Brew Guide

Hoe zet je goede koffie met een AeroPress?

De AeroPress kent 2 zetmethoden: rechtop en ondersteboven. Voor beide methoden vind je hieronder een helder stappenplan.

Direct naar Stappenplan

De AeroPress
De AeroPress is een vrij recente zetmethode, waarbij je handmatig water door een koffiefilter duwt. Je maakt hiermee één kop koffie per keer. De AeroPress is een klein en handzaam apparaat dat bestaat uit twee buizen en een filterdrager. De grootste buis noemen we de brewing unit. Deze heeft aan de ene zijde een filterdrager en aan de andere zijde een opening voor de smallere buis. Deze smallere buis noemen we de plunger.

De plunger schuif je in de brewing unit. Door een rubberen, afsluitende ring ontstaat in de brewing unit een afgesloten ruimte voor de gemalen koffie en het water. Door de buizen in elkaar te schuiven, duw je het water door het filter met de gemalen koffie. Op die manier maak je eenvoudig en snel een goede kop koffie. In de filterdrager worden vaak papieren filters gebruikt, maar je kunt ook een herbruikbare metalen filter gebruiken.

De AeroPress is ook ideaal om mee te nemen op reis. Je hebt immers geen elektriciteit nodig, hij is van kunststof en daarmee niet breekbaar, je kunt hem makkelijk meenemen en eenvoudig schoonmaken.

De geschiedenis van de AeroPress
In 2004 bedacht Alan Adler de AeroPress. Hij deed de uitvinding vanuit zijn wens om zijn dagelijkse koffie minder bitter te laten smaken. Adler deed jarenlang onderzoek en experimenteerde met verschillende zetmethodes en barista-technieken. De oplossing voor zijn probleem bleek een verkorte doorlooptijd, waarbij je menselijke druk gebruikt om dit te bewerkstelligen. Adler maakte vele prototypes voor hij tevreden was met zijn ontwerp. De AeroPress heeft – sinds hij op de markt kwam in 2004 – snel aan populariteit gewonnen. Er is zelfs een AeroPress wereldkampioenschap!

De smaak van koffie gezet met de AeroPress
Zoals hierboven al in de tekst staat, heeft koffie die je zet met een AeroPress een minder bittere smaak dan koffie die je zet met andere zetmethoden. Dit was immers het doel van de ontwerper.

Wanneer je deze koffie vergelijkt met bijvoorbeeld een espresso, dan zijn zowel de smaak als de structuur totaal anders. Bij een espresso wordt de koffie tijdens het zetten veel meer gemanipuleerd dan bij filterkoffie. Filterkoffies – zoals koffie die je zet met de AeroPress – zijn dunner van structuur en je proeft de aroma’s die in de koffiebonen zitten veel beter. Deze zetmethode geeft daarom een eerlijker en echter beeld van de koffie. Hoewel de doorlooptijd korter is dan bij andere filterkoffies, zit ook in deze koffie meer cafeïne zit dan in een espresso. Dit komt doordat ook bij deze zetmethode het water langer in contact is met de gemalen koffie dan bij een espresso.

Je hebt ook bij de AeroPress veel invloed op de smaak van de koffie. Zo kan je variëren met zettijd, de tijd die je neemt om de plunger door de koffie te duwen, de maalgraad, de hoeveelheid koffie, waterverhoudingen, watertemperatuur en zelfs het al dan niet op de kop zetten van de AeroPress. Al deze factoren bepalen samen de uiteindelijke smaak.

AeroPress op zijn kop?
Wanneer je een AeroPress bestelt vind je in de verpakking de standaard instructies voor het zetten van koffie, waarbij je de AeroPress rechtop houdt. Daarnaast kiezen ook veel gebruikers voor de omgekeerde methode, maar waarom? Wat is het verschil? Bij de normale methode sijpelt de koffie direct al door het filter, waardoor je minder controle hebt over de uiteindelijke smaak van de koffie. Voordeel van de normale methode is wel dat de AeroPress al direct goed staat en omdraaien niet nodig is.

Bij de omgekeerde methode heb je meer controle over de smaak van de koffie. De koffie en het water zijn langer in contact met elkaar, waardoor de gemalen koffie beter kan intrekken. Dit komt doordat het water bij de start nog niet door het filter kan uitsijpelen. Hierdoor benut je alle koffie optimaal en worden de smaken beter afgegeven aan het water. Bij deze zetmethode houd je de AeroPress ondersteboven bij de start van het zetproces en moet je halverwege je Aeropress omdraaien.

