Guatemala – Finca El Pilar

Guatemala Finca El Pilar ligt in de bergachtige bossen net buiten Antigua. Hoewel het een werkende koffieboerderij is, is het grootste deel van het land gewijd aan natuurbehoud. Dit opmerkelijk goed bewaarde natuurreservaat van endemisch bos en dierenrijk herbergt heeft meer dan 130 soorten vogels. Ze zijn het meest bekend om hun kolibries; bloeiende dankzij een speciaal ontworpen tuin compleet met “feeders” speciaal gemaakt voor hen.

Je moet een houten loopbrug oversteken om Finca El Pilar binnen te gaan; van daar doorkruist je de infrastructuur van rots- en houten paden helemaal tot aan het nevelwoud. Om te zeggen dat deze koffie is gegroeid met behulp van vogel-vriendelijke inheemse bomen zou een understatement zijn. In feite kun je nog steeds koffie vinden die wild groeit tussen de dennen en eiken.

Finca El Pilar is een klein paradijs gelegen in de bergbossen van Guatemala. Hoewel het een werkende koffieboerderij is, wordt slechts een klein deel aan de productie gegeven, terwijl de rest wordt besteed aan natuurbehoud. Het heeft een infrastructuur van paden voor vogelspotten, die zich uitstrekken over de koffieplantages van de boerderijen, evenals het berg- en nevelwoud, dennen en eiken. Een van de belangrijkste attracties op de El Pilar boerderij is in de zone van kolibrie-feeders waar het mogelijk is om een grote verscheidenheid aan soorten die het gebied bevolken te spotten. De boerderij maakt deel uit van het belangrijke vogelgebied van Antigua Guatemala.

De boerderij bekroont zowel natuurbehoud als ecotoerisme. Terwijl ze het ongerepte bergachtige leefgebied voor dieren in het wild opzij zetten, dragen ze ook bij aan de gemeenschap, inclusief het verstrekken van schoon water.

Hoewel El Pilar onder de beheer categorie van een boerderij valt, is het meer gericht op natuurbehoud dan op productie, met uitzondering van een klein gebied met biologische koffie. El Pilar biedt ook water aan de nabijgelegen gemeenschappen, met een grote diversiteit aan vogels. Een bijkomend attribuut zijn de negen kolibrie-voeders, die het mogelijk maken om maar liefst zeven verschillende soorten tegelijkertijd te voeren.

Henry’s Coffee Guatemala Finca El Pilar

CUPPING EIGENSCHAPPEN

AROMA: KARAMEL

SMAAK: BRAMEN, ROOD FRUIT

ZUURGRAAD: LICHTE ACIDITEIT

BODY: MEDIUM

ORIGIN: ANTIGUA

VARIETY: CATURRA BOURBON TYPICA

PROCES: FULLY WASHED, in de patio gedroogd.

Herkomst: San Juan Sacatepequez, Atitlan, Guatemala

Producent: Juan Carlos Chen

Hoogte: 1500 – 1900 meter boven zeeniveau