Brew Guide
Hoe zet je een goede espresso?
Een espresso is erg veelzijdig, want naast een drankje op zichzelf is het ook het hart van vele andere drankjes, waaronder de cappuccino, de latte macchiato en de ristretto.
Een goede espresso zetten
“Hoe zet ik een goede espresso?” Die vraag krijgen we regelmatig. Niet gek, want een espresso is niet enkel een drankje op zichzelf, maar ook het hart van de cappuccino, latte, flat white, ristretto en meer koffiesoorten. Met andere woorden: als je deze techniek beheerst gaat er een wereld aan mogelijkheden voor je open. Mede daarom is het handig dat je als barista de techniek beheerst.
De smaak van koffie gezet met een espressomachine
In tegenstelling tot filterkoffie waarbij - in de meeste gevallen - de zwaartekracht het werk doet, perst de espressomachine bij het zetten van een espresso het water onder hoge druk door de koffie. Het resultaat is een klein kopje koffie met een intense en volle smaak. Espresso heeft een flink dikkere structuur dan bijvoorbeeld koffie die je zet met de V60, of de Chemex. Espresso heeft een diepbruine tot roodachtige cremalaag.
Het maken van een goede espresso vereist oefening en aandacht voor detail.
Meten is weten
Bij het zetten van een goede espresso is het de kunst om alle elementen precies goed op elkaar af te stemmen: de hoeveelheid koffie, de maalgraad van de koffie en de hoeveelheid water. Als deze drie factoren goed op elkaar zijn afgestemd, loopt de espresso in 23 tot 30 seconden in het kopje en is het volume van de espresso 25 tot 35 milliliter. Vervolgens kun je nog kleine aanpassingen doen tot de smaak helemaal naar je zin is.
Finetunen
Tijdens het instellen van de espressomachine ga je door een proces van meten, proeven en finetunen. Nadat je de basisstappen hebt doorlopen ga je hiermee door tot je de perfecte espresso uit jouw machine krijgt, want elke koffiemaler heeft andere instellingen en elke koffieboon reageert anders. Pas altijd één factor per keer aan, want anders zie je door de bonen 😉 het bos niet meer. Dus wijzig bijvoorbeeld ofwel de maalgraad, ofwel de koffie, maar niet tegelijk.
In onderstaande stappenplan lees je precies wat je moet doen en waarop je moet letten voor een goede espresso.
Ready to make your espresso?
Let’s start!
HOW TO: ESPRESSO
HOW TO:ESPRESSO
Wat heb je nodig?
- Henry’s coffee bonen geschikt voor espresso
- Espressomachine
- Bonen(hand)maler
- Tamper of levelingtool
- Eventueel een weegschaal
- Timer
Heb je nog niet alle tools in huis? Geen nood, hier vind je een selectie van onze favorieten. Enkel de producten die we zelf ook graag gebruiken vinden een weg naar onze webshop.
STAP 1:Voorbereiding
Gebruik Henry’s koffiebonen geschikt voor espressomachine
Gebruik altijd verse, niet te donker gebrande koffiebonen. Vers gebrande bonen die geschikt zijn voor espresso, zijn idealiter iets donkerder gebrand dan de bonen voor filterkoffie, maar nog steeds minder donker dan de meeste koffiebonen in de markt. Te donker gebrande bonen hebben minder aroma’s. Dit proef je dan ook in de uiteindelijke espresso. Henry’s koffiebonen geschikt voor de espressomachine zijn altijd vers en altijd licht gebrand en hebben daardoor een breed smaakpalet en veel verschillende aroma’s.
Benieuwd naar onze koffie? Misschien is een Henry’s Coffee proefpakket iets voor jou. Hierin zitten drie koffies naar keuze en je betaalt geen verzendkosten
Verwarm je koffiekopje
Zorg dat je espressokopje warm is, zodat de espresso niet meteen afkoelt wanneer het je kopje raakt. Heb je geen warmhoudplaat op je espressomachine, spoel het kopje dan af met heet water.
Maak de portafilter schoon en droog
Oude koffieresten beïnvloeden de smaak van de nieuwe espresso die je zet. Controleer daarom de portafilter en maak deze indien nodig schoon. Doe dit met een droge barista doek, want je wilt de portafilter drooghouden. Is deze nat, dan wordt de gemalen koffie vochtig, waardoor de mand verstopt kan raken en de doorlooptijd langer wordt.
STAP 2:Bepaal de hoeveelheid koffie en maal de bonen
De juiste hoeveelheid koffie en de juiste maalgraad van de koffie bepalen de uiteindelijke doorlooptijd van de espresso. Bij te weinig, of te grof gemalen koffie wordt het water te makkelijk door de koffie geperst. De doorlooptijd is daardoor korter. De espresso zal dan zurig van smaak zijn. Bij te veel, of te fijn gemalen koffie gaat het water heel moeilijk door de koffie. De doorlooptijd wordt dan te lang en de espresso zal dan te bitter van smaak zijn. Wanneer je espresso niet helemaal naar wens uit de machine komt, zijn dit de elementen waarmee je kan spelen.
De hoeveelheid droge koffie die je nodig hebt is afhankelijk van het formaat van je portafilter. Voor een enkele espresso zal je waarschijnlijk rond de 7-11 gram nodig hebben. Voor een dubbele espresso tussen de 18-20 gram. In sommige koffiemolens kan je de bonen meteen afwegen. Kan dit niet, dan gebruik je de weegschaal. Kies voor een fijne maalgraad en maal de koffie.
