Burundi – Kigezi Ngozi

Kirezi – Burundi Ngozi

Deze Kirezi-kavel bestaat uit een regionale selectie uit de Ngozi-provincie in het noorden van Burundi. Het is een microsamenstelling van partijen die consequent 85punten op de SCA-schaal hebben gecupt. Kirezi betekent “een ding van schoonheid” in Kirundi (Kirundi is de taal die in Burundi wordt gesproken).

Koffieteelt vindt meestal plaats in de heuvels van 1600 tot 1800 mnd. De Ngozi en Kayanza provincies worden beschouwd als Burundi’s meest potentiële koffie groeiende regio’s. De rode bodems zijn vruchtbaar en de regio’s krijgen tijdens het groeiseizoen veel regenval. De regio heeft een mild klimaat met gemiddelde temperaturen tussen 18 en 25 °, afhankelijk van de hoogte natuurlijk.

Greenco, de exporteur, heeft heel hard gewerkt met wasstations, personeel en producenten om de kwaliteit te verbeteren van de koffie die geproduceerd wordt in Ngozi en Kayanza. De wasstations verdelen zaailingen voor de verbouwing van bomen, maar ook voor bemesting en andere landbouwinputs. Elk wasstation wordt beheerd door een landbouwingenieur. Ze organiseren landbouwtrainingen in boerengroepen, leren goede landbouwpraktijken op demovelden van boerenbedrijven en waken over de verwerking van koffie. Daarnaast hebben ze samen met duurzaamheidsorganisatie Kahawatu ook programma’s voor economische ontwikkeling ontwikkeld.

De koffie die wij hebben, uit Kirezi, heeft een geweldige fruitige punch met bessen, citrus en een gestructureerde zuurgraad. De cup heeft een afgerond mondgevoel en voorwaartse sappige zoetheid. Een veelzijdige keuze voor een een vleugje frisse helderheid voor de Espressobranding.

Kirezi

Greenco heeft in totaal 5 wasstations in de provincie Ngozi: Nkaka, Nzove , Kagoma , Kinyana en Rugori. Ze produceren allemaal koffie in verschillende kwaliteitscategorieën. In één reeks zijn er de grondig geselecteerde microlen met uitzonderlijke profielen, zelfs van Cup of Excellence-standaard (alle vier stations behalve Kinyana gewonnen in Cup of Excellence in 2017). We zijn er zelfs in geslaagd om de veelbelovende kavels van Nzove en Kagoma te kopen! Vanzelfsprekend kan niet alle productie van een station van microlot-standaard zijn. In het tweede bereik zal het grootste deel van de gewassen productie een fatsoenlijke, schone koffie met een goed herkomstkarakter zijn, met een score van 84-85 cuppingscore. Het grootste deel van deze selectie vindt plaats aan het sorteerkanaal van het wasstation en aan de cuppingtafel van het laboratorium van Greenco na afloop. De wasstations van Greenco scheiden de kwaliteiten op 5 verschillende perkamenten, afhankelijk van de dichtheid. Het resultaat hiervan zijn de sterk verfijnde eigenschappen waar we graag mee werken.

Koffieverwerking – kerseninname

Alle Greenco-wasstations hanteren dezelfde kwaliteitsnormen voor de ontvangst en verwerking van kersen. Bij intake zullen de kwaliteitsbeheerders de kersen inspecteren door middel van flotatie en op kersensorteertafels. Alle beschadigde kersen zijn verwijderd. Omdat je de meeste insectenschade op de kersen kunt zien, helpen deze stappen enorm om de incidentie van PTD te verminderen. De selectiemanager van het station moet elke selectie goedkeuren voordat deze door kan gaan naar de intake. Ten slotte registreert de accountant bij het intakepunt het gesorteerde gewicht van de kersen in het profiel van de producent. De wegende officier controleert de kwaliteit nog een laatste keer door een monster in een emmer water te dumpen. Ten slotte wegen en dumpen ze de goedgekeurde kersen in de kersenhopper. Elke boer ontvangt een kwitantie voor het gewicht van de kersen die hij heeft geleverd. Elke dag is het lot te herleiden tot alle producenten die een deel van het perceel hebben bijgedragen.

