Brew Guide
Hoe zet je goede koffie met een Percolator/ mokapot?
Brew Guide
Hoe zet je goede koffie met een Percolator/ mokapot?
Koffie met Italiaans temperament
Het zetten van koffie met een Percolator of Mokapot is een feest voor je zintuigen: je kijkt, je ruikt en je luistert of de koffie al klaar is.
De Moka pot
De Moka pot is een metalen brouwer, die je direct op een fornuis gebruikt. Het ontwerp bestaat uit drie onderdelen: het onderste waterreservoir, de filtermand (hierin doe je de gemalen koffie) en de bovenste opvangkamer. Het water in het reservoir wordt door warmtedruk, dóór het filter met koffie naar boven geduwd. Het bekende sputterende geluid dat optreedt als de kamer bijna leeg is, laat je weten dat de koffie klaar is.
Een Italiaanse ontdekking
De Moka pot staat symbool voor de Italiaanse koffiecultuur. Het patent van de Moka pot staat op naam van Alfonso Bialetti, die de zetmethode uitvond in 1933. Waar koffie voorheen enkel werd geconsumeerd in openbare bars en in de elitekringen, maakte Bialetti met de Moka pot ook thuis koffiedrinken toegankelijk voor ieder inkomen. Het bedrijf Bialetti is tot op de dag van vandaag producent van de zeer populaire en iconische brouwers.
De smaak van koffie gezet met een Moka pot
Met de Moka pot krijg je een intense, sterke koffie. De koffie heeft een wat dikkere textuur dan bijvoorbeeld koffie die je zet volgens de V60 of Chemex methode. Net als bij de espressomachine passeert het water onder druk de koffie. Toch is Moka pot koffie niet te vergelijken met een espresso zoals we die nu kennen. Dit komt onder andere door het verschil in druk: de druk voor een moderne espressomachine is minimaal 9 bar en de druk bij een Moka pot is slechts 1,5 bar. Door de lagere druk krijgt de koffie ook geen crema laag, zoals je deze bij espresso wel ziet.
Nog een verschil is dat het water bij de Moka pot hogere temperaturen bereikt dan een espressomachine. Dit kan de koffie een bittere smaak geven. Er zijn mensen die de bitterheid van een Moka Pot brouwsel koesteren, anderen vinden dit een reden om voor een andere zetmethode te kiezen. Wat je smaak ook is, let altijd op bij de Moka pot: een paar seconden extra kunnen het verschil maken tussen een lekkere en een veel te bittere kop koffie.
Hieronder lees je hoe je een te bittere smaak voorkomt en hoe je de lekkerste koffie zet met jouw Moka pot.
Heb je nog geen Moka pot? Kijk dan hier voor een originele Bialetti
Ready to make your coffee?
Let’s start!
HOW TO: MOKAPOT
HOW TO:MOKAPOT
Wat heb je nodig?
Ben je benieuwd geworden, maar heb je nog geen Mokapot? Kijk dan hier in de webshop en bestel meteen onze verse, Espresso bonen mee, speciaal geschikt voor de Mokapot zetmethode.
STAP 1:Voorbereiding
A) Gebruik Henry’s koffiebonen geschikt voor de percolator
Het is belangrijk dat je enkel versgebrande koffiebonen gebruikt. Deze bonen hebben een breed smaakpalet met zachte aroma’s. Donkerder gebrande koffiebonen hebben juist weinig aroma’s, waardoor de smaak vlakker is. Hetzelfde geldt voor oude koffiebonen. Met oude en/of donker gebrande koffiebonen zal het resultaat altijd tegenvallen, hoe precies je de stappen ook volgt. Henry’s koffiebonen voor zijn altijd vers en niet te donker gebrand.
B) Verwarm het water.
Verwarm water tot ongeveer 80˚C, dit komt de smaak ten goede. Doordat je het reservoir straks vult met heet water in plaats van koud water, hoeft de pot minder lang op het vuur te staan. Hierdoor wordt de gemalen koffie minder heet. Het te lang verhitten resulteert in te bittere koffie en dat willen we voorkomen.
C) Maal de koffie op een fijne maalgraad.
Maal de koffie redelijk fijn. De benodigde hoeveelheid koffie is afhankelijk van het formaat van de filtermand. Je kan ook al gemalen koffie bestellen bij Henry’s Coffee, speciaal geschikt voor je Moka pot, maar beter investeer je in een koffiemolen. Een eenvoudige handmolen volstaat. Gemalen koffie verliest namelijk sneller aroma’s, terwijl bonen hun aroma’s juist beter behouden.
D) Vul het waterreservoir met warm water en de filtermand met gemalen koffie.
Vul het reservoir met het opgewarmde water. Er zit meestal een veiligheidsventiel op ongeveer driekwart van de hoogte. Vul het water niet hoger dan net onder het ventiel want die zorgt ervoor dat er geen overdruk kan ontstaan.
