Hoe zet je koffie met een chemex?

Brew Guide

Hoe zet je koffie met een Chemex?

Koffiezetten met de Chemex is een feest voor het oog! Al drie jaar na het ontwerp, maakte de Chemex deel uit van de permanente collectie van het Museum of Modern Art (MoMA) in New York.

Direct naar Stappenplan

De Chemex

De Chemex is een filtersysteem dat bestaat uit één stuk hittebestendig glas in de vorm van een zandloper. Het bovenste deel van de zandloper is de filterdrager en het onderste deel de koffiepot. De houten kraag en het leren touwtje zorgen ervoor dat je de Chemex makkelijk kan vastpakken zonder je handen te branden.

Chemex in collectie MoMA, New York
Hoewel het ontwerp modern oogt, bestaat de Chemex al sinds 1941. De Chemex is ontworpen door de Duitse chemicus Peter Schlumbohm. De Chemex is niet enkel een goede, maar ook een heel stijlvolle uitvinding. Al drie jaar na het ontwerp, maakte de Chemex deel uit van de permanente collectie van het Museum of Modern Art (MoMA) in New York. Koffiezetten met de Chemex is een feest voor het oog!

Zetmethode Chemex en de smaak van je koffie

Chemex is een filtermethode. De smaak en structuur van filterkoffie verschilt flink van andere koffies, zoals bijvoorbeeld een espresso. Een filterkoffie geeft je een eerlijker en ‘echter’ beeld van de koffie.  Dit komt doordat de koffie veel minder gemanipuleerd wordt dan tijdens het zetten van espresso.

In vergelijking met een espresso is filterkoffie altijd dunner van structuur en binnen de groep filterkoffies geeft de Chemex zelfs de meest heldere koffie. Dit komt door de Chemex filters die je gebruikt. Deze zijn namelijk gemaakt zijn van dikker papier dan normale koffiefilters, waardoor de oliën in het filter achterblijven. De aroma’s in de koffiebonen worden juist erg goed geconserveerd bij deze zetmethode en dat proef je! De uiteindelijke koffie is helder en de smaak fris en zuiver. Nog een verschil is de hoeveelheid cafeïne in de koffie: doordat bij filterkoffie het water veel langer in contact is met de gemalen koffie, bevat ook koffie die gezet is met een Chemex meer cafeïne dan een espresso. Dit in tegenstelling tot wat men vaak denkt.

Basiskoffie met Chemex en persoonlijke voorkeuren
Het aardige van deze zetmethode is dat je zelf veel invloed hebt op de smaak van de uiteindelijke koffie. Door te spelen met de maling van de koffie en het opschenken van het water (pour over techniek), beïnvloed je de doorlooptijd en de uiteindelijke smaak. Wat je lekker vindt hangt natuurlijk samen met jouw persoonlijke voorkeuren. In onderstaande ‘How To: Chemex’ neem ik stap voor stap door hoe je een goede basiskoffie zet met de Chemex en geef ik je tips voor het lekkerste resultaat.

Ready to make coffee?

Let’s start!

Voorbereiding

  1. Gebruik Henry’s koffiebonen geschikt voor filterkoffie.
    Het is bij filterkoffie belangrijk dat je enkel werkt met verse, licht gebrande koffiebonen. De meeste bonen op de markt zijn te donker gebrand. Veel aroma’s zijn dan door het branden tenietgedaan. Daarmee zal ook de uiteindelijke koffie minder aroma’s bevatten en vlak smaken. Hetzelfde geldt voor oude koffiebonen. Verse, licht gebrande bonen geven je koffie een breed smaakpalet met zachte aroma’s. Henry’s koffiebonen voor filterkoffie zijn altijd vers en altijd licht gebrand.
  2. Kook ruim een halve liter water en neem 20 gram koffie. Maal deze medium tot iets grover. Dit is grover dan tafelzout.
    Je kan ook speciaal voor de Chemex, gemalen Henry’s koffie te bestellen. Hoewel we de koffie natuurlijk met alle liefde alvast voor je malen, adviseren we iedereen om dit zelf te doen. Gemalen koffiebonen verliezen namelijk aanzienlijk sneller aroma’s. Daarom investeer je beter in een koffiemolen, zoals bijvoorbeeld deze eenvoudige handmolen. Op die manier behouden je koffiebonen zo lang en zo goed mogelijk hun aroma’s.
  3. Leg de papieren filter in de Chemex en overgiet deze met water.
    Plooi de filter zoals beschreven op de doos van de Chemex filters en leg de papieren filter in de Chemex. Leg daarbij de dubbelgevouwen zijde van het filterpapier langs de tuit. Dit geeft de filter meer stevigheid. Je voorkomt hiermee dat de Chemex vacuümtrekt tijdens het doorlopen. Wanneer dat gebeurt loopt het water namelijk niet meer goed door en smaakt de uiteindelijke koffie niet lekker, omdat deze te lang in contact is geweest met het water.