STAP 3:Verdeel de gemalen koffie in de portafilter en druk de koffie aan
STAP 3:Verdeel de gemalen koffie in de portafilter en druk de koffie aan
STAP 3:Verdeel de gemalen koffie in de portafilter en druk de koffie aan
Voorkom een toren aan gemalen koffie en verdeel de koffie gelijkmatig over de filterhouder. Dit kan op twee manieren:
Voor de eerste manier gebruik je enkel een tamper. Plaats deze op de gemalen koffie, duw aan en draai. Controleer na het draaien of de koffie waterpas in de filter zit. Het aandrukken en waterpas maken van de koffie is een belangrijke stap. Wanneer je de koffie niet gelijkmatig verdeelt of aanduwt, kiest het water de makkelijkste weg door de gemalen koffie. Het water zal dan niet alle koffie bereiken, waardoor de koffie minder aroma’s en smaak zal afgeven.
Vind je het gelijkmatig verdelen van de gemalen koffie lastig, dan is er een tweede manier. Je gebruikt dan de Motta levelingtool voor het verdelen van de gemalen koffie. Bij deze tool draai je de schijf in de filterhouder. Deze draaibeweging verdeelt de koffie vanzelf gelijkmatig in de portafilter. Gebruik vervolgens een tamper voor het aandrukken van de koffie. Deze motta levelingtool gebruiken we zelf graag.
Na het aandrukken van de koffie maak je de randen van de filterhouder schoon. Dit doe je om te voorkomen dat deze koffieresten vanaf de rand, in je koffiekopje belanden.
STAP 4:3,2,1 let’s go!
Het is zover! Je bent nu klaar voor het zetten van je espresso. Zet de filterhouder in de groepskop. Het is belangrijk dat je meteen na het plaatsen van de filterhouder doorgaat met het zetten van de koffie. Zou je nu te lang wachten, dan kan de hitte de bovenste laag gemalen koffie verbranden. Dat zorgt dan voor een bittere smaak.
Start nu de machine. De espresso moet nu in 25 tot 30 seconden in het kopje lopen. Het volume voor een enkele espresso hoort dan 25 tot 35 milliliter te zijn. Voor een dubbele espresso is het volume dan 50 tot 70 milliliter.
Achtergrondkennis
Wanneer je bij een enkele espresso in een kortere doorlooptijd tot de gewenste 25 tot 35 milliliter espresso komt, kan het zijn dat de maalgraad van je koffie te grof is, of dat je te weinig koffie hebt gebruikt. In dat geval is de cremalaag licht van kleur en bestaat deze cremalaag vaak uit grote belletjes. De koffie heeft dan ook weinig smaak, doordat het water te gemakkelijk door de koffie is gegaan en de koffie daardoor minder aroma’s heeft afgegeven.
Wanneer je bij een enkele espresso in een langere doorlooptijd tot de 25 tot 35 milliliter espresso komt, kan het zijn dat de maalgraad te fijn is, of dat je te veel koffie hebt gebruikt. Als gevolg daarvan gaat het water te langzaam door de koffie. De cremalaag is in dat geval vaak donker en de koffie is dan erg sterk en smaakt bitter.
STAP 5:Espresso beoordelen
STAP 5:Espresso beoordelen
Wanneer de juiste hoeveelheid espresso in de juiste tijd uit de machine is gekomen, heb je in de basis een goede espresso gezet. Maar het allerbelangrijkste is natuurlijk dat je zelf tevreden bent met de smaak. Experimenteer met de verhoudingen, maar houd bij de beoordeling van de smaak ook altijd de kenmerken van de gebruikte koffiebonen in je achterhoofd.
STAP 6:Smaak aanpassen; finetunen
Ben je nog niet tevreden met de smaak, dan kan dit aan een aantal dingen liggen. Verander één element per keer, tot je tevreden bent.
Vind je de koffie te zuur, dan kan het zijn dat de doorlooptijd te kort was, de watertemperatuur te laag of dat de portafilter nog te koud was bij het zetten.
Vind je de koffie te bitter? Dan kan het zijn dat de doorlooptijd te lang was, of de temperatuur van het water te hoog, of dat je te lang hebt gewacht met het zetten van de koffie, na het plaatsen van de filterhouder.
Wil je meer informatie over het verlengen of verkorten van de doorlooptijd, lees dan bij stap 4 de Achtergrondkennis nog eens door.
De juiste hoeveelheid koffie en de juiste maalgraad van de koffie bepalen de uiteindelijke doorlooptijd van de espresso.
STAP 7:Reinigen en spoelen
STAP 7:Reinigen en spoelen
Haal altijd direct na het zetten van je espresso de filterhouder uit de machine en gooi de koffiepuck (zo noem je het schijfje koffieprut dan overblijft), in de uitklopbak. Reinig de filterhouder met een droge baristadoek.
Spoel vervolgens de groepskop door: start hiervoor de machine zonder de filterhouder. Het water loopt nu weg in de wateropvangbak. Vlak na de start is het water nog bruinig. De machine is schoon wanneer het water weer helder is. Plaats dan de filterhouder weer in de groepskop, zodat deze alvast kan opwarmen voor de volgende espresso.
Hoeveel bar is ideaal voor et zetten van een espresso ?
Hoi Alexander, idealiter zou ik zeggen 9 bar. ik weet niet of je het op je eigen machine kan afstellen, maar meestal zijn de machines standaard uitgerust binnen de marge van 8 – 9 bar. Groetjes Mitch