Brew Guide

Hoe zet je goede koffie met een Percolator/ mokapot?

Brew Guide

Hoe zet je goede koffie met een Percolator/ mokapot?

Koffie met Italiaans temperament

Het zetten van koffie met een Percolator of Mokapot is een feest voor je zintuigen: je kijkt, je ruikt en je luistert of de koffie al klaar is.

Direct naar Stappenplan

De Moka pot
De Moka pot is een metalen brouwer, die je direct op een fornuis gebruikt. Het ontwerp bestaat uit drie onderdelen: het onderste waterreservoir, de filtermand (hierin doe je de gemalen koffie) en de bovenste opvangkamer. Het water in het reservoir wordt door warmtedruk, dóór het filter met koffie naar boven geduwd. Het bekende sputterende geluid dat optreedt als de kamer bijna leeg is, laat je weten dat de koffie klaar is.

Een Italiaanse ontdekking
De Moka pot staat symbool voor de Italiaanse koffiecultuur. Het patent van de Moka pot staat op naam van Alfonso Bialetti, die de zetmethode uitvond in 1933. Waar koffie voorheen enkel werd geconsumeerd in openbare bars en in de elitekringen, maakte Bialetti met de Moka pot ook thuis koffiedrinken toegankelijk voor ieder inkomen. Het bedrijf Bialetti is tot op de dag van vandaag producent van de zeer populaire en iconische brouwers.

moka pot

De smaak van koffie gezet met een Moka pot
Met de Moka pot krijg je een intense, sterke koffie. De koffie heeft een wat dikkere textuur dan bijvoorbeeld koffie die je zet volgens de V60 of Chemex methode. Net als bij de espressomachine passeert het water onder druk de koffie. Toch is Moka pot koffie niet te vergelijken met een espresso zoals we die nu kennen. Dit komt onder andere door het verschil in druk: de druk voor een moderne espressomachine is minimaal 9 bar en de druk bij een Moka pot is slechts 1,5 bar. Door de lagere druk krijgt de koffie ook geen crema laag, zoals je deze bij espresso wel ziet.

Nog een verschil is dat het water bij de Moka pot hogere temperaturen bereikt dan een espressomachine. Dit kan de koffie een bittere smaak geven. Er zijn mensen die de bitterheid van een Moka Pot brouwsel koesteren, anderen vinden dit een reden om voor een andere zetmethode te kiezen. Wat je smaak ook is, let altijd op bij de Moka pot: een paar seconden extra kunnen het verschil maken tussen een lekkere en een veel te bittere kop koffie.

Hieronder lees je hoe je een te bittere smaak voorkomt en hoe je de lekkerste koffie zet met jouw Moka pot.

Heb je nog geen Moka pot? Kijk dan hier voor een originele Bialetti

Ready to make your coffee?

Let’s start!

HOW TO: MOKAPOT

HOW TO:MOKAPOT

Ben je benieuwd geworden, maar heb je nog geen Mokapot? Kijk dan hier in de webshop en bestel meteen onze verse, Espresso bonen mee, speciaal geschikt voor de Mokapot zetmethode. 

STAP 1:Voorbereiding

koffie mokapot percolator
koffie mokapot percolator
koffie mokapot percolator

STAP 2:Zet de Moka pot op het fornuis

Zet de Moka pot op een laag tot middelhoog vuur en laat de deksel open staan. Wanneer het water in het reservoir begint te koken, zal de druk het water dóór de koffie naar boven duwen. De koffie stroomt nu langzaam de bovenste kamer in. Zet het vuur nu zachter.

Let goed op, want zodra er bijna alleen nog belletjes de kamer instromen is het tijd om het vuur uit te zetten. Het meeste water is nu uit het waterreservoir en het resterende water verandert nu in stoom. Zou je nu wachten en de stoom door de koffie laten gaan, dan geeft dit een bittere smaak aan de koffie.