Er is hierin geen goed of fout, het is maar net wat jouw persoonlijke voorkeur heeft. Het is sowieso leuk om de verschillende manieren van koffiezetten te ontdekken en het verschil te proeven. Onderstaand vind je een stappenplan voor zowel de traditionele, als de omgekeerde methode.

Heb je nog geen AeroPress en wil je er wel één voor thuis of op reis? Klik hier voor het vernuftige ontwerp van Alan Adler.

Ready for some experience?

Let’s start!

HOW TO: AEROPRESS

HOW TO:AEROPRESS

Wat heb je nodig?

Heb je nog niet alle tools in huis? Geen nood, hier vind je een selectie van onze favorieten. Enkel de producten die we zelf ook graag gebruiken vinden een weg naar onze webshop.

TRADITIONELE METHODE

STAP 1:Voorbereiding

STAP 2:Bloomen

Het bloomen van de koffie.
Laat het water na het koken enigszins afkoelen. Kokend water is namelijk te heet voor de gemalen koffie, waardoor deze zou verbranden. Voor wie graag precies werkt en de temperatuur wil meten: een watertemperatuur tussen de 82˚C en 85˚C is perfect. Maak vervolgens de koffie in de filter volledig vochtig met zo min mogelijk water. Wacht vervolgens 30 seconden. De koffie krijgt hiermee de tijd om alle aroma’s en smaken af te geven. Dit is het bloomen van de koffie.

STAP 3:Verder opgieten

Water aanvullen en roeren.
Na 30 seconden vul je het water aan tot de weegschaal 250 gram aantoont. Laat dit 30 seconden staan en roer vervolgens met de bijgeleverde spatel je koffie door.

STAP 4:Koffie doorduwen

Duw vervolgens met de plunger de koffie heel langzaam door.
Probeer het doorduwen binnen de 30 tot 45 seconden te hebben afgerond. Het laatste restje duw je niet door het filterbed om een teveel aan bitters te voorkomen.

Inschenken
Neem de AeroPress van de koffiekop of het kannetje.
Drink de koffie direct uit de kop, of schenk uit. De smaak van de koffie verandert gedurende de verschillende temperatuurfases.

STAP 5:Schoonmaken

Koffiedik verwijderen.
Het koffiedik kan je eenvoudig op de volgende manier verwijderen: draai de filterdrager van de brewing unit en duw vervolgens de plunger door, waardoor het koffiedik er vanzelf uitkomt.

De AeroPress is ook ideaal om mee te nemen op reis. Je hebt immers geen elektriciteit nodig, hij is niet breekbaar, je kunt hem makkelijk meenemen en eenvoudig schoonmaken.

INVERTED METHODE

STAP 1:Voorbereiding

A) Gebruik Henry’s koffiebonen geschikt voor filterkoffie
Het is bij de AeroPress belangrijk dat je gebruikmaakt van verse, licht gebrande koffiebonen. Deze hebben namelijk een rijke smaak met zachte en diverse aroma’s. Dit proef je straks in de uiteindelijke koffie. Te donker gebrande, of oude koffiebonen hebben weinig aroma’s meer. Daarmee zal ook je koffie minder aroma’s bevatten. Helaas zijn de meeste bonen in de markt al te oud voor ze in de winkel terechtkomen en ook te donker gebrand, waarmee ze niet geschikt zijn als je een goede filterkoffie wilt zetten met je AeroPress.

B) Laat het water koken en neem 18 gram koffie. Maal deze grover dan gemiddeld.
Als je dat prettig vindt malen we de koffie alvast voor je bij Henry’s Coffee, zodat je deze stap kunt overslaan. Maar beter maal je de koffie pas op het laatste moment zelf, zodat je optimaal van alle smaken en geurtonen geniet. Een gemalen koffieboon verliest namelijk sneller aroma’s. Voor het zelf malen volstaat al een eenvoudige handmolen, zoals bijvoorbeeld deze.

C) Overgiet de papieren filter met heet water.
Leg de papieren filter in de losse filterhouder en overgiet deze met heet water om ongewenste papiersmaak te verwijderen.