Overgiet de filter met heet water totdat het papier verzadigd is. Hiermee vermijd je dat het dikke filterpapier koffie absorbeert en op die manier aroma’s verloren gaan. Doe de gemalen koffie in de filter en zorg dat de koffie er egaal in ligt. Zet de Chemex op een weegschaal en zet de weegschaal op 0 gram.

Bloomen

  1. Het bloomen van de koffie.
    Laat het water iets afkoelen, maar zorg dat het minimaal 90˚C is bij het opgieten. Kokend water is namelijk te heet, waardoor de koffie zou verbranden. Maak de koffie in de filter volledig vochtig met zo min mogelijk water (houd ongeveer 50 gram water aan). Doe dit door geleidelijk en in cirkelvormige bewegingen het water over de koffie te gieten. Wacht vervolgens 30 seconden. Dit is de tijd die de koffie nodig heeft om alle aroma’s en smaak af te geven. Dit proces wordt ook wel het bloomen van de koffie genoemd.

Bij de Chemex is de wijze van opgieten erg belangrijk voor de uiteindelijke smaak. Een ketel met schenktuit is daarom aan te raden; daarmee kan je het water in een kleine, consistente straal opschenken.

Het ritueel is onderdeel van het plezier: experimenteren, testen en proeven horen bij het zetproces met een Chemex.

Verder opgieten

  1. Giet het water met tussenpozen op, net zoals je deed tijdens het bloomen in stap 2.
    Giet eerst geleidelijk water over de koffie, tot de weegschaal 180 gram aantoont. Giet niet op de rand van het filterpapier. Doe je dit wel, dan zal het water de snelste weg kiezen en achter de filter weglopen, zonder dat het de koffie passeert.Laat het water wat doorsijpelen voordat je weer water bijgiet, maar voorkom dat de gemalen koffie tussen de verschillende schenkbeurten droogstaat. Je kan aanhouden dat je weer opgiet als ongeveer 80% van het water doorgelopen is. Giet vervolgens op tot 280 gram en tot slot tot de weegschaal 320 gram aantoont.

Bovenstaande proces duurt 3,5 tot maximaal 4 minuten. Wanneer het proces langer dan 4 minuten duurt is het water te lang in contact met de koffie. Wanneer dat gebeurt zal de koffie een bittere smaak krijgen. Als de looptijd te lang is, maal je de koffie de volgende keer iets grover. Is de looptijd te kort, dan maal je de koffie de volgende keer iets fijner.

Inschenken

  1. Om te veel bitters in de koffie te vermijden, laat je het laatste beetje water niet door de filter druppelen.
    Verwijder de filter en schenk de koffie in een kop, zodat de koffie kan afkoelen. Bij het proeven zal je merken dat de smaak van de koffie verandert gedurende de verschillende temperatuurfases.

Dit is het basisrecept waar vanuit wij zelf altijd beginnen bij het zetten van koffie met een Chemex. Smaakvoorkeuren zijn persoonlijk, dus voel je vrij om te experimenteren tot je tevreden bent met jouw kop koffie.

Tips voor het zetten van jouw ideale Chemex koffie
Was de koffiesmaak nog niet helemaal naar je zin? Pas dan de doorlooptijd aan. Dit doe je door te spelen met een aantal factoren, zoals de maalgraad van de bonen, de hoeveelheid water, het aantal keren dat je water opgiet, of de temperatuur van het water. Experimenteren, testen en proeven horen bij het zetproces met een Chemex. Het ritueel is onderdeel van het plezier en het is een genot als je de juiste verhoudingen gevonden hebt. Dit maakt de Chemex tot één van onze favoriete zetmethoden.


sample

Vraag een gratis koffie sample aan (voor bedrijven)

Alles draait om smaak, waarom niet eerst even proeven?
door onderstaande gegevens in te vullen, sturen wij vrijblijvend een koffie sample op zodat je zelf de koffie kan beoordelen.
Natuurlijk hoor ik graag wat je ervan vindt!

koffie sample


    HorecaKantoorAnders



    colombia henrys coffee

    'Lekkere' Koffie uit Colombia, Henry's Coffee

    Henry’s Coffee is altijd op zoek naar lekkere koffie. Koffiebonen waarbij de smaken heel soepel of juist enorm uitgesproken zijn. Dit keer kregen wij een berichtje in onze mailbox binnen van Oreste. Een Colombiaan die in Nederland woont, en wilde graag zijn koffie laten proeven die zijn familie produceert in Colombia. “Kom maar langs!”, zei ik.