Timing is alles. Nog meer dan bij andere zetmethodes, zet je koffie met de moka pot met kennis en gevoel.

koffie mokapot percolator

STAP 3:Inschenken

STAP 3:Inschenken

STAP 3:Inschenken

Schenk de koffie direct uit om te voorkomen dat er alsnog stoom door de koffie komt. Je kunt dit proces ook stoppen door het reservoir onder koud, stromend water te houden, waardoor de druk verdwijnt.

Schenk de koffie in een kop zodat de koffie kan afkoelen. Je zult merken dat de smaak van de koffie verandert gedurende de verschillende temperatuurfases.

 

Dit is de basis die wij zelf altijd aanhouden bij het zetten van een nieuwe koffie met een Moka pot. Voel je vrij om te experimenteren tot je tevreden bent met jouw kop koffie.

koffie mokapot percolator
koffie mokapot percolator

STAP 3:Inschenken

Schenk de koffie direct uit om te voorkomen dat er alsnog stoom door de koffie komt. Je kunt dit proces ook stoppen door het reservoir onder koud, stromend water te houden, waardoor de druk verdwijnt.

Schenk de koffie in een kop zodat de koffie kan afkoelen. Je zult merken dat de smaak van de koffie verandert gedurende de verschillende temperatuurfases.

 

Dit is de basis die wij zelf altijd aanhouden bij het zetten van een nieuwe koffie met een Moka pot. Voel je vrij om te experimenteren tot je tevreden bent met jouw kop koffie.

koffie mokapot percolator
koffie mokapot percolator

STAP 4:Eventueel smaak aanpassen; finetunen

Extra tips voor het zetten van koffie met een Moka pot .

Bij de Moka pot heb je minder controle over de verhoudingen, omdat je het water en de koffie niet op de gram nauwkeurig afweegt, zoals je bij de meeste andere zetmethoden wel doet. Je vult immers de filtermand en het waterreservoir op het oog, wat minder precies is. Toch kan je ook bij deze zetmethode experimenteren, tot je tevreden bent met jouw Moka koffie.

Was de koffiesmaak niet helemaal naar wens? Pas dan de zettijd van de koffie aan door te spelen met de maalgraad, of hoe hoog je het vuur zet. Hoe hoger het vuur, hoe hoger de druk en dus hoe sneller het brouwproces. Smaakte de koffie te bitter? Probeer dan de volgende keer een iets grovere maling. De zettijd zal daardoor iets korter worden, doordat het water makkelijker en dus sneller door de koffie gaat.

Vergeet vooral niet te genieten van het zetproces. Wanneer je de tijd neemt voor het ritueel zal je Moka Koffie nog lekkerder smaken.

Naar Henry’s koffie, speciaal geschikt voor Moka potNaar de webshop voor koffiebenodigdheden, zoals onze favoriete Moka potMeer lezen over andere zetmethodes
koffie mokapot percolator

STAP 4:Eventueel smaak aanpassen; finetunen

Extra tips voor het zetten van koffie met een Moka pot .

Bij de Moka pot heb je minder controle over de verhoudingen, omdat je het water en de koffie niet op de gram nauwkeurig afweegt, zoals je bij de meeste andere zetmethoden wel doet. Je vult immers de filtermand en het waterreservoir op het oog, wat minder precies is. Toch kan je ook bij deze zetmethode experimenteren, tot je tevreden bent met jouw Moka koffie.

Was de koffiesmaak niet helemaal naar wens? Pas dan de zettijd van de koffie aan door te spelen met de maalgraad, of hoe hoog je het vuur zet. Hoe hoger het vuur, hoe hoger de druk en dus hoe sneller het brouwproces. Smaakte de koffie te bitter? Probeer dan de volgende keer een iets grovere maling. De zettijd zal daardoor iets korter worden, doordat het water makkelijker en dus sneller door de koffie gaat.

Vergeet vooral niet te genieten van het zetproces. Wanneer je de tijd neemt voor het ritueel zal je Moka Koffie nog lekkerder smaken.

Naar Henry’s koffie, speciaal geschikt voor Moka potNaar de webshop voor koffiebenodigdheden, zoals onze favoriete Moka potMeer lezen over andere zetmethodes
koffie mokapot percolator