captainofgoods

captainofgoods.com schrijft over Henry's Coffee

“Captainofgoods” oftewel Tom de Vries, heeft mij geïnterviewd en Henry’s Coffee getest! Bedankt Tom ! Ben je ook benieuwd wat Tom van Captain of Goods schrijft over Henry’s Coffee? lees het hieronder of ga naar: www.captainofgoods.com voor nog meer leuke posts over Koffie, thee en Cacao!

 

Captainofgoods.com een leuke website om alles over koffie, thee en cacao te lezen. lees nu de blog over Henry’s Coffee hieronder!
“Toen ik voor het eerst contact had met de jongeman achter Henry’s Coffee, Mitch Blokker, stond het merk nog volledig in de kinderschoentjes; althans, voor zover wij Instagrammers mochten zien. Er stonden slechts enkele foto’s op Instagram en de website zelf was nog work in progress, zoals je weleens vaker ziet bij nieuwe merken. Iets in mij wist dat dit koffiemerk binnenkort opgemerkt ging worden, ik was dan ook zeer verheugd dat Mitch het eerste contact wist te leggen. Het was al vrij snel duidelijk dat Mitch een man met passie voor het vak is, en dat mag weleens gezegd worden! Inmiddels is de website van Henry’s Coffee helemaal af, en het ziet er dan ook finger licking good uit, of moet ik zeggen coffee sipping good!?”

 

OP KOFFIEBEZOEK IN COSTA RICA

Van jongs af aan is Mitch al gek op koffie, hij omschrijft zichzelf dan ook als full time privé-gebruiker. Wakker worden met een espresso, bereid met zijn eigen Solis Grind & Infuse Pro espressomachine met portafilter, is dan ook echt zijn ochtend ritueel geworden. Zelf drinkt hij het liefts een Double Espresso. Wat hij ook erg kan waarderen zijn de Chemex en Syphon bereiding; “Een cafeïne bom waar je ú tegen zegt!” Zijn liefde voor koffie behaalde een enorm hoogtepunt tijdens een backpacking vakantie, flink wat jaartjes terug. Onderweg naar Midden-Amerika kwam Mitch in aanraking met diverse culturen en hun gebruiken.  >>

Eenmaal hoog in de bergen, omringd door het natuurschoon van Costa Rica en een aangenaam temperatuurtje heeft hij een aantal koffieplantages bezocht. Ze lieten hem het proces zien en er mocht uiteraard geproefd worden. Dit is hem tot aan de dag van vandaag altijd bijgebleven. Enige jaren later besloot hij zich dan ook te verdiepen in de mogelijkheid om zelf hoogwaardige koffie te branden, voor verkoop in Nederland.

HET ONTSTAAN VAN EEN LABEL

Costa Rica was niet het enige land op Mitch z’n lijstje, zo bezocht hij ook Panama, meerdere landen in Afrika, Mexico en Cuba. Na het bezoeken van vele koffieplantages was het dan ook lastig om een keus te maken uit zoveel mogelijkheden. Mitch wilde vooral een smaak dat uniek was en zeker niet verveelde. Een smaak waarvan je de intensiteit uit een koffieboon kan halen. >>

Bovenal waren er al zoveel koffie labels op de markt met een breed scala aan doelgroepen, hoe blijf je dan nog uniek? Tijdens het luisteren naar good old Frank Sinatra kwam Mitch op het idee voor zijn logo: een classy gentleman in retrolook. Na veel knip- en plakwerk in Photoshop, het gebruik van kraftpapier als verpakking, was voor hem het plaatje compleet.


HENRY’S FOTOMODEL

De koffie drinkende dames onder ons is het fotomodel achter Henry’s Coffee vast niet ontgaan. Deze model, Donnevan Vanier woont net als Mitch in Amsterdam en ook nog eens in de buurt. Het was dus uiteindelijk een échte toevalstreffer dat het tweetal elkaar heeft mogen ontmoeten. >>

Wie de foto’s goed bekeken heeft ziet ongetwijfeld het fototalent van eigenaar Mitch Blokker. Alle fotoshoots heeft hij dan ook persoonlijk verricht. Donnevan zelf was dan ook zeer tevreden over het eind resultaat.