    De koffie komt uit het hoge gebergte van Nariño gebied van Colombia, 4.276 meter boven de Stille Oceaan. Hier, grenzend aan de equatoriale lijn, ligt de meest actieve vulkaan in Colombia. Volcan Galeras. De Spaanse veroveraars, die in het begin van de zestiende eeuw in deze regio aankwamen, noemden het op deze manier omdat het silhouet op de top van de vulkaan leek op de galeien, (Galeras), een type schip dat door de Spanjaarden werd gebruikt en voornamelijk werd voortgestuwd door te roeien.

    COLOMBIA, NARINO, BUESACO
    een lekkere zoete koffie die zowel goed is voor Cappuccino’s en Espressos.
    voor filterkoffie middels een V60, kan ik de koffie ook erg waarderen. het mondgevoel is soepel en zoet van smaak.
    Advies verhouding filterkoffie: 6/6.5gr op 100gr water
    Advies verhouding espresso: 18,5/19gr voor een dubbele espresso 🙂

    Specialty coffee
    Arabica
    Plantsoort/Variëteit: Tipica en Caturra
    Oogstperiode: April tot Augustus
    Zon gedroogd

    Eigenschappen
    Geur: Intens
    Aciditeit/zuurtegraad: Medium
    Body: Vol
    Cuppingscore: 85,75
    Smaak: Chocolade en Hazelnoot.

    Geografische informatie

    locatie: Buesaco, Narino, Colombia
    hoogte: 2200m-2300m boven zeeniveau

    " Dit wil ik proeven! "

    Bestel via de webshop en geniet van deze overheerlijke koffie


    jim james

    Jim James: De parel uit Hilversum

    Jim James Hilversum

    JIM JAMES | Jim heb ik ontmoet via Instagram, leuk om op die manier kennis met elkaar te maken. We spraken af en Jim deelde zijn ideeen over dit concept. Vorig jaar kreeg ik al een sneakpreview van zijn toekomstig luxury concept. Oftewel JIMJAMES HILVERSUM! En sinds 24 november 2019, strak tegen het centrum van Hilversum, op de ‘S-Gravenlandseweg 16, is dit veelzijdig bedrijf gevestigd.

    Een mooi en warm interieur waar je je thuis voelt. Een mooie lounge, brandschoon, hoogwaardige producten, en echte gastheer en niet te vergeten…waanzinnige koffie!

    Jim James Hilversum

    Afgelopen maanden waren ze nog vollop in de verbouwing, ben ik tijdens de verbouwing af en toe een kijkje wezen nemen.
    Leuk om te zien dat de hele familie zich betrokken voelt en overal een handje wilt helpen.
    Een handige vader die dag en nacht klaar stond om het pareltje van Hilversum te maken.
    of een van zijn beste vrienden die even snel naar de bouwmarkt moest om het een en ander te halen.

     

    Jim James Hilversum

    Op het einde kwam Henry’s Coffee pas in beeld. In samenwerking met Facil Enjoy hebben we een mooie Vol automaat machine geïnstalleerd van het merk FacilEnjoy. Deze kwam rechtstreeks uit de loods, waar de machines op voorraad leverbaar zijn. “Geen gedoe, maar wel goed” wilde Jim hebben. we zijn voor de Facil F9L gegaan, een machine die met gemak 150 kopjes perdag kan uitserveren. tevens nog uit te breiden met een melk-koelkastje, zodat je je verse melk direct gekoeld blijft. Dit zorgt voor een mooie set om de klanten te kunnen voorzien van een lekker kopje koffie!

     

    Jim James Hilversum

     

    Hier boven waren we nog druk met het installeren van de Machine. ondertussen waren de bouwvakkers ook nog druk bezig met het realliseren van de tattoo-ruimtes.

    jim james hilversum

     

    Om even terug te komen op de koffie bij Jim James, Daar kan je genieten van Henry’s Coffee The_Blend.
    Een volle body van pure chocolade, lekker als Dubbele Espresso of een heerlijke Cappuccino.

    Ik zou zeggen, ga gauw een keer langs, en laat je verleiden in de wereld van Jim James!