Verwerking – fermentatie

De kersen worden vanuit de opvangtanks in de pulpmachine gegoten, die de kersenhuid en een deel van het slijm van de boon verwijdert. Het scheidt ook de bonen van hoge en lage kwaliteit. Het verpulveringsproces begint pas als er 1 ton kersen of meer in de opvangtanks zit. De pulper is de enige machine die wordt gebruikt voor de verwerking van de koffie. Elk ander proces wordt met de hand gedaan. De machine kan tot 3 ton kersen per uur verwerken. Na het verpulpen worden de bonen in fermentatietanks gelaten om gedurende ten minste 10 tot 12 uur te fermenteren (aerobe fermentatie). Een klein bordje op de gistingstank houdt elke partij bij. Het bord vermeldt de naam van het wasstation, de datum waarop de kers is gekocht, de kwaliteit van de boon en het tijdstip waarop de gisting begon.

Wanneer de gisting voltooid is, wordt het slijmwater uit de tank afgevoerd naar het slijmkanaal. De bonen worden in dit stadium ‘perkament’ genoemd omdat ze nog steeds een dunne beschermende schil hebben. De stationarbeiders vertrappen het perkament gedurende 30 minuten in de gistingstank. Dit vertrappingsproces helpt bij het verwijderen van slijm op het gefermenteerde perkament. Hierna krijgt het perkament vers water om het in het wasgradingskanaal te verplaatsen, waar het wordt gewassen.

Verwerking – wassen

In het wassorteerkanaal zijn er twee houten barrières die het perkament van elkaar scheiden door dichtheid. Het perkament van hogere kwaliteit is dichter en zinkt naar de bodem van het kanaal, terwijl het perkament van lagere klasse minder dicht is en zal drijven. De laatste wordt afgevoerd met het water naar het einde van het kanaal. Werknemers duwen het perkament door de kanalen om wrijving te creëren. Na het wassen wordt dit perkament op houten trays of nylon zakken gegoten en naar de droogtafels gevoerd, elk in zijn afzonderlijke kwaliteitsgroep. Elke lade en nylon zak met perkament bewaart zijn traceerbaarheidslabel met alle info.

Verwerking – drogen

Het perkament wordt geplaatst op 20 m lange verhoogde tafels om te drogen in natuurlijk zonlicht. Gewoonlijk bevat elke tafel 800 kg perkament. In de piek van het seizoen is de maximale belasting voor een tafel 1000 kg. Elke tabel heeft een traceerbaarheidslabel met de partijinformatie. Het perkament laat men van zonsopgang tot zonsondergang drogen en is ‘s avonds of wanneer het regent bedekt met een laken. Als de weersomstandigheden goed zijn, duurt het perkament gemiddeld 10 tot 14 dagen om te drogen. Gedurende deze tijd wordt het regelmatig geroerd. Het vochtgehalte wordt zorgvuldig gecontroleerd en elk perkament met visuele gebreken wordt verwijderd.

Zodra het volledig is gedroogd en het juiste vochtgehalte is bereikt, verwijderen de werknemers het perkament uit de droogtafels. Zowel de hoge als de laagwaardige koffie die in Ngozi wordt gemalen, moet een vochtgehalte van 12,5% bereiken. Het perkament wordt vervolgens in zakken gedaan en naar de berging van het wasstation gebracht. Wanneer de opslagruimte vol is, wordt de koffie verplaatst naar de droge molen waar deze wordt bewaard tot het einde van het seizoen wanneer deze uiteindelijk wordt geëxporteerd. Na het malen wordt de koffie met de hand geplukt in de droogmolen om eventuele defecten na het malen te verwijderen. De koffie passeert een extra screening onder UV-licht om onze verdere ongelijkheden te nemen.