AFKOMST VAN DE KOFFIEBONEN

Omdat Henry’s Coffee nog nieuw is in de koffiemarkt is er gekozen voor één lijn. Mitch hoopt echter dat zijn koffie geproefd en geliefd wordt. Dan kan hij eens gaan nadenken over een eventuele tweede lijn. Voor de eerste lijn is bewust gekozen voor een combinatie van Colombiaanse Arabica bonen en een vleugje Oegandese Robusta bonen. De Colombiaanse bonen komen uit een bergachtig gebied waar de boeren de besjes met de hand plukken. Zo zorgen ze er ook voor dat ze alleen de rijpe bessen plukken en niet met een grote machine alles in één keer oogsten. De bonen uit Oeganda worden verbouwd op een laag grond gebied. Omdat er veel meer insecten in de lage landen leven, gebruiken De koffie planten cafeïne als bescherming tegen ongedierte. Hierdoor krijg je een cafeïne shot wat je ’s ochtends nodig hebt!

HENRY’S COFFEE AT CAPTAIN OF GOODS HQ

Van Henry’s Coffee mochten wij de eerste lijn uitproberen. “The Blend” van Henry’s Coffee kan je zowel gemalen als bonen kopen. Op mijn HQ gebruik ik de Siemens EQ6 voor het bereiden van mijn eerste kopje Henry’s Coffee. Al snel proef je dat de koffie een robuust van smaak is en dat er inderdaad accenten van chocolade en noten in terug te vinden zijn. Met chocolade zit je uiteraard direct goed bij Captain of Goods. – dit was dus alleen maar prettig. >>

 

“The Blend” van Henry’s Coffee kan je zowel gemalen als bonen kopen. Op mijn HQ gebruik ik de Siemens EQ6 voor het bereiden van mijn eerste kopje Henry’s Coffee. Al snel proef je dat de koffie een robuust van smaak is en dat er inderdaad accenten van chocolade en noten in terug te vinden zijn. Met chocolade zit je uiteraard direct goed bij Captain of Goods. – dit was dus alleen maar prettig. Voor de perfecte crema laag heeft Mitch gekozen voor een vleugje robusta uit Oeganda. Zoals hij zelf omschrijft: 20%, en dat is wat ons betreft precies goed! Ik ben onder de indruk van de manier waarop deze koffiebonen mijn smaakpapillen weten te vinden en kan dan ook met zekerheid zeggen dat Henry’s Coffee naadloos tot het koffiewereldje aansluit. Wil jij deze koffie ook eens proberen? – check dan vandaag nog hun Webshop, écht de moeite waard!


Henrys coffee spotify

Henry's Spotify Playlist!

Muziek? ik kan niet zonder.
Koffie? idem!

Ik wilde graag een lekkere afspeellijst maken waarbij je niet perse aan een koffiebar moest denken. Er zijn zat playlists te vinden van Jack Johnson gepingel en de Norah Jones vibes wat refereert naar koffie. wat ik super relaxed vindt hoor! Maar dit moest iets anders worden.

Deze afspeellijst moet je op ieder moment kunnen opzetten. ‘s ochtends wanneer je net wakker bent bijvoorbeeld. Dat je dan naar de keuken loopt, je gaat voorbereiden om het lekkerste kopje koffie ter wereld te zetten. Je Barista skills zijn uitmuntend en je geniet van je espresso of Cappuccino op de bank. Je zegt niks. Je luistert. Je luistert naar “Henry’s Playlist” en je weet. Damn. This is life! haha.