     

    Jim James Hilversum

     

    Jim, zoals ik de afgelopen maanden al gemerkt heb, had je dit niet zonder al je naasten kunnen realiseren.
    Prachtig om te zien dat iedereen om je heen, een steentje bij draagt om dit allemaal voor elkaar te krijgen.
    Ik wens je/jullie daarom ook het allerbeste toe, dat heb je echt verdiend!
    – Mitch van Henry’s Coffee –


    Cafe Beis

    Cafe Beis: Amsterdamse gezelligheid

    Cafe Beis

    CAFE BEIS | Toen ik hoorde dat Rob en Maura hun hart gingen volgen, wist ik dat dit een succes moest zijn. Dit leuke stel kende ik al voordat ze begonnen met dit avontuur. Vorig jaar kreeg ik al een sneakpreview van hun toekomstig Cafe. Oftewel Cafe Beis! Vlakbij het Vondelpark nabij het Surinameplein is hun tweede huiskamer gevestigd.

    Een mooi en warm interieur waar je je thuis voelt. Lekker eten, goede borrelhappies, verrukkelijke cocktails en niet te vergeten…waanzinnige koffie! Dit is een perfecte plek om even lekker te ontspannen, bij te kletsen of gezellig een feestje te geven. 🙂

    Vorig jaar toen ze nog niet open waren, ben ik tijdens de verbouwing af en toe een kijkje wezen nemen.
    Leuk om te zien dat de hele familie zich betrokken voelt en overal een handje wilt helpen.
    Een handige vader die dag en nacht klaar stond om het pareltje van Amsterdam-zuid te maken.
    of Moeder die even snel naar de bouwmarkt moest om het een en ander te halen.

     

    Op het einde kwam Henry’s Coffee pas in beeld. In samenwerking met Si-Stema hebben we een mooie Espressomachine geïnstalleerd van het merk Astoria. Deze kwam rechtstreeks uit de fabriek in Italie, waar de machines met de hand gemaakt worden. Knalrood wilde de “Beissies” hebben. gewaagd dacht ik.. maar eerlijk is eerlijk, de machine springt er mooi uit, en is een toevoeging aan het interieur! samen met de twee bonenmalers van Cunill, zorgt dit voor een mooie set om de klanten te kunnen voorzien van een lekker kopje koffie!

     

    Cafe Beis

    Blij dat ik was, toen ik ook nog kon vertellen dat het schotelproject bijna in Nederland aankwam.
    Rob en Maura wisten dat ik bezig was met handgemaakte schotels van hout uit Afrika. zij wilde ze graag hebben,
    dus heb ik dat voor Cafe Beis geregeld. Echter is het pakket uit Afrika onderweg naar Nederland zoek geraakt.
    Hierdoor konden wij ze niet leveren en heeft het op zich moeten laten wachten…Helaas!
    Tot het moment dat wij het pakket in januari 2019 eindelijk binnen kregen! Ben je benieuwd naar dit verhaal? My god, wat een verhaal was dat zeg!
    Nu de productie en distributie van de houten schotels goed geregeld is, is de kans een stuk kleiner dat dit weer zal gebeuren.

     

    Om even terug te komen op Cafe Beis, Daar kan je genieten van Henry’s Coffee The_Blend.
    Een volle body van pure chocolade, lekker als Dubbele Espresso of een heerlijke Cappuccino.
    Deze Toppers weten wel raad met de espressomachine, daar twijfelen wij niet aan. Ik zou zeggen, ga gauw een keer lunchen, super leuk!

     


    tattooshop arnhem

    Geen slaap tot Arnhem. Henry's Private label

    GEEN SLAAP TOT ARNHEM { private label }

    Vrij snel werd ik op Instagram gevolgd door Tim. Verzot aan koffie, maar dan vooral als iemand het voor hem zet! (Haha) Hij vertelde dat hij een tweede tattoo-shop wilde openen, maar dan vooral met een nieuwe setting. De drempel om een tattoo-shop naar binnen te stappen, moest omlaag. Waarom geen koffiebar in combinatie met tattoos? Daar wist Henry’s Coffee wel raad mee, en kwam met een private label voor Strafwerk. “Geen Slaap tot Arnhem” Een sterke espresso gebrande koffie, precies wat Tim zocht. Vorige week was de opening, en ik moet jullie zeggen, het is hem gelukt hoor! Gaaf!

    ARNHEM

    We gaan naar Arnhem, ik loop door het centrum en ben opzoek naar STRAFWERK, de nieuwe winkel van Tim, gelegen in de Wielakkersstraat 20, een koffiebar met tattooshop. De straat is een van de wel-bekende 7 straatjes, een begrip in Arnhem.

    Enfin, er hangen grote vlaggen buiten, met STRAFWERK erop, niet te missen. Een mooi oud pand met veel ramen. Op de deur zie je het leuke logo van een coffee-to-go beker en inktdruppels. Aan de creativiteit mankeert er ieder geval niets! Ik kom binnen en zie een super strakke koffiebar… letterlijk een koffiebar!

