Brew Guide

Hoe zet je goede filterkoffie met een V60?

“Filterkoffie is aan een opmars bezig en terecht! Goed uitgevoerd zorgt deze zetmethode voor een eerlijk beeld van de koffie, waarbij veel meer aroma’s bewaard blijven.”

Direct naar Stappenplan

De V60 zetmethode
Koffie met een rijke, pure smaak

De V60 is één van de meest gebruikte zetmethodes in koffiebars. De zetmethode dankt zijn naam aan de V-vormige filter en de 60 graden hoek van de filterhouder. De trechtervormige filterhouder heeft aan de binnenzijde spiraalvormige groeven. Deze groeven geleiden het water en geven de koffie daarnaast meer ruimte voor het opzwellen na het opgieten.

filterkoffie

“In filterkoffie zit meer cafeïne dan in een espresso.”

Zetmethode V60 en de smaak van je koffie
De smaak van filterkoffie is anders dan bijvoorbeeld een espresso. Filterkoffie geeft een zeer eerlijk en echt beeld van de koffie, doordat de koffie veel minder wordt gemanipuleerd dan bij espresso. In vergelijking met een espresso is filterkoffie dunner van structuur. Wel proef je flink meer van de aroma’s van de koffiebonen. Wat niet veel mensen weten, is dat in filterkoffie meer cafeïne zit dan in een espresso. Dit komt doordat bij filterkoffie het water veel langer in contact is met de koffie, dan bij een espresso.

Experimenteren met de V60 zetmethode
Het leuke van deze zetmethode is dat je zelf invloed hebt op de uiteindelijke smaak van de koffie. Door de juiste maling van de koffie en het opschenken van het water (pour over techniek) bepaal je de doorlooptijd en de uiteindelijke smaak. Hoe jij graag filterkoffie drinkt is afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeur. Hieronder lees je het ‘basisrecept’ voor de V60 zetmethode, inclusief tips over materialen en waar je op moet letten.

Ready to make your coffee?

Let’s start!

HOW TO: V60

HOW TO:V60

Heb je nog niet alle tools in huis? Geen nood, hier vind je een selectie van onze favorieten. Enkel de producten die we zelf ook graag gebruiken vinden een weg naar onze webshop.

STAP 1:Voorbereiding

STAP 2:Bloomen

Giet volgens onderstaande stappen een klein deel van het water over de koffie en wacht 30 seconden. Dit wordt ook wel het bloomen van de koffie genoemd.
Laat het water iets van de kook komen (tussen de 82˚C en 95˚C is perfect). Kokend water is namelijk te heet, waardoor de koffie dan alsnog zou verbranden. Bevochtig de koffie in de filter volledig, maar met zo min mogelijk water (houd ongeveer 50 gram water aan). Dit doe je als volgt: giet geleidelijk het water over de koffie. Doe dit in ronde bewegingen, tegen de klok in. Wacht vervolgens 30 seconden. De koffie krijgt hiermee de tijd om alle aroma’s en smaak af te geven.

Bij de V60 is de manier waarop je het water op de koffie giet erg belangrijk voor de uiteindelijke smaak. Een ketel met schenktuit is daarom aan te raden, omdat je daarmee het water in een kleine consistente straal kan opschenken.

filterkoffie v60

STAP 3:Verder opgieten

STAP 3:Verder opgieten

STAP 3:Verder opgieten

Giet het water verder op, zoals bij het bloomen in stap 2.
Doe dit tot de weegschaal 150 gram aantoont. Laat het water wat doorsijpelen voordat je weer water bijgiet. Giet vervolgens op tot 300 gram. Giet vervolgens het laatste water op, tot de weegschaal 400 gram aantoont. Het totale proces kan tussen de 3 en 3,5 minuten duren.

Zorg dat de gemalen koffie tussen de verschillende schenkbeurten nooit volledig droog komt te staan. Giet telkens op zodra 80% van het water is doorgelopen.

Inschenken
Je kunt nu de koffie inschenken, zodat de koffie kan afkoelen. Je zult merken dat de smaak van de koffie verandert gedurende de verschillende temperatuurfases.

filterkoffie
filterkoffie

STAP 4:koffie beoordelen

STAP 4:koffie beoordelen

Wanneer de filterkoffie binnen de juiste tijd door de filter is gelopen, heb je in de basis goede koffie gezet. Het allerbelangrijkste is natuurlijk dat je zelf tevreden bent met de smaak. Dit is de basis die wij zelf altijd aanhouden bij het zetten van een nieuwe koffie met een V60. Maar voel je vrij om te experimenteren tot je blij bent met jouw kop koffie. Houd bij de beoordeling van de smaak ook altijd de kenmerken van de gebruikte koffiebonen in je achterhoofd.

STAP 5:Smaak aanpassen; finetunen

"Tips voor het zetten van jouw ideale V60 koffie."

Was de koffiesmaak nog niet helemaal naar je zin? Pas dan de doorlooptijd van de koffie aan. Dat kan op verschillende manieren: je kan spelen met de maalgraad van de bonen, de hoeveelheid water, het aantal keren dat je water opgiet, of de temperatuur van het water. Is de koffie te bitter, dan is de doorlooptijd te lang geweest. Dit kan komen doordat de bonen te fijn gemalen zijn.

Koffiezetten met een V60 is testen, proeven (en soms mislukken), maar het is zo fijn als je de juiste verhoudingen gevonden hebt. Onthoud dat ook het zetten onderdeel is van de ervaring en dus van het plezier. Precies om die reden behoort de V60 tot onze favoriete zetmethodes.

Naar Henry’s koffie, speciaal geschikt voor V60Naar de webshop voor koffiebenodigdheden, zoals filters

Privacy Preference Center