Vul vervolgens de filtermand tot de rand, egaliseer de koffie maar stamp het niet aan. Laat de filtermand daarna in het waterreservoir zakken en draai de bovenste kamer erop. Zo sluit je de Moka pot af. Zorg ervoor dat er geen gemalen koffie om en rondom de Moka pot zit; dit zal aankoeken na verloop van tijd.
STAP 2:Zet de Moka pot op het fornuis
Zet de Moka pot op een laag tot middelhoog vuur en laat de deksel open staan. Wanneer het water in het reservoir begint te koken, zal de druk het water dóór de koffie naar boven duwen. De koffie stroomt nu langzaam de bovenste kamer in. Zet het vuur nu zachter.
Let goed op, want zodra er bijna alleen nog belletjes de kamer instromen is het tijd om het vuur uit te zetten. Het meeste water is nu uit het waterreservoir en het resterende water verandert nu in stoom. Zou je nu wachten en de stoom door de koffie laten gaan, dan geeft dit een bittere smaak aan de koffie.
Timing is alles. Nog meer dan bij andere zetmethodes, zet je koffie met de moka pot met kennis en gevoel.
STAP 3:Inschenken
STAP 3:Inschenken
STAP 3:Inschenken
Schenk de koffie direct uit om te voorkomen dat er alsnog stoom door de koffie komt. Je kunt dit proces ook stoppen door het reservoir onder koud, stromend water te houden, waardoor de druk verdwijnt.
Schenk de koffie in een kop zodat de koffie kan afkoelen. Je zult merken dat de smaak van de koffie verandert gedurende de verschillende temperatuurfases.
Dit is de basis die wij zelf altijd aanhouden bij het zetten van een nieuwe koffie met een Moka pot. Voel je vrij om te experimenteren tot je tevreden bent met jouw kop koffie.
STAP 3:Inschenken
Schenk de koffie direct uit om te voorkomen dat er alsnog stoom door de koffie komt. Je kunt dit proces ook stoppen door het reservoir onder koud, stromend water te houden, waardoor de druk verdwijnt.
Schenk de koffie in een kop zodat de koffie kan afkoelen. Je zult merken dat de smaak van de koffie verandert gedurende de verschillende temperatuurfases.
Dit is de basis die wij zelf altijd aanhouden bij het zetten van een nieuwe koffie met een Moka pot. Voel je vrij om te experimenteren tot je tevreden bent met jouw kop koffie.
STAP 4:Eventueel smaak aanpassen; finetunen
Extra tips voor het zetten van koffie met een Moka pot .
Bij de Moka pot heb je minder controle over de verhoudingen, omdat je het water en de koffie niet op de gram nauwkeurig afweegt, zoals je bij de meeste andere zetmethoden wel doet. Je vult immers de filtermand en het waterreservoir op het oog, wat minder precies is. Toch kan je ook bij deze zetmethode experimenteren, tot je tevreden bent met jouw Moka koffie.
Was de koffiesmaak niet helemaal naar wens? Pas dan de zettijd van de koffie aan door te spelen met de maalgraad, of hoe hoog je het vuur zet. Hoe hoger het vuur, hoe hoger de druk en dus hoe sneller het brouwproces. Smaakte de koffie te bitter? Probeer dan de volgende keer een iets grovere maling. De zettijd zal daardoor iets korter worden, doordat het water makkelijker en dus sneller door de koffie gaat.
Vergeet vooral niet te genieten van het zetproces. Wanneer je de tijd neemt voor het ritueel zal je Moka Koffie nog lekkerder smaken.
STAP 4:Eventueel smaak aanpassen; finetunen
Extra tips voor het zetten van koffie met een Moka pot .
Bij de Moka pot heb je minder controle over de verhoudingen, omdat je het water en de koffie niet op de gram nauwkeurig afweegt, zoals je bij de meeste andere zetmethoden wel doet. Je vult immers de filtermand en het waterreservoir op het oog, wat minder precies is. Toch kan je ook bij deze zetmethode experimenteren, tot je tevreden bent met jouw Moka koffie.
Was de koffiesmaak niet helemaal naar wens? Pas dan de zettijd van de koffie aan door te spelen met de maalgraad, of hoe hoog je het vuur zet. Hoe hoger het vuur, hoe hoger de druk en dus hoe sneller het brouwproces. Smaakte de koffie te bitter? Probeer dan de volgende keer een iets grovere maling. De zettijd zal daardoor iets korter worden, doordat het water makkelijker en dus sneller door de koffie gaat.
Vergeet vooral niet te genieten van het zetproces. Wanneer je de tijd neemt voor het ritueel zal je Moka Koffie nog lekkerder smaken.