    Ik werd direct begroet door de Barista, en kreeg uiteraard een heerlijk espresso van de koffiebonen die ik voor ze gebrand heb. Ze hebben meerdere soorten koffiebonen van verschillende koffie branders, en dat maakt het juist zo leuk..! Naast de grote diversiteit van koffie, staat er ook een dj-set waar vinyl afgespeeld wordt.

    Tim staat bekend om zijn black and grey tattoos en daar is niet teveel over gezegd, wat kan die man tatoeëren zeg! Ik mocht even komen kijken. Het is ook niet zo gek dat hij daar ook prijzen mee gewonnen heeft! Ik heb meteen even wat foto’s gemaakt.

    Toevallig dat Vince ook aanwezig was. Ik ontmoette hem toen hij een schets aan het maken was van een tijger. Echt een heel gave stijl, echt iets unieks. Dus mocht je nog een mooi plekje op je arm over hebben voor iets speciaals? Ga naar deze gasten!

    Neem anders een kijkje op de website of volg ze op facebook & instagram!


    [laborator_blog_posts row_clear="2" carousel_enabled="1" blog_query="size:12|order_by:date|post_type:,post|by_id:791,916"]

    single-origin

    Wat is single origin?

    Ik wist niet wat ik hoorde. Echt. Mijn mond viel open: "een single origin blend"! haha! doe maar G'woon, dan doe je al gek genoeg right?

    Afgelopen donderdag (19-04-2018) was er een interessante aflevering op npo3 over single origin koffie.
    De Keuringsdienst van Waarde ging op onderzoek uit wat single origin koffie precies inhoudt. Zij merkte op dat er tegenwoordig in iedere supermarkt single origin koffie aangeboden wordt.

    Bekijk de aflevering via deze link terug en trek je eigen conclusie!

    https://www.npo3.nl/keuringsdienst-van-waarde/19-04-2018/KN_1698292

     


    Hoe zet ik koffie met de Hario V60?

    Filter koffie is weer helemaal terug. Het is niet meer zoals voorheen dat je met 1 druk om de knop een pot koffie hebt. Dit draait allemaal om experimenteren!

    De Hario V60 is een van de meest gebruikte brouw-methoden in gespecialiseerde koffiebars. Alles draait om Controle en consistentie over de koffie. Jij als Barista wilt natuurlijk dat de koffie goed gezet wordt, en dat de koffie dan ook naar behoren smaakt. Door wat tips en tricks vertel ik jou, hoe je de Hario V60 het best kan gebruiken en waar je op moet letten!

    Door de maalgraad te wijzigen, kan je de snelheid waarmee de koffie zal worden gezet, versnellen of vertragen. Hoe groter de maalgrootte, des te sneller de brouwtijd en omgekeerd, een fijnere maling duurt dan ook iets langer om de koffie door te laten lopen. Sneller brouwen (dus een grovere maling) met de V60 resulteert meestal in een helderdere, lichtere body cup. Wat de V60 onderscheidt van automatische drip-filterkoffie is, van watertemperatuur tot gietsnelheid controle te hebben.

    Fruitige en sappige Ethiopische koffiesoort is mijn favoriete keuze voor deze brouwmethode.

    De duurdere Hario V60 is gemaakt van glas of keramiek, hierdoor kan de warmte beter worden vastgehouden. Er zijn ook plastic versies voor minder. Maar goed, de inwendige werveling voorkomt dat het filter vast komt te zitten tegen het glaswerk en zorgt ook voor een gelijkmatig brouw-resultaat.

    Wat heb je nodig?

    – Zwanenhals waterkoker voor optimale controle tijdens het schenken
    – Weegschaal 0.1gram nauwkeurig (het liefst ook met een timer)
    – Koffiemaler
    Hario V60
    V60 papieren filter
    Hario v60 pour-over pot, (je zou ook een grote koffiemok kunnen gebruiken natuurlijk!
    – 23 gram gemalen koffie, wij gebruikte de filterkoffie van Henry’s Coffee Yirgacheffe
    – 315-330 gram gefilterd water circa. 93 graden Celsius

    How to..?

    • Weeg 23 gram koffie en zet je molen op medium maalgraad. Voor deze brouwmethode ben je op zoek naar de maling van tafelzout.

    Weeg je koffiebonen zodat je elke keer weer dezelfde smaak kunt krijgen.

    • Vouw het filter langs de naad en plaats het in de V60. Spoel het filter af met heet water om elk ongewenste papiersmaak te verwijderen. De witte gebleekte filters verdienen de voorkeur omdat de papierachtige smaak niet aanwezig is, maar toch een snelle spoeling vereist.