D) Zet de AeroPress op zijn kop in elkaar.
Duw de plunger voor een klein deel in de brewing unit en draai deze vervolgens ondersteboven. De opening voor de filter zit nu aan de bovenkant. Draai de filter er nog niet op, dat doe je pas bij stap 4. Schep of giet de gemalen koffie in de Brewing unit en zet de AeroPress op de weegschaal. Breng de weegschaal op 0 gram.

STAP 2:Bloomen

Het bloomen van de koffie.
Laat het water na het koken enigszins afkoelen. Kokend water is namelijk te heet voor de gemalen koffie, waardoor deze zou verbranden. Voor wie graag precies werkt en de temperatuur wil meten: een watertemperatuur tussen de 82˚C en 85˚C is perfect. Maak vervolgens de koffie in de filter volledig vochtig met zo min mogelijk water. Wacht vervolgens 30 seconden. De koffie krijgt hiermee de tijd om alle aroma’s en smaken af te geven. Dit is het bloomen van de koffie.

STAP 3:Verder opgieten

Water aanvullen en roeren.
Na 30 seconden vul je het water aan tot de weegschaal 250 gram aantoont. Laat dit 30 seconden staan en roer vervolgens met de bijgeleverde spatel je koffie door.

STAP 4:Koffie doorduwen

Duw volgens onderstaande stappen de koffie heel langzaam door.
Draai vervolgens de filterhouder met filter op de brewing unit. Hierna keer je de AeroPress om met een soepele beweging. Dit gaat nogal eens mis (we spreken uit ervaring, haha). Om te voorkomen dat het misgaat zetten wij vaak een koffiemok of kan ondersteboven op de AeroPress, waarna we deze samen omdraaien. Zodra je de AeroPress hebt omgedraaid duw je met de plunger de koffie heel langzaam door. Probeer het doorduwen binnen de 30 tot 45 seconden te hebben afgerond. Het laatste restje duw je niet door het filterbed om een teveel aan bitters te voorkomen.

Inschenken
Neem de AeroPress van de koffiekop of het kannetje.
Drink de koffie direct uit de kop, of schenk uit. De smaak van de koffie verandert gedurende de verschillende temperatuurfases.

STAP 5:Schoonmaken

Koffiedik verwijderen.
Het koffiedik kan je eenvoudig op de volgende manier verwijderen: draai de filterdrager van de brewing unit en duw vervolgens de plunger door, waardoor het koffiedik er vanzelf uitkomt.

STAP 3:Verder opgieten

STAP 3:Verder opgieten

STAP 3:Verder opgieten

Water aanvullen en roeren.
Na 30 seconden vul je het water aan tot de weegschaal 250 gram aantoont. Laat dit 30 seconden staan en roer vervolgens met de bijgeleverde spatel je koffie door.

STAP 4:Koffie doorduwen

Duw vervolgens met de plunger de koffie heel langzaam door.
Probeer het doorduwen binnen de 30 tot 45 seconden te hebben afgerond. Het laatste restje duw je niet door het filterbed om een teveel aan bitters te voorkomen.

Inschenken
Neem de AeroPress van de koffiekop of het kannetje.
Drink de koffie direct uit de kop, of schenk uit. De smaak van de koffie verandert gedurende de verschillende temperatuurfases.

STAP 5:Schoonmaken

INVERTED METHODE

STAP 1:Voorbereiding

STAP 1:Voorbereiding

STAP 1:Voorbereiding

A) Gebruik Henry’s koffiebonen geschikt voor filterkoffie
Het is bij de AeroPress belangrijk dat je gebruikmaakt van verse, licht gebrande koffiebonen. Deze hebben namelijk een rijke smaak met zachte en diverse aroma’s. Dit proef je straks in de uiteindelijke koffie. Te donker gebrande, of oude koffiebonen hebben weinig aroma’s meer. Daarmee zal ook je koffie minder aroma’s bevatten. Helaas zijn de meeste bonen in de markt al te oud voor ze in de winkel terechtkomen en ook te donker gebrand, waarmee ze niet geschikt zijn als je een goede filterkoffie wilt zetten met je AeroPress.

B) Laat het water koken en neem 18 gram koffie. Maal deze grover dan gemiddeld.
Als je dat prettig vindt malen we de koffie alvast voor je bij Henry’s Coffee, zodat je deze stap kunt overslaan. Maar beter maal je de koffie pas op het laatste moment zelf, zodat je optimaal van alle smaken en geurtonen geniet. Een gemalen koffieboon verliest namelijk sneller aroma’s. Voor het zelf malen volstaat al een eenvoudige handmolen, zoals bijvoorbeeld deze.