Oke.. Misschien iets te overdreven.. haha, maar wie weet! Als dat zo is, moet je me echt even een berichtje sturen hoor! haha! zie je het al voor je? lekker op de bank, in je eentje. buiten is nog steeds dat winterse rot weer. en je moet zo naar je werk. Blegh..
Weet dan dat Henry er voor je is. Niet alleen voor je cafeïne, maar ook voor de rustige beats in de auto of trein, dat je niet gehaast naar je werk gaat. dat je de tijd neemt om wakker te worden. en gewoon geniet van het moment.

Ik ben benieuwd wat je van deze afspeellijst vindt! laat je het me weten? verzoekjes zijn ook van harte welkom! we kunnen er dan samen een mooie playlist van maken!

hieronder vind je de liedjes die er op dit moment in zitten. je kan ze zelfs ook nog een stukje luisteren indien je GEEN Spotify hebt.

ENJOY YOUR DAY!


De koffie van tegenwoordig "Een ode aan de koffieliefhebber"

De koffie van tegenwoordig, is Het koffieboek dat jou meeneemt naar de wereld van specialty coffee!

De koffie van TegenwoordigMarthijn de Vries, een groot koffieliefhebber en de schrijver van dit boek:
Het is een ode aan de koffieliefhebber. Toen ik een aantal jaar geleden geïnteresseerd raakte in koffie, verdwaalde ik onmiddellijk in een zee van informatie. Pour over, single origins, extractie en ratio’s. Wat betekende dit allemaal? Dit alles werd me pas duidelijk na het verzamelen van literatuur, vele uren lezen, gesprekken met experts en liters koffie. Ik heb dit boek geschreven om koffieliefhebbers een heldere introductie in de wereld van specialty coffee te geven. Dit boek zorgt ervoor dat koffieliefhebbers beschikken over de nodige informatie om binnen no-time coffee-geek te worden en zelf ook aan de slag kunnen met dit bijzondere product.”

 

 

Mitch Blokker, CEO Henry’s Coffee:
“Wij Nederlanders leven nu eenmaal op een goede kop koffie. De koffiebars schieten de grond uit. en dat is mooi om te zien. Marthijn legt in zijn boek duidelijk de verschillen uit van toen en nu. Want ja, zeg nou eerlijk. heb je 5 jaar geleden gehoord van een Flat White? Ik vindt het echt top dat Marthijn het initiatief heeft genomen, om zijn visie en enthousiasme in dit boek te verwerken. Heel mooi gedaan”.

 

 

 

Het boek De Koffie van Tegenwoordig’ is onderverdeeld in vier overzichtelijke hoofdstukken: Culture, Grow, Roast en Brew. In het eerste hoofdstuk: Culture wordt de geschiedenis van koffie en de hedendaagse cultuur eromheen besproken. In het tweede hoofdstuk (Grow) word je meegenomen in het proces van groeien, verwerken en drogen van de koffiebonen. Het hoofdstuk roast geeft inzicht in het brandproces en het cuppen van de bonen. Uiteraard eindigen we met het hoofdstuk Brew waarin espresso en filter apart besproken wordt met tips en tutorials waarmee de lezer zelf thuis specialty coffee kan maken!

 

 

Hebben we je enthousiast gemaakt?

[laborator_banner2 image="307" is_category_link="no" title="Bestel nu!" font_color="#ffffff" overlay_bg="rgba(10,10,10,0.06)" href="url:http%3A%2F%2Fhenryscoffee.nl%2Fshop%2Fde-koffie-van-tegenwoordig%2F||"]

cafeine henrys coffee

TIJD VOOR EEN CAFEÏNE BOOST! OF TOCH NIET?

Tijd voor een cafeïne boost! Of toch niet?

Een kopje koffie om mee wakker te worden of voor een snelle energie boost tijdens je drukke dag. Veel mensen over de hele wereld drinken koffie en sommige daarvan drinken zelfs meerdere kopjes koffie per dag! Waar de één vol lof spreekt over koffie, moet de ander er niets van hebben.

