordeling van de smaak ook altijd de kenmerken van de gebruikte koffiebonen in je achterhoofd.

STAP 6:
Smaak aanpassen; finetunen

Ben je nog niet tevreden met de smaak, dan kan dit aan een aantal dingen liggen. Verander één element per keer, tot je tevreden bent.

Vind je de koffie te zuur, dan kan het zijn dat de doorlooptijd te kort was, de watertemperatuur te laag of dat de portafilter nog te koud was bij het zetten.

Vind je de koffie te bitter? Dan kan het zijn dat de doorlooptijd te lang was, of de temperatuur van het water te hoog, of dat je te lang hebt gewacht met het zetten van de koffie, na het plaatsen van de filterhouder.

Wil je meer informatie over het verlengen of verkorten van de doorlooptijd, lees dan bij stap 4 de Achtergrondkennis nog eens door.

De juiste hoeveelheid koffie en de juiste maalgraad van de koffie bepalen de uiteindelijke doorlooptijd van de espresso.

STAP 7:
Reinigen en spoelen

STAP 7:
Reinigen en spoelen

Haal altijd direct na het zetten van je espresso de filterhouder uit de machine en gooi de koffiepuck (zo noem je het schijfje koffieprut dan overblijft), in de uitklopbak. Reinig de filterhouder met een droge baristadoek.

Spoel vervolgens de groepskop door: start hiervoor de machine zonder de filterhouder. Het water loopt nu weg in de wateropvangbak. Vlak na de start is het water nog bruinig. De machine is schoon wanneer het water weer helder is. Plaats dan de filterhouder weer in de groepskop, zodat deze alvast kan opwarmen voor de volgende espresso.

Een espresso is erg veelzijdig, want naast een drankje op zichzelf is het ook het hart van vele andere drankjes, waaronder de cappuccino, de latte macchiato en de ristretto.

Naar Henry’s koffie, speciaal geschikt voor espressoNaar de webshop voor koffiebenodigdheden, zoals een bonenmaler, of een levelingtool

brew guides

Brew guides

Onze How To’s
Zet stap voor stap koffie als een barista

Onze How To’s
Zet stap voor stap koffie als een barista

Koffie is toch koffie? Ja en nee. Er zijn talloze zetmethoden met allemaal hun eigen kenmerken en charme. Een beetje aandacht voor het zetproces kan je koffie een flinke upgrade geven. Bepaalde technieken vereisen wat meer oefening, maar niks wat je niet kan leren. En als je dan die perfecte espresso maakt of je eerste latte art hartje, dan is de beloning ook wel groot!

We zijn zelf super enthousiast over wat je kan bereiken wanneer je met aandacht koffiezet en delen met plezier onze kennis met iedereen die dat wil. Vanuit die gedachte zijn onze How To’s geboren. In deze ‘handleidingen’ nemen we je per zetmethode, stap voor stap mee. Op die manier haal je meer uit je bonen en drink je lekkerdere koffie.

Spiek ook eens bij andere zetmethoden. In de inleiding van de How To’s vertellen we altijd iets over de kenmerken en de smaak, zodat je al vooraf kan inschatten of die zetmethode bij je past.

Coming soon: Hoe maak je mooie latte art?

Coming soon: melk opschuimen; hoe doe je dat?