C) Overgiet de papieren filter met heet water.
Leg de papieren filter in de losse filterhouder en overgiet deze met heet water om ongewenste papiersmaak te verwijderen.

D) Zet de AeroPress op zijn kop in elkaar.
Duw de plunger voor een klein deel in de brewing unit en draai deze vervolgens ondersteboven. De opening voor de filter zit nu aan de bovenkant. Draai de filter er nog niet op, dat doe je pas bij stap 4. Schep of giet de gemalen koffie in de Brewing unit en zet de AeroPress op de weegschaal. Breng de weegschaal op 0 gram.

STAP 2:Bloomen

Het bloomen van de koffie.
Laat het water na het koken enigszins afkoelen. Kokend water is namelijk te heet voor de gemalen koffie, waardoor deze zou verbranden. Voor wie graag precies werkt en de temperatuur wil meten: een watertemperatuur tussen de 82˚C en 85˚C is perfect. Maak vervolgens de koffie in de filter volledig vochtig met zo min mogelijk water. Wacht vervolgens 30 seconden. De koffie krijgt hiermee de tijd om alle aroma’s en smaken af te geven. Dit is het bloomen van de koffie.

STAP 3:Verder opgieten

Water aanvullen en roeren.
Na 30 seconden vul je het water aan tot de weegschaal 250 gram aantoont. Laat dit 30 seconden staan en roer vervolgens met de bijgeleverde spatel je koffie door.

STAP 4:Koffie doorduwen

Duw volgens onderstaande stappen de koffie heel langzaam door.
Draai vervolgens de filterhouder met filter op de brewing unit. Hierna keer je de AeroPress om met een soepele beweging. Dit gaat nogal eens mis (we spreken uit ervaring, haha). Om te voorkomen dat het misgaat zetten wij vaak een koffiemok of kan ondersteboven op de AeroPress, waarna we deze samen omdraaien. Zodra je de AeroPress hebt omgedraaid duw je met de plunger de koffie heel langzaam door. Probeer het doorduwen binnen de 30 tot 45 seconden te hebben afgerond. Het laatste restje duw je niet door het filterbed om een teveel aan bitters te voorkomen.

Inschenken
Neem de AeroPress van de koffiekop of het kannetje.
Drink de koffie direct uit de kop, of schenk uit. De smaak van de koffie verandert gedurende de verschillende temperatuurfases.

STAP 5:Schoonmaken

Experimenteren met de AeroPress

Tips voor het zetten van jouw ideale AeroPress koffie.

Hoe jij je AeroPress koffie lekker vindt is erg persoonlijk. Het recept hierboven houden wij zelf altijd aan als startpunt, maar experimenteer vooral tot je tevreden bent met jouw kop koffie. Probeer ook eens de volgende variaties voor een andere koffie ervaring met dezelfde AeroPress:

  • Gebruik eens twee papieren filters in plaats van éé De druk wordt daarmee hoger en de koffie helderder, doordat er meer oliën in de papieren filters blijven hangen (net als bij koffie gezet met de Chemex, die standaard filters hebben van dikker papier).
  • Wil je minder bitters in je koffie? Kies dan eens een grovere maalgraad. Door de grovere maalgraad worden de stoffen van de koffieboon – zoals aroma’s en cafeïne – minder snel in het water opgenomen, wat voorkomt dat de koffie bitter gaat smaken. Wanneer je hiervoor kiest, verleng dan ook de tijd dat het water in contact is met de koffie vóór het doorduwen. Doe je dit niet, dan heeft je koffie wellicht te weinig smaak. Doordat het zetproces langer duurt, komen de smaken weer in balans. Houd ongeveer een halve minuut extra aan.
  • Gebruik meer of minder water. Wil je bijvoorbeeld koffie die meer lijkt op een espresso? Gebruik dan een fijnere koffiemaling, dubbele papieren filters en minder water. Je zult het verschil proeven.

Door het uitproberen krijg je wellicht zelf nog meer ideeën hoe je kunt variëren met deze zetmethode. Deel deze dan vooral in de comments, zodat we kunnen meegenieten van jouw variaties. En misschien zien we je de volgende keer bij de Dutch AeroPress Championship!

Naar Henry’s koffie, speciaal geschikt voor de AeroPressNaar de webshop voor koffiebenodigdheden, zoals filters