Brew Guide

Hoe zet je goede koffie met een cafetiere of french press?

“Gebruik je een cafetière, dan zullen er oliën en kleine vaste stoffen uit de bonen, in de koffie terechtkomen. Goed bereid en met de juiste bonen is deze koffie krachtig en vol, maar met een natuurlijke frisheid.

Direct naar Stappenplan

Cafetière of French Press
Sterke koffie met een volle smaak

Cafetière
Cafetières worden verkocht in allerlei soorten en maten, maar het basisontwerp bestaat uit een (glazen) pot met een frame en een metalen filter. Je laat de gemalen koffie bij deze zetmethode voor een langere tijd in contact komen met het water, waarna je de koffie naar beneden duwt met het filter. Een cafetière is gebruiksvriendelijk en het resultaat redelijk consistent. Dit maakt het een prettige en eenvoudige manier om thuis van goede koffie te genieten.

De geschiedenis van de cafetière
De cafetière wordt ook wel French Press genoemd. Het is echter niet helemaal duidelijk of Frankrijk daadwerkelijk de uitvinder is van de cafetière. Zowel de Italianen als de Fransen claimen de ontwerper te zijn van deze zetmethode. De Fransen dienden in 1852 het eerste patent in en pas in 1929 volgden de Italianen met hun patentaanvraag. Frankrijk was dus eerder, maar het Italiaanse ontwerp lijkt het meest op wat we tegenwoordig gebruiken. Ongeacht wie de eerste was, is het een interessante zetmethode met unieke eigenschappen.

Cafetiere of French press

"Voor de beste smaakbeleving maal je koffiebonen zo kort mogelijk voor het opgieten, maar wil je toch liever gemalen koffie, dan kan dat natuurlijk ook. We malen dan jouw koffiebonen speciaal voor jou vlak voor verzending."

De smaak van de koffie gezet met een cafetière
Koffie die je zet met een cafetière behoort tot de familie van de filterkoffies. De koffie is vol van smaak en troebeler van structuur dan bijvoorbeeld koffie die je zet met een V60 of Chemex. Dit komt door het metalen filter van de cafetière. Deze laat oliën en kleine vaste stoffen uit de bonen door, die dan in de koffie terechtkomen. Het kan gebeuren dat er soms wat koffiegruis in de koffie achterblijft. Houd je daar niet van, dan kan je beter kiezen voor een andere zetmethode, zoals de eerdergenoemde Chemex of de V60.

Filterkoffies zoals de cafetière geven een zeer goed beeld van de koffie, doordat je de koffie veel minder manipuleert dan bij het zetten van bijvoorbeeld een espresso. Ook zit er in filterkoffie meer cafeïne dan in een espresso. Dit komt doordat bij filterkoffie het water langer in contact is met de koffie.

Bij deze zetmethode heb je veel invloed op de smaak van je uiteindelijke kop koffie. Afhankelijk van je voorkeuren kan je experimenteren met de zettijd, de maalgraad, de hoeveelheid koffie, de waterverhoudingen en de watertemperatuur. Hieronder lees je hoe wij graag de cafetière gebruiken. Zie dit als een basisrecept met tips en trucs als mogelijk startpunt voor je eigen variaties.

Ready to make your coffee?

Let’s start!

HOW TO: CAFETIÈRE

HOW TO:CAFETIÈRE

Ben je benieuwd geworden, maar heb je nog geen cafetière? Kijk dan hier in de webshop en bestel meteen onze verse, licht geroosterde bonen mee, speciaal geschikt voor de French Press zetmethode. 

STAP 1:Voorbereiding

gemalen koffie koffiebonen
Cafetiere of French press

STAP 2:Bloomen

Het bloomen van de koffie.
Laat het water iets van de kook komen. Kokend water is namelijk te heet waardoor de koffie zou verbranden. 92˚C is perfect, maar het hoeft niet zo precies. Bevochtig de koffie in de cafetière volledig, maar met zo min mogelijk water. Wacht vervolgens 20 seconden. De koffie kan in die tijd alle aroma’s en smaken afgeven. Dit wordt ook wel het bloomen van de koffie genoemd.

Cafetiere of French press

STAP 3:Verder opgieten

STAP 3:Verder opgieten

STAP 3:Verder opgieten

Opgieten, roeren en koffie doorduwen
Giet na 20 seconden de rest van het water op, tot de weegschaal 300 gram aantoont. Laat dit 1,5 minuut staan en roer vervolgens heel langzaam de koffie even door. Zet de deksel op de cafetière en duw het filter door zodra de timer 4 minuten aangeeft. Het filter onder de deksel zal nu het koffiegruis scheiden van de uiteindelijke koffie.

 

Inschenken
Schenk de koffie direct uit, eventueel in een thermoskan.
Laat de koffie in ieder geval nooit in de cafetière staan. Doe je dit wel, dan krijgt je koffie een erg bittere smaak, doordat het koffiegruis en de koffie met elkaar in contact blijven. Tijdens het proeven merk je dat de koffie verandert gedurende de verschillende temperatuurfases.

Dit is ons French Press basisrecept. Probeer vooral uit wat je zelf lekker vindt en pas de zetwijze aan tot je tevreden bent met jouw kop koffie.

Cafetiere of French press
Cafetiere of French press

STAP 4:Eventueel smaak aanpassen; finetunen

Extra tips voor het zetten van koffie met een cafetière .

Was de koffie nog niet helemaal naar je zin? Dan kan je een aantal dingen aanpassen: verander bijvoorbeeld de maalgraad van de koffie, of de hoeveel gemalen koffie die je gebruikt. Ook kan je spelen met de zettijd en experimenteren met de waterverhoudingen of de watertemperatuur. Heb je het basisrecept geprobeerd en was je koffie toch te bitter? Begin dan eerst met een grovere maalgraad. De mogelijkheden zijn eindeloos en het is geen exacte wetenschap. Geniet – naast van de koffie – vooral ook van het zetproces.

Naar Henry’s koffie, speciaal geschikt voor cafetièresNaar de webshop voor koffiebenodigdheden, zoals onze favoriete cafetièreMeer lezen over andere zetmethodes
Cafetiere of French press