    Plaats je V60 op de standaard, pour-over-pot of -beker en plaats deze op de weegschaal. Zet de weegschaal op nul en giet vervolgens 48-50 g water tegen de klok in, over de koffie en laat dit zo’n 30-45 seconden in bloei staan. Ook wel het “ Blooming” proces genoemd.

    Het bloeiproces staat algemeen bekend als de fase van “pre-infusion”

    • Schenk vervolgens het heet water op de koffie en blijf op dezelfde manier je water over de koffie gieten Je moet de gemalen koffie pas aan het eind van het brouwsel zien. Dit kan tussen de 3:00 en 3:30 minuten duren en zal meerdere malen nodig zijn. Als eenmaal de weegschaal 350 gram aangeeft, haal dan de V60 uit de standaard.

    Nu je dit weet:

    Sorry, maar er zijn geen harde regels voor het zetten van koffie met de V60!
    Bovenstaande is de manier hoe ik de Yirgacheffe bereid.  Er zijn voor andere koffies ook andere recepten. Dus voel je vooral vrij om te experimenteren met de grootte van de gemalen koffie, de waterhoeveelheid en het watertemperatuur totdat je tevreden bent met wat er in je kopje zit. Het belangrijkste van het zetten van speciale koffie is om er plezier mee te hebben en het te delen met een vriend(in)! De V60 behoort wel echt tot mijn favoriete brouwmethode! Het is superleuk om te doen, en vooral dat je er tijd voor vrij moet maken om jezelf even te verwennen met een goed gezette kop koffie!


    Voor de beginnende Barista: Hoe zet je een goede espresso?

    Hoe zet je een goede Espresso?

    Die vraag wordt mij vaak gesteld. Om de beginnende barista op weg te helpen heb ik hieronder een stappenplan gemaakt, waar je op moet letten en wat essentieel is voor het zetten van een goede Espresso! Een espresso is namelijk vaak het beginnende recept voor vele koffies. Ben je er klaar voor?

    How to

    Heb je nog niet alle tools in huis? Geen nood, hier vind je een selectie van onze favorieten. Enkel de producten die we zelf ook graag gebruiken vinden een weg naar onze webshop.

    Naar de webshop

    Espresso: dat is ongeveer 30 ml koffie extractie. Een geweldige espresso kan complex, vol en zoet zijn. Het kan het beste zijn wat je op een dag kan hebben. Een espresso is niet alleen een drankje op zich - het is ook het hart van de favoriete drankjes van veel gasten, zoals de Cappuccino, Latte, Flat White, Cortado, Macchiato en meer! Met andere woorden, leren hoe je een geweldige espresso-shot kunt maken, is misschien wel een van de meest belangrijkste dat je als barista leert en moet beheersen.

    Let op: Het maken van een espresso vereist inzet, aandacht voor detail en consistentie. Maar wanneer je dit eenmaal onder de knie hebt, is het altijd de moeite waard. Dus.. laten we beginnen!

    De basis ingrediënten van een espresso

    Wanneer je een espresso zet moet je:
    - de gemalen koffie;
    - de hoeveelheid water;
    - de extractietijd en het eindvolume weten.
    Al deze factoren zijn gerelateerd, voor een goede espresso. voor nu laten we het watervolume even achterwegen.

    Alles even op een rijtje:

    • Laten we beginnen met een Extractietijd/doorlooptijd van 25 seconden. Houd 25 seconden vast tot je de rest goed onder de knie hebt. Want vanaf dan kunnen we gaan experimenteren met leuke espresso recepten!
    • De hoeveelheid droge koffiedik is afhankelijk van je portafilter-formaat, maar je zult waarschijnlijk 8-10 gram per enkele espresso gaan gebruiken.
    • Een enkele espresso-shot is over het algemeen 25-35 ml, wat gemakkelijk haalbaar moet zijn met bovenstaande variatie.

    Houd er echter rekening mee dat dit flexibele richtlijnen zijn en geen vaste regels. Elke koffie is anders. Sommigen zullen beter smaken met een kortere extractietijd, andere met een iets langere extractietijd. Het brandprofiel en maalgraad zullen ook de beste variaties beïnvloeden.

    Terwijl je leert hoe je een espresso kunt maken, dien je deze richtlijnen als basis te gebruiken, maar als je verder gaat in de koffie-wereld, wees dan niet bang om te experimenteren! Onthoud: smaak boven alles! Het moment waarop je de espresso drinkt, is, wanneer je weet of je het goed hebt gedaan.

    Oke.. De informatie is binnen, laten we dan nu écht beginnen!