“Koffie? Nee, die cafeïne is helemaal niet goed voor je,’’ zegt een vrouw tegen haar vriendin als zij haar een kopje koffie aanbiedt. De opmerking zette ons aan het denken. Want hoe zit dat eigenlijk met cafeïne en koffie?
Iedereen reageert anders op de stoffen die we binnenkrijgen, dat geldt ook voor cafeïne. De ene is hier meer gevoelig voor dan de ander. Home Grounds beschrijft drie verschillende groepen:

Hyper-gevoelig: Deze mensen reageren al op een kleine hoeveelheid aan cafeïne. Na één kop koffie kunnen zij al last hebben van slapeloosheid en een versnelde hartslag of kriebels.

Hypo-gevoeligheid: Volgens Home Grounds behoort 1 op de 10 mensen tot deze groep. Zij kunnen een hoge doses aan cafeïne innemen, zonder enige bijwerkingen te ervaren.

Normaal: Hiertoe behoort het grootste deel van de bevolking. Zonder bijwerkingen te krijgen kunnen deze mensen ongeveer 400 microgram cafeïne innemen. In een zwarte kop koffie zit 80 tot 100 microgram. Wanneer het gaat over onderzoeksresultaten en de effecten van koffie, dan zijn de gegevens voornamelijk gebaseerd op deze groep mensen. Uit verschillende studies komen namelijk zowel voor- als nadelen naar voren als het gaat om cafeïne.

energie-cafeïne

DE VOOR- EN NADELEN VAN CAFEÏNE

Hoger energieniveau
Cafeïne wordt opgenomen in je bloedbaan, waardoor het in je hersenen terecht komt. De stof blokkeert een remmende neurotransmitter in de hersenen en dat heeft een stimulerend effect (bron). Kortom, je energieniveau stijgt. Zo word je door koffie gemakkelijker wakker in de ochtend of krijg je een energie boost in de middag.

Concentratieniveau
Dat zelfde stimulerende effect kan er voor zorgen dat je je alert en geconcentreerd gaat voelen. Wanneer je ongeconcentreerd bent en je krijgt cafeïne binnen, dan kan dat als een boost worden ervaren.

Tegen hoofdpijn
Cafeïne wordt ook gezien als een middel tegen hoofdpijn. De stof kan namelijk receptoren, die signalen van binnen of buiten een cel door geven, in het lichaam blokkeren. De bloedvaten vernauwen, dit kan hoofpijn tegen gaan of verminderen (bron).

Koffie stress
Zoals we hierboven hebben gelezen, wordt koffie met cafeïne vaak als een ‘opwekkend’ middel gezien. Maar hierdoor kan je ook meer stress krijgen. De cafeïne zorgt ervoor dat er meer stresshormonen worden aangemaakt, wat cortisol en insuline aanmaakt. Hierdoor kan je je slechter gaan voelen (bron). Dat is ook een reden waarom vaak wordt beweerd dat cafeïne helemaal geen middel is tegen hoofdpijn, maar juist een veroorzaker.

Gewoonte en verslaving
Je lichaam kan snel wennen aan binnenkomende stoffen, dus ook aan cafeïne. Wanneer je vaak koffie drinkt om meer energie te krijgen, went je lichaam daar aan. Op den duur heb je dus meer koffie nodig om hetzelfde effect te kunnen bereiken. Je lichaam wordt er namelijk minder gevoelig voor. Wanneer je lichaam echt verslaafd raakt aan de koffie, kan het zijn dat je lichaam niet meer weet hoe het op een natuurlijke manier energie uit je eten kan halen (bron).

Kortom, er circuleren veel voor en nadelen van koffie en de toegevoegde cafeïne rond op het internet. Er zijn verschillende studies gedaan die komen op voor- of nadelen. De resultaten zijn soms erg verwarrend. Ons advies: drink met mate en het allerbelangrijkste is: GENIET! Zak lekker onderuit met een kop koffie en een goed boek of spreek af met vrienden, en drink een heerlijk bakkie naar keuze! Enjoy!

Laat jij je beïnvloeden door de vele voor- en nadelen die koffie met zich mee brengt?