Colombia – Inga Aponte

HENRY’S COFFEE | Colombia Narino Regio, Inga Aponte | washed | specialty Coffee

Deze Specialty coffee van Henry’s Coffee is een limited edition en komt uit Colombia!

ORIGIN: Inga Aponte – Narino Region

VARIETY: Caturra

PROCES: WASHED

HOOGTE: 1.800-2250 meter boven zeeniveau

COMMENTS: Mandarijn, Chocolade en Pecannoten

De Inga-gemeenschap is de afstammeling van de oude en alom bekende pre-Spaanse Inca’s, ze woonden vroeger in de topbergen van Los Andes in Peru, en zijn afstammelingen van nomadenstrijders voor het Incarijk-leger. Tijdens de periode van de verovering bleven ze geïsoleerd in de hoge bergen die hun natuurlijke toevluchtsoord werden. Het is pas in de tweede helft van de 19e eeuw toen deze gemeenschap opnieuw verscheen nadat ze in de rubber- en quinoa-handel begonnen.

Sinds kort ontwikkelen ze koffie met een ideale groeiomgeving. De Caturra-variëteit is in deze landen gezaaid en wordt gedefinieerd als een “Good Cup”. Dit komt omdat de koffie van Inga Aponte gemiddeld 2150 meter boven zeeniveau groeit. En omdat het groeit in een gebied dat dicht in de schaduw ligt van de vulkaan Galeras, die constant as met veel voedingsstoffen afstoot, wat bijdraagt aan het geven van een speciale kleurstof aan de koffie. We hopen dat onze klanten dit product van hoge kwaliteit ondersteunen, dat wordt gekweekt door mensen die de steun echt nodig hebben.

Na het ontvluchten van het gebied tijdens de oorlog, was het pas in de jaren 90 dat ze terugkeerden naar hun plaats van herkomst en zich verzamelden om afspraken te maken met de regering. Bodem voor de gemeenschap werd verleend onder het programma voor beschermde gebieden. Dit wordt gegeven in samenhang met gemeenschapsinitiatieven voor het genereren van processen van etno-educatie, samen met nieuwe vormen van landbouwproductie. Maar ook gedurende dit decennium hebben ze problemen gehad met guerrillagroepen, drugshandelaren en paramilitaire groepen, waardoor het voor hen een uitdaging was om zich opnieuw te vestigen. Gelukkig voor hen dat de volgende generaties hier verandering in brengen. Nu is het een vrije zone dat onder geen enkele andere invloeden van illegale gewassen werden uitgeroeid, nu ruimte geeft aan een nieuwe cultuur: koffie!

De boeren van Inga Aponte ontpulpen de kersen en fermenteren het perkament gedurende 24 uur. Anderen fermenteren hun kersen gedurende 8 uur, pulp ze vervolgens en blijven daarna nog gisten gedurende 16 uur. Perkament wordt altijd gewassen en vervolgens op ‘Paceras’ geplaatst – verhoogde bedden – met daken van plastic of blik om het perkament tegen de regen te beschermen. De droogtijd varieert van 10 tot 15 dagen – afhankelijk van de weersomstandigheden.