    First Things First: de koffiemok!

    Het is belangrijk om het kopje voor te verwarmen voordat je hem gaat gebruiken. Spoel het kopje desnoods af met heet water, mocht je geen warmhoudplaat op je espressomachine hebben, zodat het porselein (of glas) wanneer het in aanraking komt met je koffie niet afkoelt.

    voor verwarmen van de koffiemok

    Stap 2: De Portafilter

    Controleer vervolgens het handvat van je portafilter om ervoor te zorgen dat het schoon en droog is. Bedenk dat oude koffieresten invloed kan hebben op de smaak van de nieuwe espresso die je maakt. Een natte filterhouder beïnvloedt de extractie-tijd, omdat de koffie dan vochtig wordt en de mand kan gaan verstoppen. Gebruik daarom altijd een droge doek om de mand vochtvrij te houden voordat je de koffie gaat malen! 😉 Tip van Henry!

    3: Koffiemolen & Dosering

    Doseer je gemalen koffie in de filterhouder. Let op de maalgraad en de dosis om ervoor te zorgen dat je espresso-shot niet te lang of te kort doorloopt. Denk eraan: onder-extractie zal zurig zijn, over-extractie zal je koffie bitter smaken. Als je  een gekalibreerde on-demand koffiemolen hebt, (dan mag je wel even een dansje doen! Haha) is het eenvoudig om de dosis te controleren. Sommige rekenen in tijd, de andere machines in hoeveelheid. Mocht je dit niet hebben, niet getreurd.. Dan is het beste om een ​​weegschaal te gebruiken en daar je dosering op af te wegen.

    Stap 4: verdelen van de gemalen koffie

    Tik zacht op de filtermat op de filterhouder om de gemalen koffie gelijkmatig te verdelen, of – als je er een hebt – een distributietool te gebruiken. Ook wel bekend als de OCD (Ona Coffee Distributor)

    Dit is een zeer belangrijke stap, omdat het ervoor zorgt dat je geen luchtbellen in de koffie krijgt. Mocht je dit niet doen, dan gaat het water namelijk de makkelijkste weg door de koffie kanalen (channeling). Dat wil zeggen dat het een makkelijke route door de gemalen koffie zal nemen in plaats van gelijkmatige verspreiding. Dit betekent ook dat, niet alle koffie haar aroma’s en smaak kan afgeven. Kortom, Tik het lucht eruit en show some love to the coffee!

    Stap 5: Tampen

    De volgende stap is om te tampen. Nogmaals, het doel is om eventuele luchtbellen te verwijderen en ervoor te zorgen dat de koffie volledig waterpas staat.

    Pak je tamper en druk hem op de gemalen koffie, zorg ervoor dat je zowel steil tampt, als voldoende druk gebruikt. De druk is belangrijk omdat hierdoor de koffie voldoende wordt gecomprimeerd en de puck zijn vorm behoudt. Ook zorgt een rechte druk ervoor dat de koffie gelijkmatig is. Op deze manier helpt het om kanalen (channeling) en, op zijn beurt, over, onder of inconsistente extractie te voorkomen.

    Stap 6: de puck polijsten

    Gebruik ten slotte de tamper om het oppervlak van de gemalen koffie te polijsten. Om dit te doen, plaats de tamper bovenop de puck en draai. Hierdoor worden eventuele kleine richels gladgestreken, zodat het oppervlak van de koffie echt glad en vlak is.

    Stap 7: Schoonmaken

    Kun je voorstellen dat je een cappuccino besteld en er koffiedik in te vinden is? Om dit te voorkomen, moet je van te voren het overtollige droge koffie van de bovenkant, oren en tuit van uw filter schoonmaken / wegvegen. En blijft alles op het werkblad ook weer netjes schoon!

    Stap 8: Spoelen

    Spoel de kop van de groep door voordat je de filterhouder plaatst. Mocht het nodig zijn, borstel van te voren nog even de kop. Hiermee worden eventuele oude koffiedeeltjes uit de douchekop verwijderd. Wees voorzichtig om deze stap niet over het hoofd te zien! Als een van die deeltjes de espresso heeft gemaakt, kun je verwachten dat deze inconsistent of muf is. Blegh..!

    Stap 9: 3,2,1 let’s go!

    Eindelijk ben jij klaar om de portafilter-houder in de groepskop te steken en je espresso te zetten! Begin na het plaatsen onmiddellijk met het zetten van de koffie, omdat anders de hitte kan leiden tot het verbranden van het oppervlak van de koffie. En dat moeten we niet hebben he?

