Filter koffie is weer helemaal terug. Het is niet meer zoals voorheen dat je met 1 druk om de knop een pot koffie hebt. Dit draait allemaal om experimenteren!

De Hario V60 is een van de meest gebruikte brouw-methoden in gespecialiseerde koffiebars. Alles draait om Controle en consistentie over de koffie. Jij als Barista wilt natuurlijk dat de koffie goed gezet wordt, en dat de koffie dan ook naar behoren smaakt. Door wat tips en tricks vertel ik jou, hoe je de Hario V60 het best kan gebruiken en waar je op moet letten!

Door de maalgraad te wijzigen, kan je de snelheid waarmee de koffie zal worden gezet, versnellen of vertragen. Hoe groter de maalgrootte, des te sneller de brouwtijd en omgekeerd, een fijnere maling duurt dan ook iets langer om de koffie door te laten lopen. Sneller brouwen (dus een grovere maling) met de V60 resulteert meestal in een helderdere, lichtere body cup. Wat de V60 onderscheidt van automatische drip-filterkoffie is, van watertemperatuur tot gietsnelheid controle te hebben.

Fruitige en sappige Ethiopische koffiesoort is mijn favoriete keuze voor deze brouwmethode.

De duurdere Hario V60 is gemaakt van glas of keramiek, hierdoor kan de warmte beter worden vastgehouden. Er zijn ook plastic versies voor minder. Maar goed, de inwendige werveling voorkomt dat het filter vast komt te zitten tegen het glaswerk en zorgt ook voor een gelijkmatig brouw-resultaat.

Wat heb je nodig?

– Zwanenhals waterkoker voor optimale controle tijdens het schenken
– Weegschaal 0.1gram nauwkeurig (het liefst ook met een timer)
– Koffiemaler
Hario V60
V60 papieren filter
Hario v60 pour-over pot, (je zou ook een grote koffiemok kunnen gebruiken natuurlijk!
– 23 gram gemalen koffie, wij gebruikte de filterkoffie van Henry’s Coffee Yirgacheffe
– 315-330 gram gefilterd water circa. 93 graden Celsius

How to..?

  • Weeg 23 gram koffie en zet je molen op medium maalgraad. Voor deze brouwmethode ben je op zoek naar de maling van tafelzout.

Weeg je koffiebonen zodat je elke keer weer dezelfde smaak kunt krijgen.

  • Vouw het filter langs de naad en plaats het in de V60. Spoel het filter af met heet water om elk ongewenste papiersmaak te verwijderen. De witte gebleekte filters verdienen de voorkeur omdat de papierachtige smaak niet aanwezig is, maar toch een snelle spoeling vereist.

Plaats je V60 op de standaard, pour-over-pot of -beker en plaats deze op de weegschaal. Zet de weegschaal op nul en giet vervolgens 48-50 g water tegen de klok in, over de koffie en laat dit zo’n 30-45 seconden in bloei staan. Ook wel het “ Blooming” proces genoemd.

Het bloeiproces staat algemeen bekend als de fase van “pre-infusion”

  • Schenk vervolgens het heet water op de koffie en blijf op dezelfde manier je water over de koffie gieten Je moet de gemalen koffie pas aan het eind van het brouwsel zien. Dit kan tussen de 3:00 en 3:30 minuten duren en zal meerdere malen nodig zijn. Als eenmaal de weegschaal 350 gram aangeeft, haal dan de V60 uit de standaard.

Nu je dit weet:

Sorry, maar er zijn geen harde regels voor het zetten van koffie met de V60!
Bovenstaande is de manier hoe ik de Yirgacheffe bereid.  Er zijn voor andere koffies ook andere recepten. Dus voel je vooral vrij om te experimenteren met de grootte van de gemalen koffie, de waterhoeveelheid en het watertemperatuur totdat je tevreden bent met wat er in je kopje zit. Het belangrijkste van het zetten van speciale koffie is om er plezier mee te hebben en het te delen met een vriend(in)! De V60 behoort wel echt tot mijn favoriete brouwmethode! Het is superleuk om te doen, en vooral dat je er tijd voor vrij moet maken om jezelf even te verwennen met een goed gezette kop koffie!