Guatemala – Valle de Volcanes

Deze regionale koffie werd geproduceerd door een gemeenschap van kleinschalige koffieproducenten rond de gemeente San Martín Jilotepeque. De koffieproductie in de microregio profiteert van warme wind uit de Stille Oceaan. De regio heeft ook duidelijk onderscheiden natte en droge seizoenen. Dankzij deze twee kenmerken kan koffie nog steeds op de traditionele manier worden geproduceerd en verwerkt. Koffieplantages in de regio produceren koffie van 1300 tot 2000 meter boven zeeniveau. Het belangrijkste oogstseizoen valt tussen december en maart, met variatie afhankelijk van de hoogte. De Koffierassen in de regio zijn Bourbon, Caturra en Catuai.

Voor de regionale koffie uit Valle de Volcanes leverden de producenten hun kersen in de centrale molen van Santa Barbara of op de verzamelplaatsen van de fabriek. Op deze manier is de procedure na de oogst nagenoeg hetzelfde. Bij aankomst krijgt de koffie zijn traceerbaarheidscode, zodat deze de hele weg door de verwerking kan worden gevolgd. De kersen worden in een bak met water gegooid om de drijvers te verwijderen. De goede kersen worden gescheiden en ontdaan van de modernste verwerkingsapparatuur. De koffie rust 12 uur in gistingstanks. Daarna wordt het gewassen om de resterende pulp/schillen te verwijderen voordat het naar het droogveld gaat. Bij Santa Barbara droogt de koffie in de zon op grote patio’s. de bonen worden met regelmatige tussenpozen gedraaid om een gelijkmatige droging te krijgen.

Eenmaal gedroogd tot het ideale vochtgehalte van 11,5%, gaat de koffie naar het pakhuis van de molen om te stabiliseren. De eindverwerking vindt plaats in de Ixchel-droogmolen in de buurt van Guatemala-Stad.

Henry’s Coffee Guatemala Valle de Volcanes

CUPPING EIGENSCHAPPEN

AROMA: Citrus

SMAAK: Abrikoos, Melkchocolade

ZUURGRAAD: medium aciditeit

BODY: meidum

ORIGIN: Valle de Volcanes / Santa Barbara

VARIETY: Bourbon / Caturra / Catuai

PROCES: WASHED, SHB EP-REGIONAL

Herkomst: valle de volcanes, Santa Barbara, Guatemala

Producent: Regionale boeren

Hoogte: 1300 – 2000 meter boven zeeniveau