    Stap 10: Serveer

    Zodra het apparaat stopt – automatisch of omdat je het handmatig 25 seconden hebt gestopt – haal je het kopje eronder vandaan. Je kunt nu de espresso serveren of beginnen met het stomen van melk voor een latte of cappuccino.

    EspressoEen vers gezette espresso, klaar om te serveren.

    Stap 11: Gooi de puck weg

    Verwijder de filterhouder van de machine en gooi de koffiepuck in de uitklopbak. Vergeet deze stap nooit over te slaan! Hygiëne voor alles! 😉

    Stap 12: Reinig de portafilter-houder

    Reinig en spoel hem af zodat deze klaar is voor de volgende espresso! Vergeet niet om het ook te drogen!

    Stap 13: Reinigen van de zetgroep

    Spoel en borstel de kop van de groep. Je moet het grondig reinigen om eventuele oliën of deeltjes te verwijderen die de volgende opname kunnen bederven.

    Stap 14: Alles klaar zetten voor stap 1.

    Plaats de filterhouder weer in de groepskop, klaar voor de volgende ronde. Dit houdt de portafilter schoon en warm en voorkomt ook dat het verloren gaat!

    Zo, dat was het dan. Nu weet je hoe je in 14 stappen een geweldige espresso kan zetten! Dit is natuurlijk een algemene instructie, maar alles begint bij de basis. Wanneer je dit goed onder de knie hebt, weet ik zeker dat  The Next Level, Piece of cake wordt!


    Sabsy cake dreams

    Henry's Coffee nu te drinken in Den Haag!

    Mogen wij even jouw aandacht voor taartenwinkel Sabsy cake Dreams?

    We betrappen ons erop dat de tijd zo snel gaat, en wij helemaal geen aandacht hebben besteed om mooie mijlpalen met jullie te delen! Sinds 2016 dat Henry’s Coffee officieel als bedrijf ingeschreven staat, is alles in een sneltrein voorbij gegaan.

    Henry’s Coffee wordt geschonken in allerlei verschillende horecabedrijven en kantoren. Maar waar kan jij naartoe gaan om Henry’s Coffee te drinken? We proberen iedere maand een leuk artikel te plaatsen over een mooi en gezellig cafe of restaurant waar Henry’s Coffee geschonken wordt. Vandaag is het de beurt aan Sabsy Cake Dreams! hier kan je Henry’s Coffee koffiebonen voor thuis kopen en zij schenken daar The_Blend, dus mocht je benieuwd zijn naar onze koffie, ga dan vooral even langs deze leuke winkel!

    In het Centrum van Den Haag, op de Boekhorststraat 43, vind je Sabsy Cake Dreams! Door haar fel roze logo in de vorm van een cupcake, zie je van verte de winkel al liggen. Sabrina, eigenaresse van Sabsy Cake Dreams, is in 2016 gestart met een crowdfunding en heeft vervolgens de kans gekregen om Sabsy Cake Dreams te openen. En met succes !

    sabsy cake dreams

    Wellicht komt Sabrina je bekend voor, dat zou zomaar kunnen! Sabsy Cake Dreams heeft namelijk meegedaan aan het programma “Ja, ik wil…een taart!” dat was te zien op RTL5. Niet alleen dat.. ze heeft ook nog eens gewonnen!

    Haar bakverslaving is begonnen toen zij 17 jaar oud was. “Ik was altijd al geobsedeerd door kook- en bakprogramma’s. Toen ik later op mezelf ging wonen, was ik altijd aan het koken en bakken voor anderen. Ik ontdekte dat ik er een geweldige voldoening uit haalde als mensen genoten van mijn creaties. Na verschillende cursussen en workshops gevolgd te hebben heb ik besloten om voor mijzelf te gaan beginnen.” – Aldus Sabrina.

    Wanneer ik in Den Haag ben, ga ik altijd even naar de winkel. Iedere keer wanneer ik daar kom, sta ik altijd versteld van de verschillende soorten taarten en andere lekkernijen. Het is een klein winkeltje waar hard gewerkt wordt. Met ongeveer 6 tafeltjes is zij de klanten aan het helpen en is ze de taart-bestellingen in de open keuken aan het voorbereiden. Van een high tea/coffee met allemaal zoetigheden tot aan een lekkere sandwich met een latte macchiato. En dan komt er weer iemand langs voor een coffee to go, het gaat maar door!
    Mijn favoriet gaat naar een cappuccino van Henry’s Coffee met een red velvet cake van Sabsy cake dreams.

    Laat je het ons weten zodra je er een keertje bent geweest? wij zijn benieuwd naar jouw favoriet!

    cappucinno

    Volg je ons al op Instagram? @Henryscoffee_nl